Рецепт Пожарський котлеток з курки

recept-kurinyx-pozharskix-kotlet
Соковиті биточки з м’яса птиці в паніровці – це прекрасна закуска до будь-якого столу і апетитне самостійне блюдо, яке гарантовано сподобається всім без винятку. Навчитися робити його нескладно, адже рецепт курячих Пожарський котлет ми розписали дуже докладно, так що покрокова інструкція допоможе навіть самим недосвідченим кулінарам приготувати справжній шедевр! А два варіанти на вибір дозволять визначитися з тим, якими саме ви хочете створити свої найніжніші биточки – з рубаною курочки або ж з перекрученого в м’ясорубці м’яса.

Секрети приготування справжніх Пожарський котлет

Згідно з історичними фактами, це блюдо винайшла Дар’я Пожарська – власниця одного з найвідоміших закладів свого часу, де гостей пригощали смачною домашньою кухнею.

Деякі вважають, що цей рецепт котлет Пожарська створила спеціально до приїзду царя, щоб порадувати правителя і пригостити його шедевральний стравою.

Невідомо, чи правдива ця інформація, однак саме ці рум’яні биточки прославили Дарину Пожарського на всю Російську Імперію!

Як правильно робити пожарські котлети

  • За традицією, ці смачні котлетки готують по першому рецепту в нашій добірці. Врахуйте, що ніяких додаткових інгредієнтів в фарш більше не підтримується. Також для такої страви не використовують курячі яйця, які часто присутні в більш сучасної версії рецепта.
  • Однак замість оливкової олії можна використовувати топлене – це навіть вітається. У багатьох закладах часів Пушкіна пожарські котлети готували саме на топленому маслі (особливо через брак оливкової).

Готуємо правильно курячі пожарські котлети

  • Для приготування цих биточків краще використовувати жирне домашнє м’ясо, а тому найкращим вибором буде придбати угодовану сільську курочку. А перед тим, як почати смажити блюдо в сковороді, краще на 10 хвилинок покласти сформовані котлети в морозилку.

Котлети пожарські з курки, класичний давній рецепт

Традиційні пожарські котлетки зазвичай застають недосвідчених кухарів зненацька – надто вже складна технологія приготування і в ній так багато різноманітних пунктів. Якщо ви ніколи раніше не робили такі котлети, то цей рецепт вам буде дуже доречним!

Складові

  • Куряча грудка – 400 г;
  • Курячі ніжки – 400 г;
  • Вершки – 1 стакан;
  • Цибуля ріпчаста – 350 г;
  • Хліб (м’якоть) – 200 г;
  • Масло вершкове несолодке – 200 г для начинки і 50 г для смаження;
  • Сухарі панірувальні з пшеничного хліба – 200-250 г;
  • Оливкова олія;
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Сіль кухонна – за смаком.

