Якщо в сім’ї не надто шанують каші і вони надовго затримуються в холодильнику – слід змінити їх подачу. Так, оригінальна за смаком і оформлення запіканка з гречки з куркою, приготовлена своїми руками в духовці, завжди розходиться на ура, та ще й з добавкою. Багате корисними елементами частування – ідеальний варіант для сімейного сніданку, та й до вечері це не дуже калорійне і легке блюдо буде дуже до речі.
Що потрібно для приготування смачної гречаної-курячої запіканки
Це просте за складом і технології запікання комплексне страва вийде неймовірно смачним, при дотриманні деяких нехитрих правил:
- Для запіканки на основі каші з гречки найкраще брати крупу сорти «ядриця». Вона складається з добірних зерен, майже без сміття, до того ж добре розпарюється, але при цьому кожна крупинка тримає форму.
- Вибір м’яса залежить від бажаної калорійності. Так, найбільш дієтичної з усієї курячої тушки вважається грудка. Для запікання під «шубою» з гречаної каші годяться і більш жирні стегенця або гомілки.
- У переліку продуктів до деяких рецептами цього частування можна зустріти згадка сирої гречки.
Ми ж перед додаванням в запіканку все-таки рекомендуємо крупу відварювати – так вона і соковитіше вийде, і точно не залишиться сирої, так і загальний час готування страви істотно скоротиться.
- М’ясо в начинку можна класти сире, нарубавши його дрібно, або ж обсмажене з цибулею. Фарш – теж досить смачний варіант. Ось його можна викладати на напівготову гречку. Запіканка з використанням таких продуктів буде готуватися трохи довше, а в результаті отримаємо ситне і соковите частування.
- В ідеалі, для посипання, краще взяти шматочок Гауді, рікотти або пармезану. Ці знамениті сири легко плавляться, насичуючи частування неповторним ароматом і смаком. Якщо ж купити такий продукт проблематично, то можна обійтися будь-яким якісним твердим сиром від вітчизняних сироварів.
- Домашня куряча запіканка з гречкою виходить ще більш смачною, якщо м’ясна начинка поєднується в ній з грибною або овочевий.
- Кількість спецій і зелені в страві потрібно регулювати за смаком. Рекомендуємо, крім класики у вигляді чорного меленого перцю, заправити частування базиліком, петрушкою (сухими або у вигляді свіжої зелені), часником.
Гречана запіканка з куркою в духовці, класичний рецепт
Складові
- Крупа гречана – 1 ст. з верхом + –
- Куряча грудка – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Сметана (жирність будь-яка) – 5-6 ст.л. + –
- Яйця курячі вищої категорії – 2 шт. + –
- Твердий сир – 150 г + –
- Соняшникова олія – 2 ст.л. + –
- Чорний перець (мелений) – 1/3 ч.л. + –
- Сіль – за смаком + –
Як смачно зробити запіканку з гречки з куркою своїми руками
- Спочатку зробимо крупяную основу для нашого блюда. Для цього потрібно залити крупу водою так, щоб вода була вище її на 2 пальця, і поставити каструлю на вогонь.
- Коли рідина дійде до кипіння, вогонь робимо тихіше, воду присаливаем і накриваємо посудину.
- Після того, як вода википить, а крупинки гречки размягчатся, вогонь вимикаємо, щільно накриваємо кришкою каструлю і залишаємо її вміст в такому вигляді остигати.
- Поки гречка буде готуватися, відварити м’ясо. Якщо в бульйон додати лист лавра і пару горошин перцю, то отриману ароматну рідину можна буде використовувати для супу або підливи до котлет.
- Давши філе трохи охолодитися, нарізаємо його шматочками, товщиною близько 1 см.
- Знімаємо з цибулини лушпиння, нарізаємо соковиту м’якоть великим кубиком і кладемо в сковороду, де вже на той час має підігрітися половина масла.
- Пасеруємо цибулю до м’якості, додаємо м’ясо, перчимо, через 5 хвилин кладемо 2 ст.л. сметани. Заважаємо ще 5-7 хвилин і вимикаємо.
- У глибокій посудині з’єднуємо яйця і другу частину сметани, перемішуємо до однорідності, солимо.
- На тертці побільше трьом сир.
- Змащуємо форму залишками масла, кладемо на дно третю частину готової каші, посипаємо третю сирної стружки. Накриваємо другою частиною каші і засипаємо її сиром.
