Курка з картоплею на деку в духовці – універсальна страва, яку можна приготувати з нагоди будь-якого свята або просто побалувати себе в обід. Гаряче разом із гарніром – це дуже зручно й економить багато часу. Серед різноманітних варіантів приготування ми вибрали 9 найсмачніших рецептів курки з картоплею в духовці покроково з фото.
Дуже смачна курка з картоплею на деку у фользі на деку
Соковита й апетитна курочка з картоплею в духовці вийде дуже ніжною й ароматною, якщо приготувати її у фользі. Ця страва доволі проста, проте дуже смачна та ситна. Щоб приготувати таку курочку, вам не знадобиться багато часу і сил, а ситний обід перевершить усі очікування.
Інгредієнти
- Курка 1 кг
- Картопля 12 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник за смаком
- Олія оливкова 30 гр.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Оцет 3 ст.л.
- Соус соєвий 3 ч.л.
Приготування
-
Як приготувати курку з картоплею в духовці на деку? Для початку вам потрібно підготувати всі продукти для запікання курки з картоплею. Курочку промийте і обсушіть за допомогою паперових рушників, а цибулю і картоплю очистіть і потім промийте під проточною водою.
-
Візьміть деко або форму для запікання і в два шари вистеліть ємність фольгою. Наріжте картоплю скибочками, кружальцями або часточками – залежно від ваших уподобань, а цибулю наріжте кільцями або півкільцями і викладіть на фольгу.
-
Посипте картоплю сіллю і перцем за смаком, потім додайте трохи оливкової олії. Зубчики часнику почистіть і наріжте або пропустіть через часниковий прес і вкладіть у фольгу з картоплею, щоб надати страві аромату.
-
Займіться підготовкою курки. Потрібно з’єднати оцет з оливковою олією, соєвим соусом і з усіх боків полити курку сумішшю. Потім посоліть курочку і посипте перцем, додайте й інші спеції, якщо є таке бажання.
-
Увімкніть духовку на 180 градусів, щоб вона повністю нагрілася. Потім покладіть курку на картоплю, додайте трохи води і загорніть напівфабрикат страви фольгою, не залишаючи відкритих місць. Ємність зі стравою помістіть у вже гарячу духовку на 40 хвилин у конвекторному режимі.
-
Через визначений час збільште температуру в духовці до двохсот градусів і розгорніть фольгу. Залиште курочку в духовці на двадцять хвилин із відкритим верхом, щоб отримати хрустку скоринку.
-
Готову страву подавайте порційно, накладаючи і курочку, і картоплю. Картоплю полийте соком, який виділився у фользі, і відразу ж подавайте гаряче до столу.
Соковита курка з картоплею з майонезом і часником у духовці
Найсоковитіша й найароматніша курочка виходить, якщо її попередньо маринувати в майонезі зі спеціями. Ніжний сік просочить картоплю, страва вийде соковитою та ароматною, дуже ситною. Не проходьте повз цей чудовий рецепт і запасайтеся ідеями до святкового столу.
Інгредієнти:
- Курка – 1-1,5 кг.
- Картопля – 1 кг.
- Майонез – 300 гр.
- Перець чорний мелений – 1,5 ч. л.л.
- Сіль – за смаком.
- Суміш спецій для курки – 1 пакетик.
- Часник – 6-7 зубчиків.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Олія рослинна – для змащування дека.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку підготуйте всі інгредієнти, які знадобляться вам для приготування цієї апетитної страви. Візьміть свіжий майонез, курку, відміряйте необхідні спеції, сіль і не забудьте про часник.
Крок 2. Далі почистіть і промийте картопляні бульби, видаліть усі чорні цятки та інші почорніння, якщо є. Картоплю опустіть у миску з холодною водою так, щоб вода повністю покрила продукт.
Крок 3. Курку, якщо вона ціла, обробіть на шматочки і покладіть у глибоку скляну або пластикову ємність. Додайте до курки майонез, спеції, сіль, мелений перець і добре перемішайте. Додайте дрібно порубаний або пропущений через часниковий прес часник. Також можете додати свіжий кріп.
Крок 4. Ємність із куркою приберіть під плівку в холодильник на півгодини, а краще – на годину. Так курка трохи просочиться соусом і буде більш ніжною та ароматною.
Крок 5. Через певний час візьміть цибулю, очистіть і наріжте довільними кільцями. Щільно розкладіть цибулю на деку, щоб картопля з куркою не пристали до дека під час приготування.
Крок 6. Картоплю наріжте кубиками, скибочками або часточками – на ваш розсуд. Слідкуйте за тим, щоб шматки були не надто великими, інакше вони не пропечуться і будуть сируватими.
