Відбивна яловичина з начинкою, загорнута конвертом і гарненько просмажене в олії, – саме так виглядає класична зрази.
Це традиційне литовське частування сьогодні готується все частіше з фаршу, і не обов’язково м’ясного, а один з найбільш популярних видів цієї страви – курячі зрази з яйцем. Легкий в плані калорійності і засвоєння фарш з грудки з яєчної начинкою – це ідеальне блюдо для тих, хто дотримується низькокалорійної білкового харчування.
Калорійність курячих зраз з яєчної начинкою
В середньому одна Зраза куряча з яйцем «важить» в межах 100 г, що полегшує підрахунок її калорійності. Енергоємність будь-якої страви залежить від рецепта і методу його приготування.
Зрази зазвичай обсмажуються на сковороді в маслі або, що найбільш переважно з точки зору правильного харчування, запікаються в духовці.
У сьогоднішній статті ми розглянемо 3 популярних рецепта зраз з різними начинками, їх-то калорійність ми і підрахували з урахуванням різних видів обробки.
Таким чином:
- Зрази з курячого фаршу, з додаванням булки і начинкою у вигляді суміші яйця і зеленої цибулі, при запіканні в духовці мають калорійність 110 ккал, а при обсмажуванні в сковороді, з додаванням олії, – 130 ккал.
- Зраза з відбивною курячої грудки, з обсмаженими грибами і яйцем, в умовах приготування на мангалі досягає 95 ккал, а при обсмажуванні в сковорідці – 105 ккал.
- Зрази з курячої грудки, з додаванням картоплі замість хліба, а також з яєчно-сирною начинкою, мають калорійність: 121 ккал в печі і 140 ккал на сковорідці.
Курячі зрази з яйцем і зеленою цибулею в духовці
На вечерю, коли за столом збирається вся родина, хочеться приготувати щось особливе, смачне, але швидке і не дуже складне. Зрази з курки – це кращий вибір. А як зробити їх своїми руками – вам розповість покроково наш рецепт.
Складові
- Філе курки – 0,5 кг;
- Хлібний скибочку – 2 шт .;
- Цибуля ріпчаста – ½ головки;
- Часник (часточки) – 2 шт .;
- Сіль велика – 1 ч.л .;
- Яйце відбірне – 2 шт .;
- Панірувальні сухарі – 80 г;
- Цибуля зелена – ½ пучка (або за смаком).
Як готувати курячі зрази в духовці
- Готуємо фарш. Куряче м’ясо подрібнюємо через м’ясорубку або в блендері.
- Хлібний м’якуш, без кірочок, заливаємо окропом (1/2 стопки) і відмочувати 1 хвилину. Після чого хлібець віджимаємо і змішуємо з м’ясною масою.
- Лук кришимо дуже дрібно і тонко. Пропускати через подрібнювачі ми його не будемо, щоб котлетки вийшли соковитими, адже духовка і так підсушить, без того сухувате, куряче м’ясо.
- Часник трьом на найдрібнішої терочной насадки і разом з 1 яйцем втручаємося в котлетний склад, також додавши в нього сіль і прянощі за смаком.
- Робимо начинку. Відварене круто, куряче добірне яйце (або 2 яйця другої категорії) нарізаємо дрібно і змішуємо з дрібно рубаним зеленою цибулею. Солимо суміш до смаку – начинка готова.
- Фарш розділяємо на кілька невеликих грудочок, не крупніше тенісного м’ячика, після чого кожен кульку розплющуємо на долоні, кладемо в центр начинку і формуємо котлетку, повністю сховавши наповнювач всередину фаршу.
- Обвалюють котлетку в паніровці і укладаємо на деко, застелена кондитерської пекарської папером.
- Духовку для випікання зраз потрібно прогріти заздалегідь до 190 ° С. Відправляємо деко в гаряче «нутро» печі і засікаємо 20 хвилин.
Зрази з курячого фаршу з яйцем і грибами
Зрази – це оригінальне і універсальне блюдо, яке може бути як основним гарячим частуванням, так і закускою. Їх можна запікати в печі і смажити на сковорідці, варити на пару або навіть готувати на мангалі (не в домашніх умовах, а де-небудь на природі).
Однак накрутити курячі відбивні котлети з начинкою, використовуючи цей рецепт, все ж краще вдома, а вже на багатті їх просто запекти.
- Грудку з однієї курки слід зрізати по кістки, поділивши на 2 половинки, після чого кожну з них поділяємо поперек ще на 2 плоскі частини. Великі шматочки ріжемо навпіл, а менші залишаємо як є. В результаті ми маємо 6 плоских шматочків курятини.
Присолити і приперчив філе, вкриваємо його плівкою і гарненько проходимся по м’ясу молоточком з кожної зі сторін.
- Відбивні готові, і ми можемо приступати до приготування начинки. Два добірних курячих яйця варимо круто, охолоджуємо, чистимо від шкаралупи і рубаємо ножем дрібними скибочками.
- Невелику головку ріпчастої цибулі шаткуємо кубиками (дрібно) і обсмажуємо пару хвилин на сковороді до «позолоти».
- Потім 150 г свіжих печериць нарізаємо дрібними шматочками і перекладаємо до цибулі. Солимо піджарку за смаком і готуємо, не накриваючи кришкою, 5 хвилин.
- Готові гриби перемішуємо з рубаними яйцями – начинка готова.
- На кожну скибочку відбивною курятини кладемо по 2 ч.л. начинки і загортаємо конвертом, фіксуючи краю зубочистками.
- Коли 6 зраз буде готово, кладемо їх на гриль, затискаємо верхньої сіткою і фіксуємо на ручці не надто щільно. Тепер можна починати підготовку вугілля для їх запікання.
Вугілля повинні бути червоними і без відкритого вогню. В таких умовах обсмажувати зрази слід 20-25 хвилин, періодично перевертаючи гриль-сітку.
Ідеальним доповненням до таких зраз з ароматом димку буде кетчуп або часниковий соус, який готується з 3 ст.л. майонезу, 3 ст.л. сметани і, пропущеного через давилку, часнику (2-3 зубчики).
Як приготувати зрази курячі з яйцем і сиром
Гарячі закуски з грибами Гарячі закуски з м’ясом Печериці Курка
ХадіджаСтатьі автора
Складові
- Куряча грудка – 0,7 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 150 г + –
- Часник – 20 г + –
- Картопля – 150 г + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Сіль – 5 г + –
- Чорний перець (дрібно мелений) – 3 г + –
- Російський сир – 80 г + –
- Яйце куряче (варене) – 1 шт. + –
- Рослинна олія – 30 мл + –
Приготування
ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM
Для приготування фаршу філе курки потрібно зняти з кісток, цибулю нарізати кубиком будь-якого розміру, не обов’язково дрібним, картоплю почистити і натерти крупно на тертці, а часник пюрировать давілкой.

