Класична лазанья – це неймовірна страва традиційної італійської кухні. Велика кількість інгредієнтів, тонке поєднання овочів і м’яса, приготованих шарами, надають йому ситість і багатство смаку. Така страва прикрасить як звичайний, так і святковий стіл. І точно здивує ваших гостей!
Класичний рецепт приготування лазаньї з соусом бешамель
Лазанья з соусом бешамель – це класичний рецепт італійської страви. А обов’язковим компонентом справжньої лазаньї є, звичайно ж, соус бешамель. Деяким приготування лазаньї здається дуже складним, насправді ж, це під силу кожному. Трохи зусиль, і ви підкорите навіть справжнього італійця!
Інгредієнти
- Лазанья:
- Яловичина 500 гр.
- Листи лазаньї готові 1 пачка
- Бекон 100 гр.
- Сир Пармезан 100 гр.
- Морква 1 шт.
- Селера 1 шт.
- Цибуля ріпчаста ½ шт.
- Молоко коров’яче 50 мл.
- Червоне сухе вино 5 ст.л.
- Томатна паста 2 ст.л.
- Олія оливкова 2 ст.л.
- Масло вершкове 1 ч.л.
- Перець чорний мелений ¼ ч. л.л.
- Сіль морська ⅔ ч.л.
- Соус:
- Борошно 40 гр.
- Масло вершкове 40 гр.
- Мускатний горіх 1 щіпка
- Молоко коров’яче 750 мл.
Приготування
-
Як приготувати лазанью з соусом бешамель у домашніх умовах? Поки ми будемо готувати інгредієнти для лазаньї, поставимо розігріватися духову піч на 180 градусів.
-
Для соусу змішаємо розтоплене масло та борошно. Цю суміш обсмажуємо на сковороді кілька хвилин. Молоко підігріваємо, і гарячим додаємо до борошняної суміші. Перемішуємо і продовжуємо смажити до повного розчинення борошна. Після цього вводимо мускатний горіх і знову мішаємо до однорідного стану.
-
Чистимо цибулю та нарізаємо її на невеликі шматочки. Тепер також очищаємо і готуємо морквину.
-
Стебла селери нарізаємо квадратиками.
-
Знову підігріваємо сковорідку і на вершковому маслі разом з оливковою будемо обсмажувати суміш із нарізаних овочів. Готові овочі повинні мати золотистий відтінок.
-
Додаємо до засмажки фарш із яловичини, його також слід трохи обсмажити.
-
Томатну пасту розводимо невеликою кількістю води та вмішуємо її в готову масу. На сковорідку виливаємо вино, перемішуємо суміш, додаємо сіль і спеції. Ставимо найменший вогонь і смажимо 20 хв., після чого додаємо 50 мл. молока. Продовжуємо смажити ще 40 хв.
-
Паралельно на іншій сковороді смажимо бекон. Коли бекон готовий перекладаємо його до рагу.
-
Тепер беремо форму для випікання і шарами укладаємо макаронні листи, рагу, соус і тертий сир. Так кілька разів, наскільки вистачить продуктів. Останній шар засипаємо сиром. Ставимо в духову піч на 20-30 хв. до готовності.
Смачного!
Як приготувати смачну лазанью з фаршем у духовці
Лазанья з фаршем у духовці – це рецепт неймовірного листкового пирога з м’ясом та овочами. Приготований за особливими італійськими традиціями, він вийде дуже ароматним і стане справжньою окрасою святкового меню. Таку страву оцінять навіть гурмани!
Порції: 8
Час готування: 90 хв.
Інгредієнти:
- Листи лазаньї – 9 шт.
- Сир – 350 гр.
- Борошно – 80 гр.
- Масло (вершкове) – 80 гр.
- Часник – 4 шт.
- Молоко – 800 мл.
- Фарш – 1 кг.
- Помідори – 500 гр.
- Цибуля – 200 гр.
- Морква – 150 гр.
Процес приготування:
1. Очищаємо цибулю і моркву, промиваємо овочі та нарізаємо цибулю дрібними кубиками, а моркву натираємо на тертці побільше.
2. Дрібно покришимо часточки часнику.
3. Помідори промиваємо і видаляємо хвостики, потім нарізаємо на шматочки і відправляємо в блендер.
