Багато мам не з чуток знають, яких зусиль коштує змусити дитину з’їсти щось із цільного м’яса або фаршу. Тим часом, м’ясні страви обов’язково повинні бути присутніми в раціоні малюка, а тому потрібно придумати як приготувати страву так, щоб малюк його неодмінно оцінив, наприклад, зробити фрикадельки з курячого філе для дітей. Таке ласощі не тільки забирає мінімум часу, а й за смаком виходить чудовим, так що маленький гурман точно не встане з столу, поки все не з’їсть.
Духові дитячі фрикадельки з курячого фаршу
Якщо ви хоч раз в житті намагалися приготувати щось з курячого фаршу, особливо того, який виготовлений з філе кури, то ви знаєте, що він виходить неймовірно сухим. Звичайно, те, що продукт зовсім нежирний і дієтичний – це добре, але от діти часто від таких страв відмовляються. Давайте ж збільшимо соковитість фрикаделей за допомогою сиру!
Складові
- Куряче філе – 500 г;
- Яйце куряче – 1 шт;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Твердий сир – 200-300 г;
- Панірувальні сухарі – 2-3 ст.л .;
- Дитячий томатний кетчуп – 1 ч.л .;
- Паприка, гранульований часник – ½ ч.л .;
- Сіль і перець – за смаком.
Як готуються дитячі фрикадельки з сиром в духовці
- Куряче філе миємо, чистимо від сполучних тканин, шматочків кісток і перетворюємо в фарш. Це можна робити як за допомогою м’ясорубки, так і блендером, правда в другому випадку часу це забере значно більше.
- Лук очищаємо від лушпиння і ріжемо на великі четвертини. Відправляємо їх в блендер або м’ясорубку. Якщо ви використовуєте вже готовий фарш і велика кількість кухонної техніки вам бруднити не хочеться, то просто натріть цибулину на тертці.
- Твердий сир можна подрібнити блендером, або також натерти. Тут все залежить від ваших уподобань. Якщо вам хочеться, щоб в Фрикаделі траплялися місця з розплавленим сиром – натираємо, якщо ж вам потрібна лише соковитість і сирний присмак – перетворюємо сирок в крихту блендером.
- У глибокій ємності змішуємо фарш, куряче яйце, перемелений цибулю і його сік, подрібнений сир і панірувальні сухарі. Сюди ж додаємо дитячий кетчуп (якщо його немає, візьміть ложечку домашнього кетчупу, або перемеліть блендером четвертинку помідора). Всипаємо паприку і часник.
- Все вимішуємо і трохи присаливаем і перчимо.
- Застеляємо деко фольгою, руками формуємо маленькі фрикадельки і викладаємо на поверхню. Якщо сильно переживаєте, що мітболли пригорять – налийте трохи води.
- Духовку розігріваємо до 200 градусів і ставимо випікати наші фрикадельки на 20-25 хвилин, поки вони не зарум’яняться.
Такі фрикадельки можна нанизувати на шпажки і давати ласувати ними дітям разом з домашніми соусами. Або ж ви просто можете покласти їх до пюре, макаронів, рису або гречки – з такою стравою будь-який гарнір «полетить» з тарілок за лічені секунди.
Рецепт фрикадельок з філе курки для дитини в 1 рік
Для самих маленьких гурманів фрикадельки найкраще відварювати або готувати на пару. Склад такого блюда значно спрощений – з нього виключаються спеції і будь-які соуси. Але це тимчасовий захід, адже зовсім скоро карапуз буде харчуватися практично як дорослий, а поки краще приготувати ось такі безпечні м’ясні кругляши.
Складові
- Куряче або індиче філе – 500 г;
- Вершки 20% – 1-2 ст.л .;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Борошно вищого сорту – 2-3 ст.л .;
- Сіль – щіпка.
Як приготувати фрикадельки з курки для маленьких дітей
Для крихіток краще використовувати тільки власноруч приготований фарш, оскільки так ви будете точно знати, з м’яса якої якості буде зроблено ваше блюдо.
- Філейку курки або індички готуємо як в попередньому рецепті, обмиваємо і перетворюємо в фарш. Найкраще це робити блендером – так він вийде максимально подрібненим.
- Чистимо цибулю і також подрібнюємо його в блендері. Або ж ви можете його натерти на дрібній тертці. Слідкуйте за тим, щоб великі шматки не потрапили в страву, інакше така «знахідка» може сильно засмутити їдця в процесі дегустації.
- Змішуємо подрібнену цибулю і фарш. Вливаємо сюди ж вершки і трохи присаливаем. Таке маленьке кількість солі ніяк не зашкодить дитині, зате фрикадели вийдуть куди смачніше, навіть якщо для дорослої людини вони будуть здаватися зовсім солоними.
- Всипаємо борошно, вона нам потрібна для того, щоб сформувати з фаршу кругляши. Якщо форма для вас не має особливого значення, то можете знизити кількість борошна до 1 ст.л. і запускати м’ясні кульки в воду за допомогою чайної ложки.
- Ставимо на вогонь каструлю середнього розміру з холодною очищеною водою. Для півкіло фаршу буде досить 2-3 літрового обсягу.
- Доводимо до кипіння і починаємо завантажувати фрикадели. Якщо засипали багато борошна – намочують руки прохолодною водою, беремо трохи фаршу і катаємо кругляшки. Якщо ж муки додавали мало або не засипали взагалі – зачерпує вологою чайною ложкою трохи фаршу, підносимо до води і пальцем скидаємо фарш акуратно в каструлю. Таким чином м’ясо не преварітся до ложки, як трапляється, якщо її опускати в воду.
- Скільки варити такі фрикадельки? Залежить від кількості води і фаршу, але в середньому час приготування не перевищує 25-30 хвилин.
Завдяки тому, що ми не додавали куряче яйце, фрикадели виходять не жорсткими, а дуже м’якими. Крім того, вони відрізняються підвищеною соковитістю – це заслуга жирних вершків.
Смажені фрикадельки для дітей
Складові
- Курячий фарш – 1 кг + –
- Панірувальні сухарі – 3-4 ст.л. + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Кмин – 2 ч.л. + –
- Паприка – 1 ч.л. + –
- Імбир мелений – 1 ч.л. + –
- Часник – 1 зубок + –
- Рослинна олія – 4 ст.л. + –
Як посмажити фрикадельки з курячого фаршу для дитини
- Тут ми беремо вже готовий фарш, але якщо ви хочете, можете виготовити його самостійно.
- У глибоку миску викладаємо фарш, всипаємо панірувальні сухарі, розбиваємо яйця і спеції.
- Часник чистимо і пропускаємо через прес, додаємо до інших інгредієнтів.
- Все добре перемішуємо.
- У сковороду наливаємо рослинне масло і нагріваємо його на середньому вогні.
- З фаршу формуємо маленькі кульки і акуратно опускаємо на сковороду в один шар, щоб між шарами залишалося трохи вільного простору.
- Обсмажуємо протягом 3-5 хвилин, постійно перевертаючи за допомогою плоскої лопатки. Коли фрикадели схопляться, можна їх обсмажувати катаючи по сковороді нахиляючи і обсмикуючи її за ручку в різні боки. Так кульки прожаряться рівномірно з усіх боків.
Дивно, але такі фрикадельки з курячого філе для дітей зникають зі столу в мить ока, оскільки від дегустації не можуть втриматися і дорослі. Ви можете покласти маленькі ароматні кульки в сендвіч, загорнути зі свіжими овочами в лаваш або просто наколоти на вилку і вмочати в будь-якої соус.