Смачні ситні страви виходять не тільки з риби і м’яса, особливою популярністю користуються частування, приготовані з овочів. Чудовим прикладом цього є морквяні котлети в духовці, вони мають насичений колір, незвичайний смак, а головне – мають особливу користю.
Таке блюдо – прекрасна закуска, до того ж, овочеві котлетки просто обожнюють діти, та й під час дієти або поста вони можуть істотно урізноманітнити ваше меню.
Котлети з моркви в духовці: класичний рецепт
Морквяні котлети – легка їжа, вживати яку можуть навіть люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У них практично немає жиру, вони готуються на вершковому маслі і молоці з додаванням манної крупи.
Такі котлети ідеально підходять для розвантажувальних днів, легкої вечері та перекусу. Готуються вони протягом години в звичайній духовці, такий спосіб приготування робить їх делікатніше і соковитіше.
Складові
- Морква – 4 шт .;
- Панірувальні сухарі – 3-4 ст. л .;
- Молоко – 100 мл;
- Манка – 2-3 ст. л .;
- Сіль – 2 щіпки;
- Вершкове масло – 1 ч. Л.
Приготування морквяних котлет
- Очищаємо моркву, миємо, трьом її на середній тертці.
- Розігріваємо в каструлі вершкове масло і молоко, додаємо до них терту моркву.
- Солимо продукти, варимо їх 10 хвилин.
- У масу кладемо кілька ложок манної крупи, ретельно все перемішуємо, проварюємо молочно-манну суміш ще 5 хвилин. Необхідно, щоб маса загусла.
- Після варіння даємо продукту охолонути, потім приступаємо до формування котлет.
- Вмочуємо морквяні котлети в панірувальних сухарях, викладаємо їх в форму для запікання, прибираємо в духовку.
- Готуватися домашні котлети з моркви повинні при температурі 180 ° С 25-30 хвилин.
Улюблені морквяні котлетки, зроблені по домашньому рецепту, найкраще подавати зі сметаною або соусом (на ваш розсуд). Якщо хочете зробити котлети більш оригінальними на смак – додайте в процесі приготування трохи часнику. Він додасть вашій страві не тільки особливий смак, але і приголомшливо стійкий аромат.
Морквяні котлети в духовці з сиром: рецепт з геркулес
Складові
- Геркулес – 3 ст.л. + –
- Морква – 500 г + –
- Твердий сир – 50 г + –
- Борошно пшеничне – 2 ст.л. + –
- Молоко – 1/4 склянки + –
- Сіль – за смаком + –
- Масло вершкове – 50 г + –
- Сметана – 1,5 ст.л. + –
Як зробити котлети з моркви
Якщо до цих пір ви не знали, як приготувати морквяні котлетки по-особливому, тоді до вашої уваги оригінальний рецепт приготування страви з сиром і геркулесовой кашею (геркулес). Виходить досить цікаве і досить поживна частування, тобто таку смакоту можна, як на сніданок, так і на вечерю.
- Нарізаємо дрібно очищену моркву, перекладаємо нарізку в каструлю з киплячим молоком, проварюємо масу на невеликому (ближче до середнього) вогні близько 10 хвилин.
- Всипаємо в каструлю геркулес, продовжуємо варити вміст до тих пір, поки маса не стане в’язкою.
- Даємо їй час охолонути, потім виделкою акуратно розминаємо морква.
- Додаємо в блюдо сметану, солимо його на смак, перемішуємо, наостанок всипаємо просіяне борошно. Не забувайте, що маса повинна вийти в’язкою.
- Після – додаємо частину тертого сиру і знову все перемішуємо.
- Формуємо котлети: з отриманої маси робимо форму, зверху посипаємо її сиром, потім, поверх сиру, кладемо 1 ст. л. морквяної маси.
- Форму для запікання змащуємо топленим вершковим маслом, перекладаємо в неї сформовані морквяні котлети з сиром і геркулес, ставимо їх в духовку на 25-30 хвилин. Запікаємо при температурі 180 ° С.
Можна блюдо приготувати і в сковороді. Приготування морквяних котлет в сковороді трохи відрізняється від приготування в духовці. Щоб протушкувати улюблені котлетки на сковороді – необхідно:
- розжарити сковорідку, розтопити в ній вершкове масло, потім викласти на гаряче дно столовою ложкою масу у вигляді невеликої коржі;
- посипаємо сформовану корж тертим сиром, потім прикриваємо все морквяним шаром;
- накриваємо сковорідку кришкою і тушкуємо овочеві котлети з сиром на маленькому вогні протягом 1-2 хвилин;
- після цього спеціальною лопаткою котлети перевертаємо на інший бік і дотушіваем їх ще 1-2 хвилини.
На цьому приготування котлет з моркви з сирною начинкою закінчено. Можна подавати закуску до столу разом з соусом і зеленню.
Солодкі морквяні котлети для дітей: рецепт в духовці
Наступний рецепт, який ми крок за кроком розглянемо, можна сміливо додавати в дитяче меню. Для батьків, які ніяк не можуть змусити своїх чад їсти корисну, багату каротином, морквину – рецепт морквяних котлет з яблуком і курагою стане справжньою знахідкою.
Блюдо готується дуже просто, та й смак у таких дитячих котлеток просто приголомшливий. «Пальчики обліжут» не тільки ваші дітки.
Складові
- Яблуко (середнє) – 1 шт .;
- Морква (велика) – 1 шт .;
- Манка – 3 ст. л .;
- Курага – 6-7 шт .;
- Вершкове масло – 20 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Молоко – 150 мл
Приготування домашніх морквяних котлет
- Морква і яблуко трьом на дрібній або середній тертці.
- Курагу заздалегідь замочуємо у воді, потім подрібнюємо її за допомогою м’ясорубки, Часничниці або ножа (вручну).
- Каструлю з молоком ставимо на плиту, додаємо до них подрібнені морква і яблуко.
- Перемішуємо масу, потім пересипаємо в каструлю пом’ятий курагу, тушкуємо блюдо 10-15 хвилин на помірному вогні, до розм’якшення сухофрукти.
- У готову суміш додаємо манку і шматочок вершкового масла.
- Злегка охолоджуємо зварений продукт, наостанок додаємо в нього яйце, все перемішуємо.
- Формуємо з овочевої маси смачні котлетки, викладаємо їх на деко (заздалегідь застилає його пекарської папером), запікаємо 20 хвилин при температурі 180 ° С.
Подавати солодкі домашні котлети можна з йогуртом або сметаною. Йогурт бажано використовувати несолодкий і натуральний. Якщо ви не любите курагу, тоді її в котлетах можна замінити звичайним цукром.
Ось такі вони морквяні котлети в духовці – легкі і прості в приготуванні. Таке малокалорійне блюдо завжди зможе прикрасити ваш звичайний або святковий стіл. Непоміченими красиві помаранчеві коржики точно не залишаться. Готуйте з задоволенням улюблене блюдо – і нехай воно приносить вам виняткове кулінарне задоволення.
Смачного!