Лайфхак «Зручний сир»

Лайфхак «Зручний сир»

За роки приготування сиру в домашніх умовах, яких тільки способів я не випробувала! На сайті є деякі з них. Але останнім часом найчастіше готую сир саме так, як в цьому способі. Мені дуже подобається! Пропоную і вам спробувати.

Чим цей спосіб хороший? Сир термічно оброблений, прекрасно лежить в холодильнику тиждень і не стає кислим. При цьому він ніжний і смачний, як і «шовковий сир» з мультиварки, а готується набагато швидше. Вихід з 1,5 літрів молока і 100 г кефіру 700-800 г сиру. Якщо додати пару хвилин нагріву, то можна отримати не м’який, а більш традиційний сир, вологість залежить і від часу, протягом якого стікає сироватка, чим більше висить сир, тим суші. Тобто, ви можете пристосувати цей рецепт під свій смак.

У нашому будинку свіжий сир з’являється часто і непомітно 🙂

Опис докладний, тому може здатися складним, але готувати його дуже просто.

необхідно:

  • Молоко – 1,5 л
  • Йогурт (або продукт кефірний) – 100-150 г

приготування:

Що нам знадобиться?

Ємність з кришкою, яку можна ставити в мікрохвильову піч.

Скло, кераміка. У мене каструлька для мікрохвильовки.

Молоко будь-якої жирності. У мене 3,2 стерилізоване.

Йогурт натуральний або продукт «кефірний». Я використовую «Біомакс» і демонструю вам його, хоча за рекламу мені не доплачують :))

Просто він продається в найближчих магазинах. При використанні звичайного кефіру сир виходить інший! І сквашується він інакше. Сир в мікрохвильовці є на сайті.

Отже, ніж заквасити це важливо!

Лайфхак «Зручний сир»

Наливаємо на дно каструльки 100-150 г кефіру. Я беру кефір з холодильника, а молоко кімнатної температури.

Якщо ви будете використовувати йогуртницю, то гріти не обов’язково. Якщо без неї, то краще нагріти молоко до 40-45 градусів.

Лайфхак «Зручний сир»

Вливаємо в кефір молоко, перемішуємо.

Лайфхак «Зручний сир»

Ставимо молоко для сквашування.

Я ставлю в йогуртницю. Зазвичай на ніч.

Лайфхак «Зручний сир»

Якщо йогуртниці немає, то чинимо так:

Тепле молоко змішуємо з кефіром.

У каструлю наливаємо гарячу воду (бл. 60-65 градусів) і ставимо ємність з молоком зверху. Дно не стосується води. Якщо у вашій каструлі дно стосуватиметься, то зробіть температуру води градусів 50.

Всю конструкцію накриваємо рушником, щоб зберегти тепло. Ми залишаємо до утворення згустку.

Можна, звичайно, і просто, без каструлі, залишити молоко скисати на столі, але з додатковим теплом в каструлі справа йде швидше.

Лайфхак «Зручний сир»

Після ночі бачимо таку картину.

Лайфхак «Зручний сир»

Усередині так.

Лайфхак «Зручний сир»

З йогуртниці каструлька тепла, охолоджувати не потрібно.

Накриваємо кришкою і ставимо в мікрохвильовку

на 15 хвилин при потужності 400 W.

Якщо згусток остиглий, то ставимо

на 17-18 хвилин при потужності 400 W.

Знизити потужність важливо!

Після прогрівання в СВЧ картина така.

Лайфхак «Зручний сир»

Застеляємо мисочку тканиною або складеної в 4 шари марлею.

У мене тонка синтетична тканина. Щільна, але прекрасно пропускає воду.

Лайфхак «Зручний сир»

Викладаємо сир, піднімаємо кути і зав’язуємо «вузлик».

Даємо сироватці стекти, підвішуючи сир над мискою, якщо будете використовувати сироватку, або просто над мийкою, якщо вона вам не потрібна.

Мені зазвичай вистачає хвилин 40, максимум 1 годину.

Хочете дуже сухий сир, залиште висіти довше.

Лайфхак «Зручний сир»

Ось такий сирок. Перекладаємо в контейнер для зберігання в холодильнику.

Лайфхак «Зручний сир»

Можна з’їсти просто в натуральному вигляді.

Лайфхак «Зручний сир»

Або полити чимось солоденьким :)))

Смачного!

Лайфхак «Зручний сир»