Робимо смачну курку на мангалі цілком у простому, але прекрасним для курячого м’яса маринаді. Курочку для цього рецепта краще брати бройлера не менше кіло вісімсот кілограмів. Це ідеальна вага для запікання тушки на вугіллі. Так само приготуємо білий часниковий соус із зеленню для м’яса. Він такий же простий і швидкий, як і сама страва на решітці
Інгредієнти
- Курка – 1 шт.
Маринад
- Соєвий соус – 5 ст. Л
- Копчена паприка – 1 стіл л
- Хмелі сунелі, чорний перець – по 1 ч. Л. Л
- Часник тертий – 3 зуб
- Оливкова олія – 2 ст. Л
- Сіль – 2 чайні л
Соус
- Сметана – 200 г
- Часник, зелень, сіль – за смаком
Рецепт курки на мангалі
Робимо маринад. Змішуємо всі інгредієнти для маринаду, відставляємо в сторону
Обробляємо курку. Зрізаємо по суглобу кінці крил, видаляємо гузку
Розрізаємо уздовж цілком з боку грудки
Перевертаємо, тиснемо до хрускоту в кістках. Робимо плоскою як курку табака
У ділянці шиї відокремлюємо ложкою шкіру від м’яса, заганяємо туди маринад. Так само наносимо зверху, мажемо, втираємо з двох боків
Загортаємо курку в кілька шарів фольги, залишаємо маринуватися на 20-30 хвилин
Відправляємо на решітку добре розігрітого мангала. Запікаємо по 10 хвилин з кожного боку
Через 20 хвилин знімаємо фольгу, продовжуємо запікати на мангалі до золотистого кольору і до готовності, по 5-7 хв. З кожного боку
Готовність можна перевірити зубочисткою або ножем, має піти прозорий сік
До курки обов’язково треба подати білий часниковий соус
Змішуємо сметану з різаною зеленню і роздавленим часником, солимо за смаком
Запікання на мангалі закінчено, курочка повністю пропеклася, і при цьому залишилася соковитою і м’якою. Вмочуємо в білий соус, насолоджуємося ніжним курячим м’ясом
Циганський спосіб запікання курки на решітці
Я не знаю чому ця страва називається по-циганськи. Але є у мене один друг циган, і коли він мене пригощав цією курочкою, то сказав, що це курка по-циганськи, хоча рецепт запікання на мангалі начебто стандартний, та й маринад нічим не виділяється… Але нехай буде так як він сказав
Інгредієнти
- Курка – 1 шт.
- Суміш перців, чорний перець, часник сухий, паприка – по 1 ч. Л
- Олія оливкова – 5 столових л
- Сіль – 2 ч. Л
Приготування з фото
Розмелюємо в ступці суміш перців, з оливковою олією, сухим часником, паприкою, чорним перцем і сіллю
Ріжемо курку не по грудях як зазвичай, а по спині. Потрібен гострий міцний ніж
Розкриваємо як книжку, відбиваємо тендерайзером або молотком для м’яса цілком, робимо тушку якомога рівнішою
Ще робимо поздовжні надрізи, на спині, гомілках і крилах
Ретельно натираємо маринадом з двох боків, даємо пташці відпочити 30-40 хвилин
Маринування закінчено, затискаємо курку решіткою
Запікаємо курку на мангалі з двох боків до готовності. Жар від вугілля має бути середній, шкірка може швидко згоріти, а м’ясо залишитися сирим
Частіше перевертайте, не давайте тушці підгоріти
Моя курочка по-циганськи смажилася приблизно 20 хвилин. Сушити теж сильно не варто
Курка на грилі цілком у маринаді
Інгредієнти
- Курка – 3 шт.
- Цибуля – 3 шт.
