Східна кухня – невичерпний джерело цікавих і дивно простих кулінарних ідей, які слід взяти на озброєння будь-якій господині. Наприклад, знаменитий кавказький лаваш, класичний рецепт приготування якого додається, завжди виявиться «в тему» на святковому застіллі і на пікніку. Роблять його з простих і недорогих продуктів, зберігатися він може дивно довго, до 1 року, і є відмінним доповненням до самих різних блюд.
Лаваш – знаменитий хліб горян
Виявляється, не так простий лаваш, як багато хто собі уявляє. Не тільки жителі Кавказу, а й справжні шанувальники східної кухні знають: саме так називають тонкий корж, яка робиться обов’язково з білої пшеничної муки. Настільки популярним став цей скромний хлібець у формі сонця, що рецепт його приготування у кожної господині – свій, і кожен має право на існування.
Однак кавказьким можна назвати тільки той лаваш, який готують грузини і вірмени. Свій знаменитий хліб горяни печуть у великих кам’яних печах – Тандир, приліплюючи пшеничні коржі до внутрішніх сильно розігрітим стінок. Знімають вони їх вже готовими за допомогою спеціальних гаків. Ми ж будемо пекти їх в домашніх умовах в звичайному духовій шафі.
Як не дивно, але тонка, що не більше 2 мм завтовшки, біляста, з підпалинами, прісна коржик вірменського хліба – більш калорійна, ніж грузинський «аналог». Саме в неї вуличні торговці загортають шаурму та інші м’ясні смакоту. Чудові закуски-роли з різними начинками виходять також саме з вірменського лаваша.
Лаваш кавказький: вірменський рецепт
Складові
- Борошно пшеничне (в / с) – 3 повних склянки + –
- Вода гаряча – 1 склянка + –
- Сіль – 0,5 ч.л. + –
Приготування кавказького хліба лаваша
- Спочатку потрібно розчинити сіль в добре розігрітій воді (краще всього брати фільтровану).
- Тепер просеем борошно – це помітно поліпшить консистенцію тесту.
- Висипаємо її на стіл гіркою.
- Робимо в ній воронку і починаємо однією рукою потихеньку лити туди гарячу солону воду, а інший – замішуємо. Показник того, що тісто вже готове, воно більше не липне до долонь.
- Тепер кладемо його в миску під вологий рушник – «відпочити».
- «Дозрівши», воно набуває приємну однорідність і еластичність. Відщипуючи від нього однакові грудочки, катаємо їх тонко і відправляємо на сковороду. Під першу корж гарячу поверхню краще злегка зволожити будь-яким рослинним маслом. Далі можна цього не робити.
- Печемо кожен хлібець до освіти характерних бульбашок, перевертаємо і гріємо другий бік близько 30 секунд.
Рада кухарчуком:
- Готові коржі кладемо на дерев’яну дошку і бризкає водою.
- Якщо хліб був випечений для довгого зберігання, перед пакуванням йому потрібно дати підсохнути.
- Розм’якшити суху корж можна буде декількома краплями води.
Приготування кавказького лаваша по-вірменськи вимагає мінімум часу і зусиль, що дуже зручно. Його можна подавати до супів, загортати в нього м’ясо, салати – воістину універсальний хліб!
Кавказький лаваш: грузинський рецепт
Цей варіант приготування кавказького хліба обов’язково містить дріжджі. В результаті хлібці виходять більш пишними, легкими і божественно смачними!
Складові
- Пшеничне борошно – 1 кг;
- Дріжджі (сухі) – 30 г;
- Сіль – 20 г;
- Вода тепла – 640 мл;
- Яйце – 1 шт .;
- Кунжут – 50 г.
Як приготувати лаваш
Просіваємо борошно (на дошку або в зручну для замісу ємність), додаємо дріжджі, сіль і гарненько все перетираємо. Тепер так само, як і в першому випадку, робимо воронку і ллємо в неї рідину, заважаємо. Готовий грудку тіста буде злегка липнути до долонь – це нормально.
Накриваємо його і залишаємо так на 1 годину – даємо йому «вирости». Далі ділимо його на 5-7 однакових частин, катаємо кульки, знову накриваємо і залишаємо – цього разу на 20 хв.
Тепер – найцікавіше: сплюсківаем кульки, щоб отримати заготовки для коржів, а потім вказівними пальцями обох рук тикаємо тісто на однаковій відстані від кромки. У результаті повинно вийти кругле поглиблення. Всю площу в середині кола точно так же протиківаем пальцями – повинна вийти плоска посередині коржик з високими бортиками.
Центральну частину змащуємо яйцем і прикрашаємо кунжутом. Готові лавашние заготовки відправляємо на деках в розпечений духова шафа, попередньо гарненько окропивши його водою.
Перед дегустацією потрібно дати хлібу повністю охолонути. В ідеалі слід почекати 4-5 годин, але це – зовсім необов’язково.
- Щоб хліби не пригоріли, листи потрібно змастити рослинним маслом.
- Якщо додати у воду перед з’єднанням з борошном 1 ч.л. цукру, лаваші вийдуть ще смачнішими.
- Дріжджі необов’язково класти в борошно – їх можна «розпустити» в воді.
Як бачимо, немає нічого складного в тому, щоб приготувати справжній кавказький лаваш в домашніх умовах. Хліб виходить тонким і еластичним, як в першому варіанті, або ж пишним і повітряним, як у другому. Але в обох випадках він надзвичайно смачний, особливо – в поєднанні з м’ясом або іншими наповнювачами.