Лазанья вегетаріанська з грибами і помідорами – одна з різновидів популярного італійського блюда. М’ясоїдам і любителям ситно поїсти ми вже пропонували приготувати лазанью з фаршем, а сьогоднішній наш рецепт для тих, хто з яких-небудь причин не вживає м’ясо. Завдяки готовим магазинним напівфабрикатів позбавимо себе від зайвого клопоту по замісу тіста, витративши зовсім небагато часу для виготовлення начинки. В результаті отримаємо апетитну овочеву лазанью, забезпечивши повноцінний вечерю.
Складові:
- листи лазаньї – 9 шт .;
- печериці – 500-600 г;
- свіжі помідори – 3 шт .;
- цибулина – 1 велика;
- часник – 2-3 зубці;
- рослинне масло – близько 30 мл;
- молоко – 400 мл;
- вершкове масло – 40 г (+ 10 г для змащування форми);
- борошно – 40 г;
- сир – 50 г;
- мускатний горіх – пучку;
- сіль, пряні трави – за смаком.
Лазанья овочева рецепт
Як приготувати лазанью вегетаріанську з грибами
- Печериці промиваємо проточною водою, позбавляємося від зайвої рідини. Чисті і сухі гриби шаткуємо тонкими пластинами.
- Видаливши лушпиння, подрібнюємо велику цибулину ножем, обсмажуємо на рослинному маслі до м’якості разом з очищеними і дрібно порубаними часниковими зубцями.
- Доводити цибулю до потемніння не потрібно – як тільки він стане м’яким, додаємо печериці, обсмажуючи все разом до повного випаровування вологи, виділеної грибами. За кілька хвилин до закінчення готування посипаємо вміст сковороди сіллю і гарненько перемішуємо.
- Займемося помідорами. Нам необхідно позбутися від овочевої шкірки і приготувати з соковитою м’якоті томатний соус. Для цього робимо на яскравою шкірці перехресні надрізи, а потім обдаємо помідори окропом, після чого відразу поміщаємо «розпалені» томати в ємність з крижаною водою. Після такої маніпуляції шкірка повинна зніматися досить легко, в іншому випадку слід повторити вищеописані дії знову.
- Овочеву м’якоть нарізаємо шматочками середнього розміру, поміщаємо в гущавину блендера, а потім подрібнюємо до кашоподібного стану. Отримане томатне пюре солимо за смаком, обсипає пряними травами і перемішуємо.
- Залишилося підготувати тільки популярний соус «Бешамель», що є обов’язковою складовою як м’ясної лазаньї, так і вегетаріанської. Для цього в окремому сотейнику або невеликій каструльці на слабкому вогні розтоплюємо 40 г вершкового масла. Далі додаємо борошно. Безперервно перемішуючи, прогріваємо суміш пару хвилин, після чого прибираємо з вогню. У гарячу олійно-борошняну масу поступово вливаємо охолоджене молоко, енергійно перемішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.
- Повертаємо ємність на плиту. Доводимо молоко до кипіння, а потім зменшуємо вогонь до мінімуму. Варимо молочну суміш, помішуючи, до загустіння. Готовий соус по консистенції повинен нагадувати рідку сметану. Для аромату додаємо в «Бешамель» пучку мускатного горіха, перемішуємо.
- Прямокутну форму для випічки змащуємо шматочком вершкового масла. На дно укладаємо три листи лазаньї (обов’язково прочитайте інструкцію на упаковці – іноді листи вимагають попередньої варіння).
- Зверху наливаємо порцію білого соусу (приблизно 6-7 ст. Ложок), рівномірно розподіливши по всій площі нижнього шару. Далі розсортовувати 1/2 порції печериць, прикриваючи їх 1/2 частиною томатного соусу.
- Повторюємо шари в такому ж порядку. Останні листи лазаньї заливаємо залишками соусу «Бешамель».
- Покриваємо нашу багатошарову заготівлю сиром, натертим середньої стружкою, після чого відправляємо напівфабрикат в розпечену до того часу духовку. Запікаємо при температурі 180 градусів до зарум’янювання скоринки сирної (близько 30 хвилин).
- Дозволяємо готової страви трохи подостить – так лазанью буде простіше розрізати на порційні шматки.
- Подаємо як самостійну страву, доповнивши зеленню, свіжими овочами або соліннями. Лазанья вегетаріанська з грибами і помідорами повністю готова!
Приємного вам апетиту!