Крок 7. На шар цибулі викладіть шар картоплі, а потім покладіть поверх шару картоплі шматки курки в майонезно-часниковому соусі. Деко, попередньо змащене рослинною олією, із заготівлею відправте в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів приблизно на півтори години. Готова страва буде насиченого золотистого кольору, а курочка покриється рівномірною скоринкою.
Як приготувати курку з картоплею з хрусткою скоринкою
Далеко не завжди виходить приготувати курочку, у якої тонка і хрустка скоринка, але при цьому – ніжне м’ясо. Скоринка виходить у тому випадку, якщо немає надлишку вологи та жиру. Тому в цьому рецепті ми не будемо використовувати майонез, який не дозволяє страві залишатися сухою зверху.
Інгредієнти:
- Курка – 1 кг.
- Картопля – 1 кг.
- Олія оливкова – 30 гр.
- Соус соєвий – 3 ч. л.л.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку обробіть вашу курочку на шматочки, попередньо вимивши її під проточною водою і видаливши волосинки і пір’ячко з тушки, що залишилися. За необхідності обсмоліть курку, якщо вона не дуже добре очищена.
Крок 2. Далі помістіть курячі шматочки в миску, куди додайте оливкову олію з соєвим соусом і спеції на ваш смак. Буде цілком достатньо додати трохи гострого перцю і сухої зелені. Якщо у вас дуже солоний соєвий соус, можете не додавати додатково сіль.
Крок 3. Картоплю промийте, очистіть від шкірки і відваріть практично до повної готовності. Це потрібно для того, щоб наша страва приготувалася швидше, і курочка не пригоріла, поки буде пропікатися картопля.
Крок 4. Коли картопля буде готова, дайте їй злегка охолонути і потім наріжте часточками або кружечками. Вистеліть картоплею деко, створюючи подушку для курочки.
Крок 5. На шар картоплі акуратно покладіть шматочки курки в соєвому соусі, щоб вона покрила картоплю. Потім відправте деко зі стравою в розігріту до 180 градусів духовку на годину – за цей час ваша страва встигне запектися і покритися апетитною скоринкою. Готову страву можете подавати цілою або порційно, прикрасивши зеленню та овочами на ваш смак.
Смачні курячі ніжки з картоплею на деку
Багато любителів курочки віддають перевагу саме гомілкам, оскільки вони соковиті, добре пропікаються, не бувають сухими. А ще, курячі ніжки легко приготувати так, щоб вони були рум’яними та гарними – як у сковороді, так і на деку в духовці. Спробуйте!
Інгредієнти:
- Гомілка куряча – 1,5 кг.
- Картопля свіжа – 1 кг.
- Сіль – за смаком.
- Суміш прованських трав – 2-3 ч. л.л.
- Олія оливкова – 5-6 ст.л.
- Оцет винний – 3 ст.л.
- Часник – за смаком.
- Гострий мелений перець – за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Для того щоб приготувати соковиті та золотисті курячі ніжки, потрібно їх правильно підготувати перед тим, як відправити в духовку. Потрібно промити й обсушити гомілки, а потім злегка промаринувати в олії та оцті зі спеціями.
Крок 2. Потрібно приготувати маринад для курочки. Для цього з’єднуємо в невеликій зручній ємності олію, оцет і сіль. Потім додаємо суміш трав і перець за смаком. Все це потрібно ретельно перемішати і вилити в миску з курячими гомілками.
Крок 3. Поки гомілки в маринаді відпочивають, потрібно підготувати картоплю. Бульби гарненько промийте, потім очистіть від шкірки і почорнінь, після чого наріжте скибочками, часточками або кружальцями – як вам більше подобається.
Крок 4. Картоплю викладіть на деко рівним шаром, не надто високим – щоб страва гарненько пропеклася. Злегка полийте картоплю олією, що залишилася, можете додати трохи трав і часник – якщо ви любите часникову картоплю.
Крок 5. На картоплю викладіть курячі гомілки, які повинні були вже трохи промаринуватися в соусі. Соус, що залишився, влийте на деко до картоплі та гомілок, після чого відправте страву в духовку на півтори години за температури 180 градусів.
Крок 6. Готову страву подавайте зі свіжими овочами, зеленню, різними соусами. Обов’язково подавайте гомілки з картоплею гарячими та свіжими.
Смачного!
Курячі стегна з картоплею на деку
Курячі стегна – одна з найсоковитіших частин курки, яка виділяє багато соку та жиру. Саме зі стегнами найкраще запікати картоплю на деку в духовці, адже картопля виявляється просякнутою ароматним соком курочки.
