Зазвичай вечеря в будні не віщує на столі будь-яких кулінарних шедеврів і це зрозуміло, адже кому охота ліпити шедеври після трудового дня. Але не все так сумно, якщо поставити собі за мету, побалувати домашніх чимось особливим. Як щодо того, щоб приготувати шампіньйони з картоплею в сметані в духовці? Ця страва не тільки неймовірно смачне і нескладне у виконанні, але і має масу рецептів, залишилося лише озброїтися необхідними продуктами і вперед.
кулінарне розмаїття
Печериці – це той продукт, який дозволяє по максимуму реалізувати будь-які кулінарні фантазії, особливо якщо в компанії з ними йде картопля. Подібний харчової тандем здатний створювати безліч різних страв.
Наприклад, запечені в духовці фаршировані картоплею печериці капелюшки з легкістю розтоплять досвідчені серце будь-якого гурмана. Однак це лише один з безлічі різноманітних варіантів подібного продуктового співробітництва.
Як готувати: горщик або фольга
Одним з найбільш популярних ресторанних страв, яке легко можна приготувати в домашніх умовах, залишається картопля з грибами, запечена в фользі або в горщиках.
Дане блюдо і зовсім дозволяє створювати авторські рецепти. Додаючи овочі або крупи, кукурудзу, бобові, м’ясо, вершки і різні спеції можна отримувати кожного разу щось унікальне і дивно смачне.
Домашні заливки до страви
Також можуть різнитися і заливки для горшочних або формених рецептів. Це може бути звичайний овочевий або м’ясний бульйон або оригінальний соус. Відмінним рішенням стане омлетную основа або рідке тісто, яке, наприклад, найкраще використовувати в формах для кексів.
Складаємо напівготові і подрібнені картоплю і гриби, цибулю і томати в форми і заливаємо основою. Після запікання виходить відмінний закусочний варіант такого, простого на перший погляд, страви з печериць і картоплі.
Добавка з твердого сиру
Для більшості рецептів найбільш частим гостем залишається тертий сир. І тут нема чого заперечити, адже апетитна ароматна тягнеться сирна скоринка здатна одним тільки своїм виглядом викликати непідробний апетит. І це, можна сказати, інтернаціональне кулінарне додаток.
Національний колорит у рецепті
Разом з тим не варто забувати і про національні кухарських фішках.
- Наприклад, у італійців блюдо з печериць з картоплею обов’язково має включати томати.
- У греків – маслини і фету.
- Скандинавське ж частування просто немислимо без вершкової заливки або ніжного вершкового сиру.
- Кавказька кухня в даний рецепт обов’язково включить велика кількість спецій і зелені.
- Мексиканці безумовно додадуть чилі перець, адже гострота – це їх коник.
Загалом, що не говори, а слов’янський варіант найсмачніший і найкорисніший, оскільки передбачає наявність керамічних судин. Ось саме цей рецепт ми і будемо освоювати.
Печериці з картоплею в горщиках
Складові
- Картопля – 6 бульб + –
- Печериці свіжі – 0,3 кг + –
- Твердий сир – 0,2 кг + –
- Лук-ріпка – 1 велика головка + –
- Вершки 30% – 0,25 л + –
- Сіль – щіпка або за смаком + –
- Чорний перець мелений – 1/2 ч.л. + –
- Мускатний горіх порошком – щіпка + –
Як готувати шампіньйони з картоплею
Ще в стародавній Русі почали освоювати готування в печах в керамічних горщиках, і потрібно відзначити такі страви відразу ж завоювали визнання слов’янської публіки.
І до цього дня народні кулінари активно використовують стародавню технологію предків, і картопля тушкована з шампіньйонами в духовці є одним з найбільш популярних горшочних рецептів.
Для початку нам необхідно належним чином підготувати продукти.
- Картоплю чистимо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками з гранню 1,5 см. Ріпчасту цибулю шаткуємо тонкими півкільцями. Печериці же промиваємо під проточною водою і подрібнюємо 1/6 часточками.
- Тепер змішаємо в окремій ємності заправку з вершків, солі, мускатного горіха і перцю.
- Ну, а після всіх приготувань можна наповнювати горщики: на саме денце викладаємо картопляні кубики, потім лушпиння нарізку і третім шаром йдуть грибочки.
- Потім заливаємо в керамічний посуд вершковий соус і відправляємо їх на 35-45 хвилин в розігрітий до 200оС духовку.
- За 10 хвилин до закінчення готування горщики слід витягти з печі, в кожен з них засипати тертий на крупній тертці сир, після чого відправляємо їх назад в духовку допікати.
Подавати це вишукане блюдо слід прямо в керамічних ємностях з скибочкою хрусткого пшеничного хліба під будь-який овочевий салат.
Духовий картопля з грибами
Рецепти з печерицями та картоплею просто вражають своєю різноманітністю і смаком, і саме їм під силу перетворити буденний вечерю в званий.
Мінімум клопоту і тимчасових витрат, та й продуктовий набір для приготування картопляних бульб з дарами лісу в сметані в духовці самий що ні на є доступний. Крім того таке частування прикрасить і урочистий банкет, і буде до смаку всім гостям.
Складові
- Свіжі гриби (шампіньйони) – 0,2 кг;
- Грудка куряча – 0,3 кг;
- Картопля – 7 бульб;
- Томати – 3 шт .;
- Ріпка-цибуля – 1 головка;
- Сметана – 100 мл;
- Часникові часточки – 2 шт .;
- Масло вершкове – 1 ст.л .;
- Сир – 120 г;
- Сіль за смаком;
- Перець мелений чорний – ¼ ч.л .;
- «Хмелі-сунелі» – ½ ч.л .;
- Зелена цибуля – 1 пучок;
Покрокове приготування
- Насамперед очищені картопляні бульби слід нарізати тонкими круглими пластинками. Це зручно робити за допомогою плоскої насадки на терку «Найсер Дайсер».
- Після цього злегка присаливаем картоплю і вистилає її на змащене маслом дно жароміцної форми.
- Потім ріжемо поперечними пластинками печериці і, трохи присолити, укладаємо їх другим шаром.
- Далі беремо куряче філе і подрібнюємо його невеликими кубиками, умащали спеціями і сіллю і вистилає поверх грибів.
- інкові тонкими кільцями і укладаємо поверх м’яса ріпчасту цибулю, на який також викладаємо тоненькі томатні кругляши.
заправка
Тепер же підготуємо заправку:
- сметану змішуємо з пропущеним через прес часником,
- додаємо ½ ч.л. «Хмелі-сунелі», дрібку солі і ¼ ч.л. порошкового чорного перчика.
Після цього заливаємо заправкою наше блюдо, а в завершенні поверх всього натираємо на дрібній тертці сир.
Випікатися блюдо має 40 хвилин при температурі 200оС.
Через відведений час ароматне і неймовірно смачне і гарне блюдо готове до подачі. Залишилося лише розкласти його по порційних тарілках і присипати подрібненою зеленню.
Приготування нетривіальних страв зі звичайних продуктів часом здається нездійсненною завданням. Однак якщо мова заходить про картоплю і грибах, то тут кулінарним талантам є, де розвернутися.
Можна приготувати шампіньйони з картоплею в духовці, як в горщиках, так і в простій жароміцної формі. Разом з тим фольга стане відмінною підмогою в даному питанні. Не бійтеся експериментувати, і тоді приготування стане в радість і вам, і вашим домочадцям.