4. Усі підготовлені інгредієнти змішуємо на розігрітій і змащеній олією сковороді. Їх будемо добре просмажувати до золотистої скоринки.
5. Фарш солимо і додаємо спеції (можна додати будь-які, які ви тільки любите, а також зелень).
6. Фарш відправляємо до овочевої засмажки та перемішуємо. Обсмажуємо кілька хвилин, потім перемішуємо і смажимо до повної готовності.
7. В окремій ємності (каструлі або кавоварці) топимо масло. Засипаємо в нього молоко і борошно, а також спеції та сіль, розмішуємо, позбавляючись грудочок, і доводимо суміш до кипіння.
8. Знімаємо з вогню. Соус для лазаньї готовий.
9. Тепер приступимо до основної частини. У ємність для запікання викладаємо листи лазаньї. На них кладемо частину нашої засмажки і заливаємо їх соусом (приблизно 1/3 від усієї кількості), а зверху посипаємо шматочками тертого сиру.
10. Знову кладемо листи для лазаньї та повторюємо процедуру.
Смачного!
Порада: у класичній лазаньї для фаршу використовують свинину або яловичину. Але дуже смачною виходить і куряча лазанья. Не бійтеся експериментувати!
Покроковий рецепт класичної італійської лазаньї
Класична італійська лазанья – це національний символ італійської кухні. Його неповторний смак знають і люблять далеко за межами Італії. Приготувати таку лазанью можна і в домашніх умовах, адже спеціальне тісто можна знайти на прилавках магазину. А значить запасіться трохи терпінням, і ви зможете порадувати рідних неймовірним насиченим ароматом!
Порції: 6
Час готування: 40 хв.
Інгредієнти:
- Фарш (свинина/яловичина) – 600 гр.
- Соус болоньєзе – 600 гр.
- Масло вершкове – 65 гр.
- Борошно – 2 ст. л.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Молоко – 700 мл.
- Листи лазаньї – 10 шт.
- Сир – 500 гр.
Процес приготування:
1. У каструлю відправляємо вершкове масло, ставимо на невеликий вогонь і чекаємо, поки воно розтопиться. Потім додаємо оливкову олію і борошно, ретельно перемішуємо, щоб вийшла однорідна консистенція.
2. Вливаємо молоко і всипаємо спеції. Залишаємо масу до готовності. За густотою вона має нагадувати нежирну сметану. Соус готовий.
3. Розігріваємо пательню, змащуємо її олією і викладаємо фарш, приправлений спеціями та сіллю. Обсмажуємо його кілька хвилин, а потім вводимо соус болоньєзе і смажимо до готовності.
4. Духову піч ставимо нагріватися на 180 градусів. Змащуємо форму олією, а поверх вливаємо трохи соусу. Потім викладаємо листи лазаньї. Поверх їх кладемо фарш, а на них тертий сир і знову поливаємо приготованим нами соусом (не шкодуйте соусу, потрібно щоб лазанья вийшла соковитою).
5. Наступний шар листів для лазаньї промащуємо соусом і повторюємо: викладаємо фарш, сир і соус зверху. Залишаємо інгредієнти просочитися на 10 хв. Ставимо форму в духовку приблизно на півгодини.
Смачного!
Соковита овочева лазанья в домашніх умовах
Овочева лазанья – дуже смачний і соковитий різновид класичної італійської страви. А в сезон збору врожаю просто необхідно приготувати що-небудь незвичайне. Овочева лазанья виходить набагато ніжнішою і не такою калорійною, як м’ясна. Ваші близькі будуть у захваті!
Порції: 9
Час готування: 1 година 20 хв.
Інгредієнти:
- Баклажани – 300 гр.
- Кабачки – 200 гр.
- Помідори – шт.
- Перець (червоний і жовтий) – 2 шт.
- Морквина – 2 шт.
- Молоко – 600 мл.
- Борошно – 40 гр.
- Вершки – 2 ст. л.
- Масло (вершкове) – 40 гр.
- Олія (рослинна) – 2 ст.л.
- Сир – 200 гр.
- Тісто для лазаньї – 1 упаковка
Процес приготування:
1. Розігріваємо духову піч і змащуємо форму для запікання рослинною олією.
2. Овочі миємо, даємо їм підсохнути і нарізаємо невеликими шматочками.
3. Суміш з овочів заправляємо вершками, приправляємо спеціями, солимо і відправляємо в духовку запікатися на 10-15 хв.
