Як показує практика, складні в приготуванні страви гарні тільки в тому випадку, якщо вони подаються рідко. Для щоденного же меню набагато краще підходять прості рецепти, які не віднімають багато часу, наприклад, – рагу з куркою і картоплею. Вся принадність подібних страв в тому, що рецептура їх варіативна і, змінюючи будь-якої інгредієнт, можна кожен день подавати знайоме блюдо, смак якого буде зовсім іншим!
Просте картопляне рагу з куркою в каструлі
Цей рецепт відрізняється неймовірною простотою, так що з ним впораються навіть зовсім недосвідчені кулінари або ті, хто не хоче витрачати надто багато своїх сил на готування.
Єдине, що від вас буде потрібно – підібрати хороший посуд. Найкраще використовувати великий товстостінний казан або глибоку каструлю з антипригарним покриттям.
Складові
- Курка – 1 кг;
- Лук жовтий або білий – 3 головки;
- Картопля – 1 кг;
- Морква – 2 шт .;
- Вода очищена або курячий бульйон – 2-3 склянки;
- Сіль і перець – за смаком;
- Спеції – за бажанням;
- Соняшникова олія – для смаження;
- Часник – 1-2 часточки;
- Свіжа зелень – пучок.
Як приготувати домашнє рагу з куркою і картоплею
- Курку промиваємо під проточною водою, знімаємо шкіру. Якщо хочете, можете відокремити м’ясо від кісток на цьому етапі, або зробити це вже після того, як страва буде готове.
- З цибулі знімаємо лушпиння, обполіскувати прохолодною водою. Морква очищаємо від шкірки і також обмиваємо.
- Цибулю нарізаємо невеликими кубиками, моркву тремо на крупній тертці.
- Наливаємо олію в казан і ставимо розігріватися на сильному вогні. Через хвилину всипаємо наші подрібнені овочі.
- Обсмажуємо цибулю з морквою до тих пір, поки цибуля не набуде красивого золотистого відтінку.
- Сюди ж кладемо м’ясо, відразу добре все перемішуємо, зменшуємо вогонь до середнього і смажимо протягом 10-15 хвилин, зрідка помішуючи.
- Поки м’ясо обсмажується, займаємося картоплею. Очищаємо його від шкірки, миємо й нарізаємо кубиком. Розмір його залежить від того, рагу який консистенції ви хочете отримати – дрібні часточки досить швидко перетворюються на подобу пюре, великі ж кубики зберігають форму.
- Всипаємо картопля в казан, сюди ж додаємо дрібку солі, перець і улюблені спеції (добре поєднується з таким рагу паприка, базилік і гірчичний порошок).
- Все перемішуємо. Очищаємо часник від шкірки і пропускаємо через прес. Додаємо в казан.
- Паралельно нагріваємо воду, вона повинна бути киплячій або хоча б гарячої. Коли картопля трохи почервоніла – вливаємо воду і перемішуємо, робимо максимальний вогонь. Коли вода закипіла – зменшуємо до трохи нижче середнього і тушкуємо, поки рагу не стане густим, а рідина не випарується майже вся.
- Зазвичай на приготування йде близько 20-25 хвилин, через 10 хвилин після початку гасіння витягніть курку і відокремте м’ясо від кісток. Потім поверніть м’ясо назад.
- Готову страву посипаємо дрібно нарубаної зеленню і подаємо до столу.
Перед тим, як приступати до процесу приготування, вам слід визначитися з інгредієнтами. Справа в тому, що курячий бульйон краще використовувати в тому випадку, якщо ви готуєте рагу з філе частиною тушки.
Якщо ж бульйону під рукою у вас не виявилося або ви вирішили готувати страву з іншим різновидом курячого м’яса, то можете використовувати воду – в процесі приготування вона сама стане свого роду наваристим бульйоном.
Якщо у вас в будинку немає ні казана, ні каструлі з антипригарним покриттям, то ви можете скористатися глибокої сковородою.
Звичайно, інгредієнтів в цьому випадку доведеться взяти поменше, проте і процес приготування прискориться в рази.
Рецепт рагу з курячим філе і з картоплею в духовці
Кожен гурман знає, що комбіновані страви, в яких використовуються овочі та м’ясо, виходять найбільш смачними, якщо готувати їх в духовці. У цього способу приготування є і ще один плюс – будь-яке, навіть саме сухе м’ясо разом з овочами виходить соковитим!
