Обмежене в калоріях дієтичне харчування, до якого багатьом доводиться вдаватися після зимових свят, може бути смачним. Для цього потрібно включити в «похудательной» меню соковиті і надзвичайно ароматні котлети з фаршу тріски, рецепт приготування яких ми сьогодні випробуємо. Це частування неодмінно припаде до смаку всім цінителям морських продуктів і стане джерелом поповнення запасів дефіцитних вітамінів, а також йоду.
Вибираючи рибу для приготування, потрібно впевнитися, що перед нами – саме тріска. Дізнатися цю благородну рибину можна по характерному м’ясистому вусику на підборідді, дуже дрібної лусці і коричневим цяточками на зеленувато-оливковою спині.
Природно, варто заглянути і під зяброві кришки. Очі у свіжої риби повинні бути чистими і прозорими.
Котлети з фаршу тріски: рецепт з зеленню
Благородство рибного смаку цієї страви допоможе підкреслити велику кількість свіжої зелені. Можна, звичайно, її не класти і котлетки НЕ обсмажувати. Тоді отримаємо дієтичне частування з мінімальною кількістю калорій.
Складові
- Риба тріска – 1,2 кг;
- Яйця курячі (великі) – 1 шт .;
- Цибулина (велика) – 1 шт .;
- Батон – ½ булки;
- Зелень – 1 великий пучок;
- Масло соняшнику – 5 ст. л .;
- Сіль – 1/3 ч.л .;
- Перець – на кінчику ножа.
Як приготувати котлети з тріскового фаршу
- Звільняємо рибу від луски.
- З кісток знімаємо м’якоть і відправляємо її в м’ясорубку або в кухонний комбайн.
- Таким же способом подрібнюємо і цибулину, попередньо очистивши її.
- В рибне м’ясо додаємо яйце.
- Миємо, обсушуємо зелень, рубаємо дуже дрібно, з’єднуємо з рибою.
- Розрізаємо батон, виймаємо м’якуш, кришимо (можна змочити водою і гарненько віджати), відправляємо в миску з тріскою.
- Солимо і перчимо за своїм смаком, перемішуємо. Показник якості рибного фаршу – він не прилипає до рук.
Поради кухарчуком
- Якщо фарш сухуватий, батон годі й віджимати або додати 1-2 ст.л. міцного рибного бульйону;
- Білий хліб – це зайві калорії. Щоб зменшити енергетичну цінність страви, батон можна замінити розпареними пластівцями вівса або ж половиною склянки сухої манки (їй потрібно буде дати час набрякнути);
- Приготування на пару без масла – відмінний варіант для суворої дієти;
- 1 столова ложка майонезу, додана в фарш, навпаки, зробить страву більш ситним і ніжним.
Формуємо з фаршу котлетки і відправляємо на сковороду з розігрітим (але не закипілої!) Маслом. Смажимо до золотистого.
Відмінним гарніром до такого рибному частування може стати рис або дрібно нашаткована капуста з молодим огірочком, заправлена соком свіжого лимона.
Котлети з рибного фаршу тріски з сиром
Складові
- Тріскових філе – півкіло + –
- Сир середньої жирності – 250 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 велика головка + –
- Яйце – 1 шт. + –
- Зелень (петрушка, кріп) – невеликий пучок + –
- Сік лимона – з 1 шт. + –
- Оливкова олія – 2-3 ст.л. + –
- Сіль – 1/3 ч.л. або за смаком + –
- Чорний перець – щіпка + –
- Хліб білий – 4 шматочки + –
- Сухарі для панірування – 0,5 склянки + –
Приготування котлет з фаршу тріски з сиром
Поєднання рибного і сирного смаків – це казковий подарунок для гурманів! До того ж кисломолочний продукт надає котлеток особливу ніжність, і вони стають надзвичайно м’якими.
- Чистимо цибулю, дрібніше і злегка підрум’янюємо на маслі.
- Соком лимона поливаємо філе, маринуємо з півгодинки і пускаємо в м’ясорубку разом з попередньо замоченим в теплій воді хлібом.
- З’єднуємо фарш і цибулю, додаємо гарненько протертий сир, помиту і посічену зелень, солимо-перчимо і заважаємо.
- Робимо котлети, мачає в сухарі і відправляємо на сковорідку, в добре нагріту олію. Зарум’янюється на вогні середньої інтенсивності.
Щоб вироби вийшли не тільки смачними, але ще і м’якими, складаємо всю партію в сотейник, ллємо близько склянки води або курячого бульйону і Томім під кришкою близько 20 хвилин на слабкому вогні.
Читайте ще схожі записи:
Новорічні рибні страви
Котлетки з тріски «з секретом»
Здивувати гостей можна, заховавши в кожну котлетку по креветці. Рибну основу для такого частування готуємо традиційно, тільки перцю потрібно класти менше звичайного.
Складові
- Філе риби тріски – 1 кг;
- Цибулина – 2 шт .;
- Яйце – 4 шт .;
- Креветки варені – близько 300 г;
- Масло рослинне (без запаху) – 0,5 ст .;
- Хліб – 3 скибки;
- Молоко – 1 ст .;
- Сухарі для панірування – 1 стакан;
- Сіль – 1/2 ч.л. або за смаком;
- Перець – на кінчику ножа.
Як зробити котлетки з тріски
- Робимо фарш з риби і цибулі, додаємо розмочений в молоці хліб (без кірок), 1 яйце, солимо, перцю додаємо трохи, заважаємо.
- З рибної основи робимо коржик, кладемо в неї одну креветку, загортаємо, формуємо котлетку, мачає в збиті яйця, потім – в сухарі і смажимо в нагрітому маслі.
Подавати можна прямо з печі, а можна як і в попередньому рецепті протушкувати на маленькому вогні з бульйоном.
Риба – це благодатний продукт, з якого можна приготувати безліч простих і вишуканих страв на всі смаки. Котлети з фаршу благородної тріски по запропонованим рецептами сподобаються як любителям ситно і смачно поїсти, так і тим, хто змушений стежити за калорійністю їжі.
Залежно від інгредієнтів і способу приготування, можна на свій розсуд варіювати енергетичну цінність і смак цього чудового частування.