Інгредієнти:
- Стегна курячі – 1 кг.
- Картопля – 0,7 кг.
- Часник – 3-4 зубчики.
- Олія рослинна або оливкова – 4 ст. л.л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.л.
- Суміш спецій – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку візьміть свіжі курячі стегенця і промийте їх гарненько під проточною водою. Стегна обсушіть за допомогою паперового рушника і приступіть до приготування маринаду з олії.
Крок 2. Для приготування маринаду з’єднайте в зручній ємності олію з сіллю, перцем і спеціями. Потім очистіть і пропустіть через часниковий прес часник і додайте його до олії зі спеціями.
Крок 3. Курочку з’єднайте з часниковою олією, гарненько обваляйте шматочки в маринаді та відкладіть убік. Потім промийте та очистіть від шкірки картоплю, наріжте її скибочками або кружечками.
Крок 4. Візьміть деко з духовки та вистеліть його фольгою. Потім розкладіть по деку картоплю і злегка збризніть її олією, можете додати трохи солі та спецій.
Крок 5. До цього часу курячі стегна вже трохи промаринуються, а отже, їх можна викладати на деко з картоплею і приступати до запікання. Духовку нагрійте до 180 градусів, помістіть деко зі стравою всередину на годину-півтори (залежно від потужності духовки).
Крок 6. Через визначений час виймайте страву з духовки і відразу ж подавайте до столу з різними добавками на ваш смак. Перед подачею перевірте за допомогою шпажки готовність курки і картоплі; сік із м’яса має бути прозорим, а картопля – м’якою.
Простий і смачний рецепт курки з картоплею під сиром
Альтернативою різним м’ясним запіканкам може послужити картопля, запечена з куркою і сиром на деку. Страва виходить просто відмінною, дуже ароматною і ніжною. Сирна скоринка додає цій гарячій страві особливого аромату і смаку, який складно з чимось порівняти.
Інгредієнти:
- Курка – 1 кг.
- Картопля – 1 кг.
- Сир твердий – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Олія рослинна – 5 ст. л.л.
- Часник – 4-6 зубчиків.
- Лимон – ½ шт.
Процес приготування:
Крок 1. М’якоть чистої курки без шкіри наріжте кубиками або пластинками на ваш розсуд. Добре буде взяти куряче філе, або м’якоть курячого стегна. Також допустимо змішати різні частини курки, для того щоб страва вийшла максимально соковитою.
Крок 2. Для цієї страви потрібно приготувати соус з олії, тому візьміть оливкову олію і з’єднайте її з сіллю та спеціями, які ви обрали для приготування курки з картоплею.
Крок 3. Потім очистіть і дрібно порубайте часник, також можна пропустити його через часниковий прес. Часничок додайте до суміші олії та спецій, перемішайте.
Крок 4. Маринад додайте до курки, а потім наріжте часточками лимон і відправте в миску з куркою. Усе перемішайте.
Крок 5. Картопляні бульби очистіть, промийте в проточній воді та наріжте кубиками або невеликими часточками. Викладіть картоплю на деко попередньо прикрите фольгою (щоб було її простіше відмити).
Крок 6. Змастіть тертку невеликою кількістю олії і натріть ваш улюблений сир на середній або дрібній тертці. Приберіть сир убік і продовжуйте формувати страву на деку.
Крок 7. Лимони вийміть із курки в маринаді, філе розкладіть поверх картоплі та відправте страву в гарячу (180-200 градусів) духовку на сорок хвилин. За цей час страва має майже повністю приготуватися.
Крок 8. Через визначений час рівномірно посипте сиром курку і приберіть деко знову в духовку, буквально на двадцять хвилин. За цей час сир розплавиться й утвориться сирна скоринка.
Крок 9. Страву подавайте гарячою, розклавши її порційно по тарілочках. Можете прикрасити курку з картоплею та сиром свіжою зеленню, овочами, соусами.
Як смачно приготувати курку з картоплею та грибами
Ароматна курочка з грибами та картоплею виходить просто казковою за смаком. Не проходьте повз цей простий і апетитний рецепт, який послужить основою для вашого ситного обіднього меню.
Інгредієнти:
- Курка без кісток – 600 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Молоко – 300 мл.
- Печериці – 300 гр.
- Сир – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть курячу м’якоть без шкіри, наприклад, куряче філе. Ретельно промийте, а потім наріжте скибочками або кубиками – на ваш смак. Шматочки не повинні бути занадто великими.
Крок 2. Далі промийте та очистіть печериці, злегка просушіть і наріжте скибочками за допомогою гострого ножа. Курочка з грибами буде попередньо обсмажуватися, і тушкуватися, для більшої соковитості страви.
