Пікантний смак грибочків і ніжна текстура курячого м’яса в поєднанні дають закуску, аромат якої кружляє голову всім присутнім за столом. Ось чому, коли треба зібрати всю родину за вечерею, господині роблять це просте кулінарне диво – запіканка з куркою і грибами. Ароматне, тепле, з податливим м’ясом птиці і запахом смачних грибних шматочків, страву розбирається на порції в лічені секунди.
Пропонуємо вам переконатися в цьому прямо зараз, але для початку виберіть для себе відповідний рецепт, а потім гайда готувати вишукане частування.
Картопляна запіканка з курячим філе і грибами в духовці
Складові
- Печериці – 400 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Філе курки – 450 г + –
- Майонез – за смаком + –
- Твердий сир – 250 г + –
- Картопля – 6 бульб + –
- Сіль – за смаком + –
- Мелений перець (чорний) – за смаком + –
- Зелень (будь-яка) – за смаком + –
Як смачно зробити курячу запіканку з картоплею та грибами
Для запікання страви нам знадобиться 1 година 20 хвилин. Безумовно, це не так швидко, як хотілося б, проте блюдо коштує того, щоб чекати. М’ясна закуска під сирною скоринкою вийде дуже апетитною, соковитою (але не водянистою) і смачною.
Калорійність такого страви становить 115 ккал, але тих, хто вирішив собі влаштувати свято живота, це не зупинить.
- Моєму в воді філе курки, обсушуємо його паперовими рушниками, після нарізаємо середніми за розміром шматочками і присмачуємо перцем (меленим) з сіллю.
- Чисте сухе філе маринуємо в звичайному майонезі протягом 1 години.
- А поки курочка просочується смаковими і ароматичними нотками майонезного соусу, ми займемося нарізкою інших продуктів.
- Сиру картоплю нарізаємо витонченими скибочками, цибулю ріжемо довільно, але обов’язково дрібно.
- Гриби печериці ретельно промиваємо у воді, потім відокремлюємо грибні капелюшки від ніжок і приступаємо до їх (капелюшках) спільної обсмажуванні з цибулею.
- Беремо для випікання жароміцних форму з глибоким дном, змащуємо її повністю (зсередини) вершковим маслом, а потім приступаємо до викладання шарів запіканки.
- Першою кладеться маринована курка, поверх неї розкладаємо зажарку з цибулі і грибів, далі йде картопляний шар, приправлений спеціями у вигляді солі і чорного перцю, а наостанок все поливаємо майонезом.
- Духова шафа розігріваємо попередньо до 180 градусів і відправляємо в нього пекти до готовності нашу багатошарову картопляно-курячу закуску.
Ось так легко своїми руками можна створити смачну запіканку до вечері. Гриби, при бажанні, ви можете брати не тільки шампіньйони. Багато інші види грибів до цієї страви також ідеально підійдуть: білі гриби, лисички, гливи і т. П.
Замість майонезу дозволяється використовувати сметану або вершки. Зі спеціями / прянощами теж немає особливих обмежень: все, що вам подобається, – додавайте, але в міру.
Рецепт запіканки, приготованої з куркою і грибами в мультиварці
Приготування цієї страви цілком можливо і без картоплі, проте з ним закуска виходить більш поживною, та й смак частування стає в рази більш насиченим.
А ось пікантність звичним смаковим ноток додасть ароматна пряність натурального походження – часник. Всі разом інгредієнти дадуть такий «букет», що не гріх їм буде прикрасити і святковий стіл.
Складові
- Гриби (шампіньйони) – 200 г (або за смаком);
- Кабачок – 1 шт .;
- Грудка курки – 1 шт .;
- Часник – 2 зубки;
- Сіль за смаком;
- Сметана – 1 ст. л .;
- Чорний перець (мелений) – за смаком;
- Картопля – 5 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- Сир твердих сортів – за смаком;
- Оливкова олія – для смаження.
Готуємо покроково запіканку з курячим м’ясом, грибами і картоплею
- Очищаємо цибулину від лушпиння, дрібніше її півкільцями (можна дрібніше, наприклад четвертинками колечка).
- З кабачка зрізаємо шкірку, потім нарізаємо плід кубиками. Якщо кабачок молодий, то шкурку на ньому можна залишити.
- Гриби промиваємо під струменем води, дрібно нарізаємо їх, потім обсмажуємо на дрібному вогні в маслі на сковорідці.
- Через час додаємо до грибний обсмажуванні нарізану цибулю з кабачком і продовжуємо пасерувати продукти, поки вони не розм’якнуть.
Жарка овочів з грибами може проводитися традиційним способом – на сковороді, а може здійснюватися із залученням мультіпечкі. В мультиварці обсмажування Грибні-овочевої нарізки відбувається на режимі «Випічка».
- Викладаємо обсмажені овочі на тарілку, а в сковороді, де вони перебували, тушкуємо курячу грудку, нарізану середнім кубиком. При бажанні, спосіб термічної обробки м’яса можна змінити, зваривши або посмаживши птицю до готовності. Замість філе можна брати курячий фарш – на смак така заміна ніяк не позначиться.
- Тепер беремося за втрачену картоплю. Його попередньо очищаємо і ріжемо досить тонко, використовуючи спеціальну тертку.
- На дно мультічаші кладемо нарізану картоплю, поверх неї укладаємо грибочки з куркою, все це заливаємо сметаною, розведеною в 2 ст. л. звичайної води, потім присмачуємо рубаним часником і прикриваємо знову шаром з сирої картоплі.
Чашу всередині обов’язково потрібно промазати маслом, а кожен шар посипати до смаку сіллю і пікантним чорним перчиком.
- Картопляний шар курячої запіканки покриваємо тертим сиром, який після запікання перетвориться в злегка рум’яної, але однозначно апетитну кірочку.
- Готуємо страва на режимі «Випічка» хвилин 40-50, після цього ділимо цільну запіканку на акуратні порції і по черзі дістаємо їх на тарілку за допомогою дерев’яних кухонних лопатки.
- Найбільш смачна грибна запіканка з картоплею, кабачком і курячим філе – саме в теплому вигляді, тому не зволікайте і подавайте закуску на стіл незабаром після приготування.
Ідеальне доповнення до цього частування – легкий свіжий салат і малокалорійні корисні овочі.
Використання кабачка в даній рецептурі дозволяє нам не тільки знизити загальна вага (калорійність) страви, а й робить його максимально соковитим.
Якщо калорії для вас не на першому місці, то кабачки можна замінити менш дієтичними компонентами, наприклад помідорами. Можна збільшити і кількість сметани, промащуючи нею рясно кожен шар запіканки.
Тепер, якщо ви захочете побалувати своїх домочадців смачною вечерею, у вас не буде величезних мук і сумнівів з приводу того, що ж такого швидкого і ситного приготувати.
Блюдо, запечене по нашій рецептурної технології, описаної покроково вище, для шлунка зовсім важке. Та й багато фізичних зусиль у господині, яка втомилася за день на роботі, воно не відніме, зате всю сім’ю точно смачно і вдосталь нагодує.
Смачного!