Рецепт гречаної-курячої запіканки

Запіканка з гречки з куркою рецепт в духовці
Якщо в сім’ї не надто шанують каші і вони надовго затримуються в холодильнику – слід змінити їх подачу. Так, оригінальна за смаком і оформлення запіканка з гречки з куркою, приготовлена ​​своїми руками в духовці, завжди розходиться на ура, та ще й з добавкою. Багате корисними елементами частування – ідеальний варіант для сімейного сніданку, та й до вечері це не дуже калорійне і легке блюдо буде дуже до речі.

Що потрібно для приготування смачної гречаної-курячої запіканки

Це просте за складом і технології запікання комплексне страва вийде неймовірно смачним, при дотриманні деяких нехитрих правил:

  • Для запіканки на основі каші з гречки найкраще брати крупу сорти «ядриця». Вона складається з добірних зерен, майже без сміття, до того ж добре розпарюється, але при цьому кожна крупинка тримає форму.
  • Вибір м’яса залежить від бажаної калорійності. Так, найбільш дієтичної з усієї курячої тушки вважається грудка. Для запікання під «шубою» з гречаної каші годяться і більш жирні стегенця або гомілки.
  • У переліку продуктів до деяких рецептами цього частування можна зустріти згадка сирої гречки.

Ми ж перед додаванням в запіканку все-таки рекомендуємо крупу відварювати – так вона і соковитіше вийде, і точно не залишиться сирої, так і загальний час готування страви істотно скоротиться.

  • М’ясо в начинку можна класти сире, нарубавши його дрібно, або ж обсмажене з цибулею. Фарш – теж досить смачний варіант. Ось його можна викладати на напівготову гречку. Запіканка з використанням таких продуктів буде готуватися трохи довше, а в результаті отримаємо ситне і соковите частування.
  • В ідеалі, для посипання, краще взяти шматочок Гауді, рікотти або пармезану. Ці знамениті сири легко плавляться, насичуючи частування неповторним ароматом і смаком. Якщо ж купити такий продукт проблематично, то можна обійтися будь-яким якісним твердим сиром від вітчизняних сироварів.

Які інгредієнти потрібні для запіканки з курки і гречки

  • Домашня куряча запіканка з гречкою виходить ще більш смачною, якщо м’ясна начинка поєднується в ній з грибною або овочевий.
  • Кількість спецій і зелені в страві потрібно регулювати за смаком. Рекомендуємо, крім класики у вигляді чорного меленого перцю, заправити частування базиліком, петрушкою (сухими або у вигляді свіжої зелені), часником.

Гречана запіканка з куркою в духовці, класичний рецепт

Рецепт класичної курячої запіканки з гречкою в духовій шафі

Складові

  • Крупа гречана – 1 ст. з верхом + –
  • Куряча грудка – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Сметана (жирність будь-яка) – 5-6 ст.л. + –
  • Яйця курячі вищої категорії – 2 шт. + –
  • Твердий сир – 150 г + –
  • Соняшникова олія – ​​2 ст.л. + –
  • Чорний перець (мелений) – 1/3 ч.л. + –
  • Сіль – за смаком + –

Як смачно зробити запіканку з гречки з куркою своїми руками

  1. Спочатку зробимо крупяную основу для нашого блюда. Для цього потрібно залити крупу водою так, щоб вода була вище її на 2 пальця, і поставити каструлю на вогонь.
  2. Коли рідина дійде до кипіння, вогонь робимо тихіше, воду присаливаем і накриваємо посудину.
  3. Після того, як вода википить, а крупинки гречки размягчатся, вогонь вимикаємо, щільно накриваємо кришкою каструлю і залишаємо її вміст в такому вигляді остигати.
  4. Поки гречка буде готуватися, відварити м’ясо. Якщо в бульйон додати лист лавра і пару горошин перцю, то отриману ароматну рідину можна буде використовувати для супу або підливи до котлет.
  5. Давши філе трохи охолодитися, нарізаємо його шматочками, товщиною близько 1 см.
  6. Знімаємо з цибулини лушпиння, нарізаємо соковиту м’якоть великим кубиком і кладемо в сковороду, де вже на той час має підігрітися половина масла.
  7. Пасеруємо цибулю до м’якості, додаємо м’ясо, перчимо, через 5 хвилин кладемо 2 ст.л. сметани. Заважаємо ще 5-7 хвилин і вимикаємо.
  8. У глибокій посудині з’єднуємо яйця і другу частину сметани, перемішуємо до однорідності, солимо.
  9. На тертці побільше трьом сир.
  10. Змащуємо форму залишками масла, кладемо на дно третю частину готової каші, посипаємо третю сирної стружки. Накриваємо другою частиною каші і засипаємо її сиром.
  11. Останній шар – курятина з цибулею. Зверху присипаємо її залишками каші і сиру.
  12. Залив все яєчної бовтанку, відправляємо форму в гарячу духовку. При температурі 180 ° С частування буде готове через 40 хвилин.

