Дієтологи в один голос говорять, що основа здорового харчування сім’ї – не морив малокалорійні страви, а їжа, що приносить радість і користь. Так, якщо улюблену смажену картоплю замінити картопляної запіканки, запечену з нежирним курячим фаршем в домашній духовці, міняти кардинально смаки не доведеться. В результаті калорій в повсякденному меню істотно зменшиться, та й власна печінка за підміну смаженої смакоти печеної буде вельми вдячна.
Секрети смачної запіканки з курячим фаршем
- Щоб це просте частування привело в захват прівереда різного віку, потрібно правильно вибрати коренеплоди. Так, якщо для пюре ідеально підходять різновиди картоплі, який легко і швидко розвалюється, то для рулету краще взяти бульби з високим крахмалистостью.
- Якщо питання калорійності актуальний, з м’яса птиці перед відправкою в м’ясорубку або під гострий ніж рекомендуємо зняти шкіру і зрізати жирові прошарки.
- М’ясо в запіканку можна класти і сирим, пропустивши його через м’ясорубку. В такому випадку частування потрібно буде потримати в духовці трохи довше.
- Кількість лука потрібно регулювати за власним смаком, пам’ятаючи, що чим його в начинці буде більше, тим соковитіше вона вийде.
- Кількість солі в картопляної та м’ясної прошарку має бути однаковим.
- Яєць багато класти не треба, навіть якщо за запропонованими рецептами вирішите спекти рулет. Чим більше їх покласти, тим більше тугим і менш апетитним вийде картопляне «тісто».
- Якщо філе птиці дрібно порубати гострим ножем, м’ясо буде відчуватися в частуванні сильніше.
- Щоб з картопляного «тесту» заради різноманітності спорудити рулет, весь його викладаємо на харчову плівку, зверху – фарш і загортаємо. На деко його потрібно класти швом вниз. Решта етапи і нюанси готування – як по стандартному рецептом.
- Дно форми, промазати маслом, обов’язково потрібно присипати сухарями або сухий манкою, щоб уникнути прилипання.
Для різноманітності іноді картопляну запіканку з курячого фаршу можна в домашніх умовах робити з зварених в мундирах і натертих на крупній тертці бульб, а не тільки з «толченкі». У будь-якому випадку вийде смачно, і всякий раз – по-особливому!
Класична запіканка з курячого фаршу і картоплі
Складові
- Картопля сирої – 700 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Мелене філе курки – 400 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Сметана жирна – 2 ст.л. + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
- Манка – 1 ст.л. + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Як зробити своїми руками смачну картопляну запіканку з курячої начинкою
- Знімаємо з картопляних бульб шкірку, промиваємо їх у воді, ріжемо на однакові шматочки довільного розміру.
- Заливаємо їх водою, подсаливаем і поміщаємо каструльку на вогонь.
- Пропущене через м’ясорубку м’ясо курки підсмажуємо на сковороді до готовності, не забувши посолити.
- Коли картопля закипить, зменшуємо вогонь до середньої інтенсивності і варимо під кришкою до розм’якшення шматочків.
- Зливаємо воду, варені бульби перетворюємо в пюре за допомогою блендера або толкушкой.
- Коли маса трохи охолоне, вбиваємо туди яйця і все змішуємо.
- Фарш з м’яса птиці перчимо, присмачуємо іншими спеціями за власним бажанням.
- З цибулини знімаємо шкірку, а її саму нарізаємо максимально дрібно.
- На вогні розігріваємо сковороду, ллємо олію, викладаємо цибульну нарізку і пасеруємо її до м’якості. Коли кубики цибулі стануть майже прозорими, їх можна додавати в м’ясо.
- Змішавши начинку, заправивши прянощами і підсолити, відставляємо її.
- Форму для запікання змащуємо маслом, присипаємо дно і стінки манкою.
- Ділимо картопляну масу на дві частини. Одну викладаємо у форму, а зверху – фарш, змішаний з лушпиння піджаркою.
- Накриваємо начинку другою половиною пюре, розрівнюємо.
- Перед відправкою запіканки в духову шафу (його перед цим потрібно розігріти) змащуємо її зверху сметаною.
- При 180 градусах запіканка буде готова через 20 хвилин.
Подавати частування потрібно теплим зі сметаною, вершками або улюбленою домашньою соусом. А коли повністю охолоне, її можна нарізати на скибки і взяти на роботу або навчання в якості корисного перекусу.
Картопляна запіканка з курячим фаршем і грибами
Складові
- Картопляні бульби – 1 кг;
- Фарш з вареного м’яса птиці – 300 г;
- Гриби гливи – 200 г;
- Цибулина велика – 1 шт .;
- Яйця сирі – 2 шт .;
- Молоко коров’яче – 1 стакан;
- Масло соняшнику – 2-3 ст.л .;
- Перець чорний порошком – 1/3 ч.л .;
- Сухарі для панірування – 1 ст.л .;
- Сіль за смаком.
Як приготувати запіканку з курячим фаршем в духовці
- Готуємо і варимо бульби так само, як докладно розказано в першому випадку.
- Пюріруем картоплини і додаємо гаряче молоко, заважаємо, додаємо яйця, подсаливаем, якщо потрібно. Основа готова.
- Гриби промиваємо, ріжемо невеликими рівними частинами і прожарюємо на розігрітій олії, поки з них не вийде зайва волога, і вони не почнуть рум’янитися.
- Додаємо дрібні кубики сирої цибулі, приперчує і смажимо до розм’якшення.
- Фарш з вареного м’яса курки теж потрібно трохи присмачити перцем і присолити.
- Приступаємо до формування запіканки: дно форми покриваємо тонкою плівкою масла, присипаємо сухарями.
- Викладаємо половину картопляної маси, зверху – змішаний з луковично-грибний піджаркою фарш.
- Накриваємо начинку другою половиною картопляної маси.
- Відправляємо форму в духову шафу і тримаємо там близько 30 хвилин при 160 градусах. Як тільки запіканка зарум’яниться, дістаємо її.
Подавати частування найкраще теплим зі сметаною або домашнім томатним соусом.
Якщо котлетна напівфабрикати і каша-гречка вже не викликають ентузіазму, настала пора проявити кулінарну фантазію. Відшукавши в домашній кулінарній книзі напівзабутий рецепт картопляної запіканки з курячим фаршем, поспішаємо втілити його в життя. Найпростіші продукти, півгодини часу на підготовку і ще стільки ж на випічку – і смачна вечеря без праці збере за столом все сімейство!