4. Приготуємо соус. На сковорідці розтоплюємо олію, і через ситечко вводимо борошно та розмішуємо. Додаємо молоко і чекаємо, поки суміш закипить. Після цього варимо до загустіння.
5. Тісто для лазаньї відварюємо. Для цього кладемо його в миску і зверху заливаємо окропом. Залишаємо до готовності на 10 хв.
6. Викладаємо готове тісто в окрему форму. На нього кладемо овочеву суміш і рясно поливаємо її соусом. Повторюємо шар тіста, овочів і соусу. Наприкінці посипаємо тертим сиром.
Смачного!
Простий і смачний рецепт лазаньї з фаршем і помідорами
Лазанья з фаршем і помідорами – це справжній гастрономічний шедевр, хоча всі інгредієнти дуже звичні й точно знайдуться в холодильнику. Лазанья з фаршем і помідорами порадує тонкими нотками томату і вишуканим соусом бешамель. Така страва нікого не залишить байдужим!
Порції: 8
Час готування: 50 хв.
Інгредієнти:
- Фарш (яловичина) – 400 гр.
- Молоко – 390 мл.
- Помідори – 5-6 шт.
- Сир – 200 гр.
- Цибуля – 100 гр.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Листи для лазаньї – 9 шт.
- Часник – 2 шт.
- Борошно – 1 ст. л.
- Перець, сіль – на смак
Процес приготування:
1. Очищаємо цибулю від лушпиння і нарізаємо її невеликими квадратами. Подрібнюємо часточки часнику. Відправляємо все на сковорідку й обсмажуємо буквально кілька хвилин.
2. Додаємо фарш, перемішуємо і прожарюємо близько півгодини.
3. З помідорів видаляємо шкірку, нарізаємо їх, приправляємо спеціями і ставимо в духовку тушкуватися на 5-7 хв.
4. Приступаємо до приготування соусу. Для цього розтопимо масло, додамо в нього борошно, перемішаємо і наллємо молоко. Залишаємо томиться на маленькому вогні, поки суміш не стане схожою на рідку сметану. Даємо соусу охолонути.
5. На деко викладаємо листи лазаньї, а на них укладаємо фарш, потім соус і на завершення – тертий сир. Повторюємо процедуру ще двічі. Ставимо деко запікатися на 20 хв.
6. Через 20 хв. виймаємо лазанью, посипаємо її помідорами і знову зверху посипаємо сиром. Ставимо назад у духову піч ще на 20 хв.
Лазанья готова до столу! Смачного!
Дуже смачна лазанья з куркою за класичним рецептом
Лазанья з куркою – це смачний варіант класичної італійської страви. Для того, щоб лазанья вийшла хорошою, зверніть увагу на якість продуктів, особливо тіста і борошна для соусу бешамель. Не полінуйтеся і купіть найкращі інгредієнти. Тоді перед вашим шедевром не встоять навіть справжні італійці!
Порції: 6
Час готування: 60 хв.
Інгредієнти:
- Макаронні листи для лазаньї – 1 упаковка
- Куряча грудка – 600 гр.
- Сир – 300 гр.
- Томати – 3 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Печериці – 200 гр.
- Молоко – 1 упаковка
- Масло – 120 гр.
- Борошно – 100 гр.
- Мускатний горіх – 1 шт.
Процес приготування:
1. Курячу грудку помиємо і на обробній дошці нарізаємо на невеликі квадрати.
2. Сир натираємо на крупній тертці. Очищаємо і нарізаємо цибулю.
3. Кип’ятимо воду і заливаємо нею помідори, залишаємо на півгодини.
4. Виймаємо їх із води, видаляємо шкірку і ріжемо на шматочки.
5. Нарізану цибулю підсмажуємо до золотистості й додаємо до неї курячі шматочки. Перемішуємо і смажимо 5-7 хв з двох боків.
6. Печериці ділимо на маленькі частини. І відправляємо їх на сковороду до готової засмажки. Додаємо сіль і спеції та залишаємо тушкуватися на 15-20 хв.
7. У цей час підготуємо соус. У глибоку ємність кладемо вершкове масло, доводимо його до рідкої консистенції. Додаємо борошно і ретельно перемішуємо. Смажимо суміш кілька хвилин, а потім вливаємо молоко і засипаємо мускатний горіх. Розмішуємо і тримаємо на вогні, поки суміш не стане в’язкою.
