У кожної країни є якесь блюдо, яке є її свого роду візитною карткою і асоціюється тільки з нею. В Італії – це піца, в азіатських країнах – рис і локшина, а ось в Іспанії це, безсумнівно, паелья, рецепт класичний з куркою особливо сильно передає дух тутешньої кухні. Саме тому йому ми приділимо особливу увагу, а також наведемо приклади двох інших способів приготування цієї страви, які обов’язково знайдуть своїх шанувальників.
Якщо ви вирішили готувати цю страву за класичним рецептом, то вам слід знати про деякі особливості, без яких ідеальну паелью приготувати просто не вийде.
- Перш за все, це посуд – підійде тільки важка чавунна сковорода, бажано з двома ручками, за які її ви будете тримати, підкидаючи і перемішуючи інгредієнти.
- Також слід пам’ятати, що серце паельї – це шафран, без додавання цього інгредієнта ви просто приготуєте свого роду плов на іспанський манер, але ніяк не паелью.
- Останнє, про що не слід забувати, це про вибір рису. Ні в якому разі не можна використовувати «липкі» сорти, які швидко розварюються. Кращим вибором для цієї страви стане довгозерний пропарений рис. Він забезпечить потрібну розсипчастість і не розвариться.
Класичний рецепт паельї з куркою
Складові
- Лук середнього розміру – 2 шт + –
- Масло оливи – 5 ст.л. + –
- Курка (стегна або гомілки) – 400 г + –
- Часник – 2-3 зубки + –
- Томати – 2 шт + –
- Перець болгарський – 2 шт + –
- Шафран – 2 щіпки + –
- Рис пропарений – 300 г + –
- Бульйон курячий – 3-4 склянки + –
- Сіль і перець – за смаком + –
Як приготувати класичну паелью будинку
- Гомілки або курячі стегенця гарненько моєму під проточною водою. За допомогою ножа знімаємо з них шкіру в тому місці, де м’яса найбільше.
- Зрізаємо м’ясо з кісток і нарізаємо на невеликі шматочки, на час отставляем в сторону.
- Цибулину очищаємо від лушпиння і нарізаємо максимально дрібним кубиком. З часничку знімаємо шкірку і ріжемо його аналогічним чином.
- Помідори необхідно обшпарити і зняти з них шкірку. Потім розрізаємо кожен плід навпіл, видаляємо грубу центральну частину і нарізаємо на невеликі шматочки.
- Болгарський перець промиваємо як слід під проточною водою, зрізаємо капелюшок, видаляємо насіннєву частина і нарізаємо тонкими півкільцями.
- В чавунну сковороду вливаємо оливкову олію і ставимо на середній вогонь. Коли сковорода нагріється – викладаємо шматочки курки в маслечко і швидко обсмажуємо їх.
- Сюди ж всипаємо наш цибулю. Краще за все не перемішувати вміст сковороди лопаткою, а як би підкидати їх, тримаючи посуд за ручки, щоб вони перемішувалися самі собою. Саме так відбувається обжарка на батьківщині цієї страви.
- Додаємо часник і обсмажуємо ще кілька хвилин, не забуваючи постійно струшувати сковорідку.
- Кладемо в сковороду подрібнені помідори і болгарський перець. Готуємо до тих пір, поки волога практично повністю не випарується. У цей момент засипаємо сіль, шафран і перець.
- Всипаємо сюди ж рис, акуратно перемішуємо струшуванням і смажимо все протягом 5 хвилин.
- Акуратно вливаємо в сковороду киплячий курячий бульйон і зменшуємо вогонь. Додаємо бульйон не за один раз, а частинами, так рис буде рівномірно вбирати вологу, і ви зможете чітко контролювати процес приготування. Весь цей час паелью необхідно помішувати.
- Коли рис стане досить м’яким, а вся рідина з страви практичних повністю випарується, то потрібно прибрати сковороду з вогню і дати паельї потомитися під кришкою протягом 5-10 хвилин.
Слід пам’ятати, що паелья це вкрай варіативної блюдо. Ви з легкістю можете прибирати деякі інгредієнти і замінювати їх своїми. Основу лише становить шафран і рис, все інше ж може підбиратися вами самостійно.
Паелья з грибами і куркою
Комбінація рису, грибів і курячого м’яса обігрується в сотнях страв, так що немає нічого дивного в тому, що їй знайшлося місце і в паельї. Тут гармонія смаку забезпечується наявністю вершкового масла, саме воно відіграє роль «смакового моста» між ароматом томатів з шафраном і печерицями.
Складові
- Лук середнього розміру – 3 шт;
- Куряче м’ясо (гомілки або стегна) – 600 г;
- Гриби печериці – 200 г;
- Часник – 3-4 зубки;
- Солодкий перець – 1-2 шт;
- Томати черрі – 4-5 шт;
- Рис пропарений – 200 г;
- Солодкий перець – 1 шт;
- Бульйон курячий – 3 склянки;
- Масло вершкове – 100 г;
- Шафран – щіпка;
- Масло оливи – для смаження;
- Вино біле – 50 мл;
- Гострий перець чилі – за смаком;
- Сіль за смаком.