Як зробити смачну запіканку з курочкою і гречкою в духовці

Покриту рум’яної сирної кіркою запіканку, попередньо давши їй трохи охолонути, можна подати зі сметаною або овочевим салатом.

Оригінальна запіканка з курячого фаршу з гречкою

Складові

  • Крупа гречана – 1 ст .;
  • Фарш з курячого м’яса – 500 г;
  • Цибулина велика – 1 шт .;
  • Морквина велика – 1 коренеплід;
  • Сир твердого сорту – 200 г;
  • Яйця середнього розміру – 2 шт .;
  • Перець чорний мелений – ½ ч.л .;
  • Олія – ​​2-3 ст.л .;
  • Кріп свіжий (зелень) – 1 пучок;
  • Сіль за смаком.

Як оригінально приготувати запіканку з фаршу курки

Як зробити смачну гречану запіканку з філе курки

  1. Гречку потрібно зварити у воді так, як докладно розказано в попередньому рецепті.
  2. Почистивши овочі, цибулину ділимо на 4 частини і ріжемо гострим ножем на платівки, не дуже тонко.
  3. Морквину тремо на тертці з великими отворами.
  4. Підігрів частина масла в сковороді, кладемо в нього лушпиння нарізку, пасеруємо пару хвилин і додаємо моркву, смажимо на не надто сильному вогні ще 3-4 хвилини, присаливаем.
  5. Дно форми покриваємо маслом і заповнюємо його половиною гречки.
  6. Зверху кладемо сирий (присолену і перчений) фарш.
  7. На нього кладемо цибульний-морквяну піджарку і другу частину каші.
  8. Заливаємо вміст форми яєчної бовтанку, змішаної з укропной нарізкою, посипаємо сирної стружкою і відправляємо в духовку.

При температурі середньої інтенсивності частування приготується приблизно за півгодини. Охолоджуємо його, ділимо на порційні шматки і подаємо зі свіжої овочевої нарізкою.

Кращий рецепт запіканки з гречки з куркою і грибами

Якщо в холодильнику затрималася пара склянок вареної гречки, а прогулянка по лісі подарувала козуб свіжих маслюків або лисичок, можна порадувати своїх домашніх чудовим вечерею з цих продуктів, додавши улюблену всіма курятину і заправивши все ароматними травами.

Лісові гриби, за їх відсутністю, можна замінити рівною кількістю печериць або глив.

Складові

  • Варена гречка «ядриця» – 2 ст .;
  • Грудина куряча охолоджена – 1 шт .;
  • Гриби сирі – 200 г;
  • Цибулина велика біла – 1 шт .;
  • Сметана жирна (з кислинкою) – 250 мл;
  • Сир чеддер – 200 г;
  • Оливкова олія – ​​4 ст.л .;
  • Чебрець – 3 гілочки;
  • Перець свіжого помелу – 0,5 ч.л .;
  • Сіль – 0,5 ч.л .;
  • Прованські трави (набір спецій) – щіпка.

Гречана запіканка з куркою в духовці по домашньому рецепту

  • Почистивши цибулину, дрібніше її і відправляємо в розігріту олію (2 ст.л.). Як тільки цибуля зарум’яниться, додаємо нарізані (не дуже дрібно) гриби і Томім на малому вогні до м’якості, трохи додавши масла.
  • Коли гриби будуть вже майже готові, кладемо в сковороду м’ясо, порізавши його кубиком, товщиною 1 см.
  • Дамо курятині біліть і трохи підрум’янитися. За хвилину до готовності начинки заправимо її перцем, присолити, додамо чебрець, порізавши його, і приправи.
  • Коли м’ясо з овочами трохи охолоне, його викладемо на дно форми, розрівняти, накриємо зверху шаром гречаної каші.
  • Наступний шар – сметана. Її теж потрібно гарненько розрівняти, щоб вона повністю покрила форму.
  • Посипавши напівготову запіканку сирної стружкою, відправляємо її в духовку. Час запікання – 20 хвилин при 180 градусах. Аромат і смак виходять неймовірні, особливо при додаванні лісових грибів!

Готуємо запіканку з начинкою з курячого м'яса, гречки і грибочків

Корисна їжа далеко не завжди вимагає складного приготування і дорогих делікатесів. Ситна і ароматна запіканка з коханою гречки з куркою в духовці – найкраще тому підтвердження.

Якщо основу цієї страви робити з різних корисних круп, наприклад з рису або пшона, то всякий раз ми будемо отримувати новий смак і нове блюдо.