Складові
- Куряче філе – 900 г;
- Лук жовтий або білий – 4 шт .;
- Картопля – 800 г;
- Морква – 2-3 шт .;
- Солодкий перець – 2 шт .;
- Сіль і спеції – за смаком;
- Вода очищена – стакан;
- Олія соняшникова – для обсмажування.
Як зробити рагу з картоплею і куркою в духовці
- Філе добре промиваємо під проточною водою. Прибираємо плівки і хрящики, а також невеликі кісточки, якщо вони є.
- Ріжемо кожну філейку надвоє – це потрібно для того, щоб м’ясо було простіше підготувати до випікання.
- У сковороду наливаємо соняшникову олію і розігріваємо його гарненько. Коли це сталося, викладаємо шматки філе (обережно, масло може бризкатися, тому попередньо м’ясо промокніть серветками) і обсмажуємо з кожного боку на сильному вогні до зарум’янювання. На цьому етапі у нас немає необхідності прожарити добре курку.
- Беремо товстостінну чавунну посуд для випікання (можете взяти казан або гусятницю), на її дно кладемо шматочки нашого смаженого філе. Завдяки обсмажуванні соки всередині м’яса збережуться, і витікав сік.
- Насипаємо зверху сіль, перець і улюблені спеції.
- Картоплю миємо і чистимо, після чого нарізаємо досить крупно – так картопля збереже форму.
- Морква очищаємо і нарізаємо тонкою соломкою, або трьом на крупній тертці. Лук також чистимо і ріжемо дрібними кубиками.
- У болгарського перцю зрізаємо капелюшок, видаляємо серцевину і подрібнюємо гострим ножем.
- Викладаємо поверх курячого філе картопля, потім насипаємо цибулю, моркву і болгарський перець. Коли всі овочі опиняться на місці, знову трохи присаливаем і вливаємо чверть склянки води.
- Відправляємо посудину в духову шафу, який до цього моменту повинен бути прогрітий до 180 градусів.
- Через хвилин 10 знижуємо температуру в духовці до 160 градусів, накриваємо посудину кришкою.
- Через півгодини перемішуємо вміст казана або гусятниці, виливаємо залишки води і Томім під кришкою ще годину-півтори, помішуючи рагу щопівгодини.
Готову страву при бажанні можна посипати свіжою зеленню.
Рагу з куркою і картоплею в мультиварці
Складові
- Курячі гомілки – 6-8 шт. + –
- Картопля – 800 г + –
- Морква – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 3 шт. + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Соєвий соус – 2 ч.л. + –
- Вода очищена – 750 мл + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Рослинна олія – 1 ст.л. + –
Як робиться куряче рагу з картоплею в мультиварці
- Гомілки промиваємо під прохолодною водою. Знімаємо шкірку, а потім зчищають м’ясо з кісток.
- Цибулини очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими чверть кільцями.
- У чашу мультиварки наливаємо рослинне масло, встановлюємо режим «Жарка» і обсмажуємо спочатку наш цибулька до золотистого відтінку, а потім додаємо до нього м’ясо і обсмажуємо все разом ще 10-15 хвилин, поки курка не зарум’яниться.
- У той час, поки наше м’ясо обсмажується, необхідно очистити картоплю і моркву від шкірки, обполоснути їх і нарізати досить крупно. Якщо ви не любитель морквини, то натріть її на тертці.
- Кладемо картоплю і моркву до м’яса, наливаємо соєвий соус і воду. Всипаємо трохи солі, перцю і улюблених приправ. Також сюди кладемо лаврові листочки. Все перемішуємо.
- Перемикаємо техніку в режим «Гасіння», а таймер встановлюємо на 40 хвилин. Закриваємо апарат кришкою і чекаємо звукового сигналу.
Готове рагу з куркою і картоплею розкладаємо по порційних тарілках, посипаємо подрібненим кропом і петрушкою.
Якщо ви віддаєте перевагу більш рідку консистенцію, то збільште кількість води до 4 склянок, таким чином ви отримаєте свого роду густий суп. Також ви можете виключити з рецепту сіль зовсім і використовувати лише соєвий соус.