8. Беремо форму, в якій будемо випікати лазанью. Змащуємо її маслом, а потім трохи готовим соусом. Беремо листи для лазаньї та викладаємо їх у форму. Поверх них укладаємо начинку з курки. Тепер викладаємо помідори та сир.
9. Зробимо ще один такий шар. Тільки тепер листи рясно змастимо соусом.
10. Відправляємо лазанью запікатися в духовку. Витримуємо приблизно півгодини.
Готово! Смачного!
Як приготувати лазанью з грибами в домашніх умовах
Лазанья з грибами точно сподобається любителям італійської кухні. Грибна начинка додасть лазаньї абсолютно нового, легкого та вишуканого смаку. Таке оригінальне поєднання інгредієнтів точно здивує всіх!
Порції: 6
Час готування: 1 година 15 хв.
Інгредієнти:
- Борошно – 590 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Фарш – 350 гр.
- Гриби – 300 гр.
- Томати – 4 шт.
- Сир – 200 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Сіль, приправа – за смаком
- Молоко – 450 гр.
- Вершкове масло -65 гр.
- Мускатний горіх – 1 шт.
Процес приготування:
1. У глибоку миску розбиваємо яйця і всипаємо 340 гр. борошна. Замішуємо тісто для лазаньї. Якщо тісто буде занадто густим, додаємо воду.
2. Фарш обсмажуємо на сковороді.
3. Цибулю та моркву нарізаємо дрібними шматочками й обсмажуємо до золотистого відтінку.
4. З помідорів видаляємо шкірку, розрізаємо на 4 частини, засипаємо в чашу для блендера і подрібнюємо в кашку.
5. Гриби відварюємо та нарізаємо на невеликі квадратики.
6. З’єднуємо фарш і овочі, додаємо спеції та сіль. Тушкуємо масу на вогні півгодини.
7. Для соусу розтопимо в пательні масло, змішаємо його з борошном і молоком, всипаємо за смаком мускатний горіх та інші приправи. Ставимо на маленький вогонь і тримаємо, поки соус не загусне і стане нагадувати рідку сметану.
8. Тісто розкачуємо і ділимо на 4 частини. Укладаємо перший шар на деко, змащуємо його соусом, а зверху кладемо начинку з грибів і фаршу, заливаємо соусом і засипаємо сиром. Повторюємо шари ще 3 рази. Останній шар гарненько засипаємо олією.
9. Ставимо лазанью в духовку на півгодини.
Смачного!
Лазанья з лавашем, приготована в домашніх умовах
Лазанья з лавашем – це оригінальне виконання класичної італійської страви. Така основа відмінно замінить класичне макаронне тісто і збереже його неповторний смак. Обирайте свою улюблену начинку, додайте до неї помідори або печериці та запрошуйте гостей!
Порції: 6
Час готування: 1 година 10 хв.
Інгредієнти:
- Лаваш – 5 аркушів
- Цибулини – 2 шт.
- М’ясний фарш – 500 гр.
- Помідори – 700 гр.
- Борошно – 40 гр.
- Масло (вершкове) – 40 гр.
- Молоко – 400 мл.
- Сир – 150 гр.
- Приправа, сіль, мускатний горіх – за смаком
Процес приготування:
1. Цибулину чистимо і дрібно нарізаємо. Відправляємо на сковорідку й обсмажуємо до золотистого відтінку. Потім додаємо фарш, перемішуємо, засипаємо приправи та сіль і смажимо хвилин 15-20.
2. Помідори нарізаємо на кілька часточок або ж шматочків. І тушкуємо, поки вони не стануть дуже м’якими. Тепер виделкою розминаємо їх, утворюючи однорідну кашку.
3. Готові томати вводимо в основну зажарку. Перемішуємо і залишаємо на слабкому вогні, поки не випарується рідина.
4. На окремій сковорідці підготуємо соус бешамель. Для цього топимо вершкове масло, змішуємо його з борошном і смажимо 5 хв. Після цього вводимо молоко, трохи тертого сиру і мускатний горіх, солимо і залишаємо на плиті до готовності. Готовий соус має нагадувати сметану.
5. Дно дека змащуємо олією, укладаємо перший лист лаваша. Змащуємо його соусом, а зверху укладаємо засмажку, яку знову поливаємо соусом і посипаємо сиром.