Як зробити паелью з куркою і грибами
- Обмиваємо курячі ніжки, видаляємо з них шкіру і знімаємо м’ясо. Нарізаємо його невеликими шматочками.
- Тепер очищаємо головки цибулі від лушпиння і нарізаємо овоч дуже дрібно.
- Солодкий перець обмиваємо, видаляємо капелюшок і серцевину з насінням. Нарізаємо чверть кільцями.
- Печериці гарненько промиваємо під проточною водою, не забуваючи про область під капелюшками. Розрізаємо спочатку навпіл, а потім ріжемо пластинками однакової товщини.
- Помідори обполіскувати і розрізаємо на вісім частин.
- На чавунній сковороді розтоплюємо вершкове масло на середньому вогні.
- Додаємо сюди шматочки курячого м’яса, і обсмажуємо їх помішуючи до тих пір, поки на їх поверхні не утворюється засмаженою скоринка.
- Тепер кладемо в сковороду печериці, цибуля, помідори черрі і солодкий перець. Обсмажуємо протягом 5 хвилин.
- Тепер всипаємо пропарений рис, наливаємо вино і струшуємо сковороду, щоб всі інгредієнти перемішалися як слід.
- Вливаємо трохи курячого бульйону, чекаємо коли він випарується. Весь цей час помішувати страву.
- Додаємо ще бульйону і робимо це до тих пір, поки він не вбереться весь. Коли залишиться приблизно половина обсягу, всипаємо в сковороду гострий перець, шафран і сіль.
- Часник очищаємо від шкірки, подрібнюємо і також додаємо в киплячу масу.
Коли рис практично повністю вбере в себе весь бульйон, сковороду знімаємо з вогню і даємо страві настоятися протягом декількох хвилин, а потім подаємо до столу.
Паелья з куркою в мультиварці
Всі ми звикли до того, що завдяки новинками побутової техніки приготування різних страв спрощується в кілька разів. Зараз прогрес пішов настільки далеко, що за допомогою чудо-машин можна навіть готувати неймовірно складні страви, прикладаючи мінімум зусиль. Саме до цієї категорії страв відноситься куряча паелья, зроблена за допомогою мультиварки.
Складові
- Горошок зелений заморожений – 150 г;
- Лук – 2 шт;
- Перець болгарський – 1 шт;
- Курячі стегна – 500 г;
- Томати – 2 шт;
- Сіль і перець – за смаком;
- Шафран – пучку;
- Масло оливи – 3 ст.л .;
- Рис пропарений – 350 г;
- Бульйон – 4 склянки.
Як готувати паелью з куркою в мультиварці
- Стегна обполіскувати, знімаємо шкіру і відокремлюємо м’ясо. Нарізаємо його дрібними шматочками. Зверху їх присипаємо сіллю з перцем і трохи перемішуємо руками.
- Мультиварку включаємо в режим «жарка», наливаємо масло, чекаємо поки воно трохи підігріється і закладаємо в чашу м’ясо. Обсмажуємо курку протягом 6-8 хвилин, поки вона трохи не підрум’яниться.
- Лук очищаємо від лушпиння, ріжемо дуже дрібно.
- Болгарський перець промиваємо під проточною водою, знімаємо капелюшок, вирізаємо насіннєву частина. Ріжемо на невеликі шматочки.
- З помідора знімаємо шкірку (перед цим обдаємо окропом), вирізаємо центральну тверду частину. Нарізаємо на дрібні шматочки.
- До цього моменту курка вже повинна досить підсмажитися, її потрібно вийняти з мультиварки і замість неї завантажити цибулька. Потім сюди ж додаємо через пару хвилин болгарський перець, помідори і горошок.
- Все добре перемішуємо і смажимо протягом 3-4 хвилин, час від часу помішуючи. Потім додаємо рис і обсмажуємо близько 5 хвилин.
- Знову поміщаємо шматочки курки в мультиварку, солимо, перчимо і засипаємо шафран. Перемішуємо, встановлюємо режим «рис» і вливаємо курячий бульйон.
- Після того як рис стане м’яким, а весь бульйон вбереться, вимикаємо мультиварку, але кришку не відкриваємо. Даємо паельї настоятися хвилин п’ять і тільки після цього розкладаємо по тарілках.
Як бачите, за допомогою мультиварки цілком можна приготувати таке вишукане блюдо як паелья. Рецепт класичний з куркою, звичайно, здійснити складніше, та й володіє таке блюдо більш високими смаковими якостями, однак якщо часу не дуже багато і значні сили на підготовку витрачати не хочеться, то варіант з мультиваркою цілком має право на життя.