Скидаємо всі компоненти в чашку блендера, вбиваємо туди яйце, всипаємо 1 ч.л. солі з маленькою гіркою і перцеву приправу (1/2 ч.л.).
На максимальній потужності протягом двох хвилин пробиваємо фарш в измельчителе до однорідної густої консистенції.

Тепер приготуємо начинку. У нашому випадку були приготовлені два види зраз: з яєчно-сирним наповнювачем і чисто з сирною начинкою.
Для сирних зраз просто-напросто нарізаємо штук 5-6 сирних брусків, довжиною 3 і шириною 1 см.
Для другого виду начинки, зварене круто, яйце добірної категорії і залишився сир натираємо крупною стружкою на тертці, солимо отриману суміш до смаку і перемішуємо.

Починаємо ліпити зрази. Беремо невеликі фаршеві грудочки і розминаємо їх на долоньці в коржик.
У центр кладемо начинку (1 брусочок сиру або 1,5 ч.л. яєчно-сирної маси) і заліплює краю коржі, формуючи котлетку.

З сиром зрази я зробила овальними, а з яйцем – круглими, щоб їх відрізняти. Щоб було зручніше ліпити котлетку, руки слід змочувати в прохолодній воді.

Готові котлетки перекладаємо в добре прогріту сковорідку з олією і смажимо їх на сильному вогні до утворення щільної скоринки з одного боку.
Потім перевертаємо зрази, зменшуємо полум’я під сковородою, накриваємо її кришкою і засікаємо 10-15 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу температуру готування збільшуємо, підсмажуємо котлетки до рум’янцю і виймаємо на блюдо.
Подавати курячі зрази з яйцем можна з будь-яким гарніром: крупами, свіжими і приготованими овочами, макаронами або як самостійну страву.