- Часник – 2 головки
- Масло вершкове – 2 пачки
- Пармезан – 200 г
- Тархун (естрагон) – пучок
- Сіль, перець – за смаком
- Олією рослинною
Покроковий рецепт
Кладемо курку грудкою догори, засовуємо під шкіру долоню і обертаємо в сторони. Відокремлюємо якомога більше шкіри від м’яса. З іншого боку, і на гомілках теж. Так готуємо всі три тушки
Дуже дрібно ріжемо цибулю, часник і траву тархун. Додаємо тертий сир, перець, сіль і дві пачки вершкового масла. Усе добре перемішуємо
Закладаємо цю масу під курячу шкіру скрізь де можна дістати
Розпалюємо вугілля в стартері, засипаємо з боків гриля, для цього є спеціальні заслінки
На грилі існує три методи обсмажування, прямий, непрямий і 50/50, ми зараз використовуємо непрямий цілком
У середину ставимо піддон, у який можна налити пива або вина. Під час випаровування рідина насичуватиме куряче м’ясо ароматами
Ставимо решітку, закриваємо кришку, даємо їй нагрітися хвилин 5. Решітка нагрілася, змащуємо її рослинною олією
Розкладаємо курку між вугіллям
Запікаємо при 170-180 градусах, одну годину п’ятнадцять хвилин. Надлишок жару регулюємо заслінкою
Упустили один нюанс, ми заздалегідь замочили вільхову тріску, щоб потім додати на гаряче вугілля для ароматного димку
Загалом додаємо по жмені тріски на вуглинки
Знімаємо курку з гриля, загортаємо у фольгу, даємо їй відпочити 10-15 хв.
Хочу сказати про перевагу гриля над мангалом. Без кришки ви ніколи не досягнете такої золотистої скоринки. І при цьому всьому ми жодного разу її не перевертали і не стежили, підгорає вона чи ні
Знімаємо фольгу, нарізаємо на шматочки соковите куряче м’ясо
Курячі крильця з грибами на шампурах
Інгредієнти
- Крила – 2 кг
- Гомілки – 1 кг
- Паприка копчена, приправа для шашлику – по 2 ч. Ложки
- Соєвий соус – 40-50 мл
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сіль, чорний перець – за смаком
Гриби на мангалі
- Печорські – 800 гр.
- Печериці – 500 гр.
- Паприка солодка – 1 ч. Ложка
- Хмелі-сунелі, мелений коріандр, часник сухий – по 0,5 ч. Ложки
- Олія рослинна – 100 мл
Спосіб приготування
Натираємо крила сіллю
Друзі, коли робите шашлик, використовуйте тільки велику сіль, ніякої дрібної, все по-дорослому
Пересипаємо паприкою, добре перемішуємо паприку краще використовувати копчену, вона надає м’ясу копчені нотки
Додаємо перець із приправою для шашлику, перемішуємо. Спеції можна покласти відразу всі, але я зазвичай це роблю по черзі, такий ритуал у мене
Ріжемо цибулю півкільцями тиснемо руками щоб пішов сік, перемішуємо з м’ясом. Під кінець додаємо соєвий соус, закриваємо миску плівкою, залишаємо маринуватися мінімум на 1 годину запам’ятайте, цибулі в шашлику багато не буває
А поки займемося грибами, відразу нанизуємо їх на шампури. Щоб вони не падали і не крутилися рекомендую такий спосіб насадки під кутом. У ньому немає нічого нового, його використовують у всьому світі, просто може ви не знали
Маринад для печериць
Насипаємо в миску паприку (для грибів використовуємо солодку), хмелі-сунелі, коріандр, часник і сіль перемішуємо з рослинною олією, залишаємо настоюватися на 20-30 хв.
Кладемо шампур із грибами на фольгу, мажемо пензликом із маринадом кожен грибочок з усіх боків
Загортаємо фольгу, обжимаємо по краях, кладемо на мангал із вугіллям
Запікаємо 20 хв. 2-3 рази перевертаємо. Потім знімаємо фольгу і добиваємо ще хвилин 5-7 до апетитного кольору
Поки готуються печериці, нанизуємо курку на шампури. Обов’язково видаляємо цибулю щоб вона не горіла
Протягуємо так само, як і грибочки під кутом
Запікаємо за класикою, від мангала далеко не відходимо, перевертаємо, не даємо підгоріти