На переконання багатьох поціновувачів плову, його можна приготувати «по-справжньому» тільки у великому казані на відкритому вогні спеціальній печі. «Справжній» плов – ситне блюдо, в якому чимало курдючного жиру, а м’ясо сильно рум’яниться. Не кожен виснажений цивілізацією шлунок витримає такого удару. Що ж робити?
Пропонуємо рецепт адаптованого плову, де м’ясо засмажується злегка, а замість тваринного жиру візьмемо невелику кількість рослинного масла. Вид «справжнього» плову додасть паприка, яка забарвить рис в коричневий колір. А то, що цей плов смачний ви можете переконатися самі.
необхідно:
- М’ясо (будь-яке – яловичина, свинина, баранина, курка, можна з кісточками або без) – 400-500 г
- Морква – 2 шт.
- Лук – 2 шт.
- Рис круглозёрний –
- Спеції – зіра 0,5 ч.л. , Паприка 1,5 ч.л., перець чорний за смаком.
- Рослинна олія.
- Сіль.
приготування:
М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити в олії до випаровування рідини.
Додати нарізану моркву, цибулю, спеції і ще трохи обсмажити. Морква краще саме нарізати, а не натерти – так вона зажадає меншої кількості масла при обсмажуванні.
Обсмажені овочі і м’ясо залити водою на 2-3 см вище рівня овочів.
Гасити до повної готовності м’яса на дуже повільному вогні під закритою кришкою. Час залежить від того, яке м’ясо ви використовуєте. Пробуйте – якщо при невеликому зусиллі м’ясо розривається на волокна, то основа готова. Перемішувати м’ясо з овочами можна і навіть потрібно, особливо якщо ваша посуд не має дуже товстого дна. Посоліть м’ясо.
Рис промити і покласти поверх м’яса не перемішуючи.
Налити воду в кількості, що дорівнює за обсягом рису. Додати трохи солі, адже рис і вода у нас не солоні.
Поставити все на середній вогонь з відкритою кришкою і не закривати її поки рівень води не зрівняється з рівнем рису.
Після цього закрити кришкою і зменшити вогонь до мінімального – нехай нудитися. Чи не перемішувати.
Хвилин через 10 спробуйте верхні рисинки – якщо серединка вже готова і зерна непостійна, то наше блюдо готове. Дайте йому трохи «відпочити» без нагрівання і подавайте на стіл.
Якщо рідина випарується, а рис ще сирий, наприклад, вогонь був досить сильним, то можна підлити трохи гарячої води, але не перемішуйте, просто накрийте кришкою і дочекайтеся повної готовності рису.
Смачного!