6. Повторюємо процедуру з усіма листами лаваша. Останній посипаємо сиром трохи більше звичайного.
7. Ставимо лазанью в духовку і випікаємо за 180 градусів до готовності, близько півгодини.
Час накривати на стіл! Смачного!
М’ясна лазанья в томатному соусі
М’ясна лазанья в томатному соусі – прекрасна прикраса для святкового столу. Це дуже простий варіант класичної лазаньї. Томатний соус добре просочить начинку і зробить її м’якою і ніжною, а значить бешамель можна не додавати. Ваші старання точно будуть оцінені!
Порції: 4
Час готування: 50 хв.
Інгредієнти:
- Фарш із яловичини – 450 гр.
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Перець – 1 шт.
- Часник – 2 шт.
- Томатний соус – 800 гр.
- Кетчуп – 80 гр.
- Помідори – 350 гр.
- Винний оцет – 1 ст. л.
- Спеції, сіль – за смаком
- Макаронні листи для лазаньї – 1 пачка
- Сир (рікотта) – 450 гр.
- Сир (моцарела) – 400 гр.
- Сир (пармезан) – 100 гр.
- Олія рослинна – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. Фарш із яловичини обсмажимо на сковорідці на рослинній олії.
2. Овочі миємо і видаляємо все непотрібне (шкірку, черешки, хвостики, лушпиння). Нарізаємо все на дрібні шматочки. І відправляємо обсмажуватися перець, цибулю та подрібнений часник.
3. Тепер змішуємо овочі та фарш і смажимо ще 5 хв.
4. Додаємо томатний соус, кетчуп і нарізані помідори. Добре приправляємо засмажку спеціями.
5. На форму для запікання викладаємо перший шар аркушів для лазаньї, змащуємо їх нашою м’ясною засмажкою, а зверху посипаємо тертою рікоттою і сиром мацарелою.
6. Потім знову кладемо шар із макаронних листів і повторюємо попередній крок. Останній шар добре засипаємо сиром пармезан, накриваємо все фольгою і ставимо запікатися за температури 180 градусів. Випікаємо близько 30 хв. до повної готовності.
7. Готову лазанью охолоджуємо 10 хв.
Подаємо до столу! Смачного!
Покроковий рецепт приготування лазаньї в мультиварці
Лазанья в мультиварці – це дуже смачний і легкий у приготуванні рецепт італійської страви. Мультиварка відмінно утримує одну температуру і не перегрівається, тому всі шари лазаньї запечуться рівномірно. Вийде просто смакота!
Порція: 6
Час готування: 90 хв.
Інгредієнти:
- Листи лазаньї – 200 гр.
- Фарш – 500 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець – 1 шт.
- Часник – 2 шт.
- Перець – за смаком
- Сіль – за смаком
- Сир – 400 гр.
- Масло (вершкове) -70 гр.
- Борошно – 70 гр.
- Молоко – 400 мл.
- Мускатний горіх – 1 шт.
Процес приготування:
1. У чаші мультиварки приготуємо соус бешамель. Для цього викладаємо вершкове масло і ставимо на 10 хв., щоб воно розтопилося. Тепер додаємо до нього борошно і добре розмішуємо. Встановлюємо таймер на 5 хвилин і прожарюємо суміш. Після цього вводимо молоко, сир, мускатний горіх і спеції. Встановлюємо смаження на 15 хв., за цей час соус має набути консистенції нежирної сметани. Переливаємо соус у миску.
2. Тепер нарізаємо ріпчасту цибулю, морквину і перець. Обсмажуємо суміш до появи золотистого відтінку, а потім додаємо до овочів фарш і смажимо його до повного приготування. Заправляємо приправою і солимо нашу суміш.
3. Тепер дно мультиварки вистилаємо спеціальним пергаментом. Укладаємо листи лазаньї так, щоб вони перекривали всю поверхню. І поверх їх кладемо засмажку з овочів і м’яса. Поливаємо все соусом, а зверху посипаємо сиром. Знову викладаємо шари лазаньї та повторюємо весь процес. Останній шар посипаємо сиром найбільш рясно.
4. Встановлюємо в мультиварці режим “тушкування” на годину.
Дістаємо лазанью і даємо їй охолонути. Готово! Смачного!