Як приготувати домашні пожарські котлети з курячого фаршу

  1. Спершу зробимо фарш для котлет. Для цього з грудки кури ми знімемо м’якоть – філейну частину, просто зрізавши її з кістки. Курячі ніжки позбавимо від шкіри і теж зріжемо мяско з кісточок. У справжніх Пожарський котлетах використовують рівну кількість філе та жирного курячого м’яса з стегенець.
  2. Промиваємо мяско і обсушуємо його паперовими рушниками, а потім кілька разів прокручуємо інгредієнти через м’ясорубку. При цьому врахуйте, що чим дрібніше вийде курячий фарш – тим краще, так що в класичному варіанті приготування Пожарський котлеток використовують найдрібнішу насадку для помелу курятини.
  3. Ріпчасту цибулю нам доведеться спершу посмажити. Очищаємо коренеплоди від шкірки, розрізаємо гострим ножем на дві половинки, а потім дуже дрібненько кришимо. Обсмажуємо овоч на вершковому несолодко маслі до готовності, але не чекаючи його зарумянивания. Даємо цибульки трохи охолодитися і охолонути, а потім висипаємо в фарш.
  4. Хлібні м’якушки замочуємо в вершках, після чого також відправляємо їх в фарш, але при цьому не зливаємо рідину, а відразу перекладаємо розм’якшений мокрий хліб у миску до курки.
  5. Вершкове маселко для начинки котлеток ми попередньо підморожує в морозильній камері, а потім нарізаємо невеликими шматочками, приблизно в 0,5-1 см.
  6. Якщо ви використовуєте для панірування биточків покупні сухарі, то вибирайте ті, що мають середню ступінь помелу – дрібні не підійдуть. А можна приготувати паніровці і самостійно, наморозили сухих хлібних кірок і натер їх потім на тертці.
  7. Фарш на котлетки ми вимішуємо чистими руками. Гарненько його розминаємо після того, як додамо прянощі – сіль і мелений чорний перець. Також фарш найкраще відбити об стільницю, щоб битки вийшли соковитими і м’якими.
  8. У вимішаний фарш додаємо вершкове масло, порізане попередньо нами на дрібні шматочки. Після цього ховаємо майбутні котлетки в холодильник на півгодинки – це зробить фарш еластичним, і з нього ми потім з легкістю зможемо скачати котлетки.
  9. Перед цим ставимо перед собою дві ємності. В одну насипаємо сухарів для панірування, в іншу наливаємо гарячу воду.
  10. Спершу занурюємо долоні в гарячу воду, щоб фарш не прилипав до рук, після чого відщипуємо з миски порцію курячого м’яса, скочується в долонях довгасту котлетку і обвалюють її в сухарях.
  11. Готують котлети в два етапи: спершу ми викладаємо їх на розігріту сковороду з оливковою або топленим маслом, підрум’янюючи з обох сторін до появи скоринки, а потім доводимо до повної готовності вже в розігрітій печі.

Звичайно пожарські котлети з курочки запікають прямо в сковороді, поставивши її на решітку в духовку. Зрозуміло, посуд для цього повинна бути відповідною – вогнетривкої.

Пожарський котлети з рубленого курячого філе, простий рецепт

Рецепт традиційних котлеток по-Пожарський з курячого м'яса

Складові

  • Куряче м’ясо – 0,5 кг + –
  • Яйця курячі – 1 шт. + –
  • Вершки – 0,5 склянки + –
  • Молоко – 0,5 склянки + –
  • Хліб білий – чверть батона + –
  • Масло вершкове – 5 ст.л. + –
  • Сухарі з пшеничного хліба – 3 ст.л. + –
  • Чорний перець – за смаком + –
  • Сіль – за смаком + –

Як зробити своїми руками пожарські котлетки з курячого м’яса

  1. Куряче філе промиваємо під проточною водою, потім обсушуємо чистими серветками з паперу або тканини.
  2. Нарізаємо м’ясо птиці гострим ножем, розділивши спершу філе на невеликі скибочки, а потім кілька разів пройшовшись по ним вістрям, поки не вийде фарш з дрібних шматочків курятини.
  3. Додаємо до нарубленной курочку перетерте вершкове масло. Вибиваємо у фарш куряче яйце. Вливаємо вершки і молоко.
  4. Солимо і перчимо котлетну масу, ретельно вимішуємо її і трохи відбиваємо, як в попередньому рецепті, просто кидаючи фарш про стільницю.
  5. Вологими чистими руками формуємо з м’ясної маси овальні битки, після чого обвалюють їх в білих сухарях.
  6. Ставимо на вогонь сковороду, додаємо в неї вершкове масло і розігріваємо. Викладаємо пожарські котлетки в масло і обсмажуємо з обох сторін.
  7. Потім накриваємо сковорідку кришкою і тушкуємо блюдо до повної готовності – приблизно 15 хвилинок.

Цей рецепт курячих Пожарський котлет відрізняється простотою, а тому з ним впоратися буде набагато простіше.

Після приготування страви биточки рекомендується полити розтопленим вершковим маселко і присипати свіжою нарубаною зеленню – петрушечкой.

Смачного!