- Останній шар – курятина з цибулею. Зверху присипаємо її залишками каші і сиру.
- Залив все яєчної бовтанку, відправляємо форму в гарячу духовку. При температурі 180 ° С частування буде готове через 40 хвилин.
Покриту рум’яної сирної кіркою запіканку, попередньо давши їй трохи охолонути, можна подати зі сметаною або овочевим салатом.
Оригінальна запіканка з курячого фаршу з гречкою
Складові
- Крупа гречана – 1 ст .;
- Фарш з курячого м’яса – 500 г;
- Цибулина велика – 1 шт .;
- Морквина велика – 1 коренеплід;
- Сир твердого сорту – 200 г;
- Яйця середнього розміру – 2 шт .;
- Перець чорний мелений – ½ ч.л .;
- Олія – 2-3 ст.л .;
- Кріп свіжий (зелень) – 1 пучок;
- Сіль за смаком.
Як зробити смачну гречану запіканку з філе курки
- Гречку потрібно зварити у воді так, як докладно розказано в попередньому рецепті.
- Почистивши овочі, цибулину ділимо на 4 частини і ріжемо гострим ножем на платівки, не дуже тонко.
- Морквину тремо на тертці з великими отворами.
- Підігрів частина масла в сковороді, кладемо в нього лушпиння нарізку, пасеруємо пару хвилин і додаємо моркву, смажимо на не надто сильному вогні ще 3-4 хвилини, присаливаем.
- Дно форми покриваємо маслом і заповнюємо його половиною гречки.
- Зверху кладемо сирий (присолену і перчений) фарш.
- На нього кладемо цибульний-морквяну піджарку і другу частину каші.
- Заливаємо вміст форми яєчної бовтанку, змішаної з укропной нарізкою, посипаємо сирної стружкою і відправляємо в духовку.
При температурі середньої інтенсивності частування приготується приблизно за півгодини. Охолоджуємо його, ділимо на порційні шматки і подаємо зі свіжої овочевої нарізкою.
Кращий рецепт запіканки з гречки з куркою і грибами
Якщо в холодильнику затрималася пара склянок вареної гречки, а прогулянка по лісі подарувала козуб свіжих маслюків або лисичок, можна порадувати своїх домашніх чудовим вечерею з цих продуктів, додавши улюблену всіма курятину і заправивши все ароматними травами.
Лісові гриби, за їх відсутністю, можна замінити рівною кількістю печериць або глив.
Складові
- Варена гречка «ядриця» – 2 ст .;
- Грудина куряча охолоджена – 1 шт .;
- Гриби сирі – 200 г;
- Цибулина велика біла – 1 шт .;
- Сметана жирна (з кислинкою) – 250 мл;
- Сир чеддер – 200 г;
- Оливкова олія – 4 ст.л .;
- Чебрець – 3 гілочки;
- Перець свіжого помелу – 0,5 ч.л .;
- Сіль – 0,5 ч.л .;
- Прованські трави (набір спецій) – щіпка.
Гречана запіканка з куркою в духовці по домашньому рецепту
- Почистивши цибулину, дрібніше її і відправляємо в розігріту олію (2 ст.л.). Як тільки цибуля зарум’яниться, додаємо нарізані (не дуже дрібно) гриби і Томім на малому вогні до м’якості, трохи додавши масла.
- Коли гриби будуть вже майже готові, кладемо в сковороду м’ясо, порізавши його кубиком, товщиною 1 см.
- Дамо курятині біліть і трохи підрум’янитися. За хвилину до готовності начинки заправимо її перцем, присолити, додамо чебрець, порізавши його, і приправи.
- Коли м’ясо з овочами трохи охолоне, його викладемо на дно форми, розрівняти, накриємо зверху шаром гречаної каші.
- Наступний шар – сметана. Її теж потрібно гарненько розрівняти, щоб вона повністю покрила форму.
- Посипавши напівготову запіканку сирної стружкою, відправляємо її в духовку. Час запікання – 20 хвилин при 180 градусах. Аромат і смак виходять неймовірні, особливо при додаванні лісових грибів!
Корисна їжа далеко не завжди вимагає складного приготування і дорогих делікатесів. Ситна і ароматна запіканка з коханою гречки з куркою в духовці – найкраще тому підтвердження.
Якщо основу цієї страви робити з різних корисних круп, наприклад з рису або пшона, то всякий раз ми будемо отримувати новий смак і нове блюдо.