За роки приготування сиру в домашніх умовах, яких тільки способів я не випробувала! На сайті є деякі з них. Але останнім часом найчастіше готую сир саме так, як в цьому способі. Мені дуже подобається! Пропоную і вам спробувати.
Чим цей спосіб хороший? Сир термічно оброблений, прекрасно лежить в холодильнику тиждень і не стає кислим. При цьому він ніжний і смачний, як і «шовковий сир» з мультиварки, а готується набагато швидше. Вихід з 1,5 літрів молока і 100 г кефіру 700-800 г сиру. Якщо додати пару хвилин нагріву, то можна отримати не м’який, а більш традиційний сир, вологість залежить і від часу, протягом якого стікає сироватка, чим більше висить сир, тим суші. Тобто, ви можете пристосувати цей рецепт під свій смак.
У нашому будинку свіжий сир з’являється часто і непомітно 🙂
Опис докладний, тому може здатися складним, але готувати його дуже просто.
необхідно:
- Молоко – 1,5 л
- Йогурт (або продукт кефірний) – 100-150 г
приготування:
Що нам знадобиться?
Ємність з кришкою, яку можна ставити в мікрохвильову піч.
Скло, кераміка. У мене каструлька для мікрохвильовки.
Молоко будь-якої жирності. У мене 3,2 стерилізоване.
Йогурт натуральний або продукт «кефірний». Я використовую «Біомакс» і демонструю вам його, хоча за рекламу мені не доплачують :))
Просто він продається в найближчих магазинах. При використанні звичайного кефіру сир виходить інший! І сквашується він інакше. Сир в мікрохвильовці є на сайті.
Отже, ніж заквасити це важливо!
Наливаємо на дно каструльки 100-150 г кефіру. Я беру кефір з холодильника, а молоко кімнатної температури.
Якщо ви будете використовувати йогуртницю, то гріти не обов’язково. Якщо без неї, то краще нагріти молоко до 40-45 градусів.
Вливаємо в кефір молоко, перемішуємо.
Ставимо молоко для сквашування.
Я ставлю в йогуртницю. Зазвичай на ніч.
Якщо йогуртниці немає, то чинимо так:
Тепле молоко змішуємо з кефіром.
У каструлю наливаємо гарячу воду (бл. 60-65 градусів) і ставимо ємність з молоком зверху. Дно не стосується води. Якщо у вашій каструлі дно стосуватиметься, то зробіть температуру води градусів 50.
Всю конструкцію накриваємо рушником, щоб зберегти тепло. Ми залишаємо до утворення згустку.
Можна, звичайно, і просто, без каструлі, залишити молоко скисати на столі, але з додатковим теплом в каструлі справа йде швидше.
Після ночі бачимо таку картину.
Усередині так.
З йогуртниці каструлька тепла, охолоджувати не потрібно.
Накриваємо кришкою і ставимо в мікрохвильовку
на 15 хвилин при потужності 400 W.
Якщо згусток остиглий, то ставимо
на 17-18 хвилин при потужності 400 W.
Знизити потужність важливо!
Після прогрівання в СВЧ картина така.
Застеляємо мисочку тканиною або складеної в 4 шари марлею.
У мене тонка синтетична тканина. Щільна, але прекрасно пропускає воду.
Викладаємо сир, піднімаємо кути і зав’язуємо «вузлик».
Даємо сироватці стекти, підвішуючи сир над мискою, якщо будете використовувати сироватку, або просто над мийкою, якщо вона вам не потрібна.
Мені зазвичай вистачає хвилин 40, максимум 1 годину.
Хочете дуже сухий сир, залиште висіти довше.
Ось такий сирок. Перекладаємо в контейнер для зберігання в холодильнику.
Можна з’їсти просто в натуральному вигляді.
Або полити чимось солоденьким :)))
Смачного!