Крок 3. Курку та гриби обсмажте в глибокій товстодонній сковороді в невеликій кількості олії. Вогонь не повинен бути великим або маленьким, скоріше середнім. Регулярно перемішуйте страву, щоб нічого не пригоріло. Потім додайте молоко (половину) і тушкуйте курку з грибами хвилин десять. Сіль і спеції можете додати на цьому етапі.
Крок 4. Поки готується курочка з грибами, промийте та очистіть картопляні бульби. Наріжте їх кружечками або напівкружечками, залежно від розміру картопляних бульб.
Крок 5. Викладіть у форму шар картоплі, потім курку з грибами і знову шар картоплі. Всипте тертий сир і влийте залишки молока. Форму із заготівлею приберіть у вже розігріту до 180 градусів духовку на годину.
Крок 6. Готова страва матиме гарну рум’яну скоринку і видаватиме чудовий аромат. Якщо картопля вже м’яка, значить ваша страва готова і можна подавати її до столу прямо у формі або нарізавши на порції.
Покроковий рецепт приготування картоплі з куркою та помідорами в духовці
Соковита й апетитна, але дуже проста в приготуванні страва – це, звісно ж, картопля з куркою і помідорами в духовці. Побалуйте себе ситним і корисним обідом, який не забере багато вашого часу на активне приготування.
Інгредієнти:
- Курка – 1 кг.
- Картопля – 700 гр.
- Томати чері – 7 шт.
- Олія оливкова – 6 ст.л.
- Спеції та зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть свіжу цілу тушку курки, видаліть пір’ячко, що залишилося, і ретельно вимийте птаха під проточною водою, відмиваючи ніжки та вимиваючи нутрощі птаха.
Крок 2. Потім обробіть курку по суглобах, кістки та шийку залиште для супу, а решта м’яса піде для запікання з картоплею і помідорами в духовці.
Крок 3. Картоплю промийте під проточною водою, після чого почистіть за допомогою овочечистки або ножа і наріжте її часточками. Приберіть у холодну воду і залиште в сторону.
Крок 4. Потім вимийте і наріжте на половинки або четвертинки томати чері, залежно від розміру плодів. Помідори також відставте в сторону на деякий час.
Крок 5. Далі потрібно зробити маринад для курки. Для цього відміряйте потрібну кількість олії та підберіть спеції і зелень на ваш смак. Можете також взяти часник і ароматні трави, розмарин, гіркий перець – що вам до душі. Усе це потрібно ретельно змішати і з’єднати зі шматочками курки.
Крок 6. У зручній формі для запікання або антипригарному деку зберіть усі інгредієнти разом: викладіть картоплю, потім курочку і томати. Полийте страву залишками маринаду і приберіть страву в духовку на годину або трохи довше (залежно від духовки). Коли курка дасть прозорий сік, а картопля розм’якне – подавайте апетитну страву до столу.
Соковита й ароматна курка з картоплею на деку в сметані
Найсоковитіша й найароматніша курочка виходить, якщо її попередньо промаринувати в майонезі зі спеціями. Ніжний сік просочить картоплю, страва вийде соковитою і ароматною, дуже ситною. Не проходьте повз цей чудовий рецепт і запасайтеся ідеями до святкового столу.
Інгредієнти:
- Курка – 1-1,5 кг.
- Картопля – 1 кг.
- Сметана жирна – 400 гр.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Сіль – за смаком.
- Суміш спецій для курки – 1 пакетик.
- Часник – 6-7 зубчиків.
- Цибуля ріпчаста – 1/2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Курочку потрібно обов’язково обробити на дрібніші шматочки, промити під проточною водою і обсушити за допомогою паперових рушників.
Крок 2. Далі покладіть шматочки курки в миску та приготуйте соус. З’єднайте сметану зі спеціями та сіллю, а також додайте подрібнений часник. Усе це перемішайте і додайте в курку. Ретельно викупайте курячі шматочки в сметанному соусі.
Крок 3. Картопляні бульби і цибулю очистіть, після чого промийте і наріжте. Картоплю наріжте невеликими часточками або кружечками помірної товщини, цибулю ріжте півкільцями або кільцями.
Крок 4. Можете заздалегідь подрібнити зелень і додати її частину в ємність із куркою та картоплею. Потім викладіть курочку на картоплю і приберіть страву в духову шафу на одну годину за температури 180 градусів.
Крок 5. Коли курочка стане рум’яною і стане виділяти прозорий сік при надрізі, а картопля розм’якшиться, страва готова. Перекладіть його в красиву ємність, прикрасьте зеленню і подавайте до столу ще гарячим і свіжим.
Приємного вам апетиту!