Рано чи пізно настає той самий понеділок, коли в житті людини з’являється дієта і починається кулінарна ера дозволених страв. Дюкановская система харчування наказує білкове і білково-овочеве харчування, і сьогодні ми дізнаємося рецепт, як готувати курячі котлети по Дюканов для «атаки» і «чергування». Але для початку дізнаємося, які гастрономічні вимоги диктує ця дієта, і вже на основі всіх правил наведемо два варіанти битків і рецепт соусу.
Особливості приготування різних видів котлет
Для початку слід згадати, які види котлет взагалі бувають:
- Традиційні котлети, які зародилися у Франції, готувалися не з фаршу, а з яловичого (телячого) філе на кісточці, і були більш схожі на нинішні медальйони. Але до наших часів з усіх можливих пародій оригінального рецепта дійшов лише варіант битків з відбивною філе, вже без кісточки і з будь-якого типу м’яса, в тому числі і з курячого.
- Класичні рубані котлетки з фаршу (ті самі, що ми звикли готувати в домашніх умовах) були придумані з метою економії, адже для приготування подрібненої маси можна було брати м’ясо нижчого сорту.
- Зрази, або котлети з начинкою, з’явилися трохи пізніше на теренах Східної Європи. Їх можна готувати як з відбивною філе, так і з фаршу. Для дієти Дюка, в чисто білкові дні, можна вибирати такі начинки, як: сир із зеленню, яйця, сир (маложирний).
У період етапу чергування в білково-овочеві дні також можна брати для начинки запечені або варені гриби, овочі з дозволеного списку (крахмалосодержащие плоди під забороною), а також всілякі яєчно-овочеві та сирно-овочеві компоненти.
- Биточки в соусі – це ще один варіант котлет з будь-якого з наведених в нашій статті рецептів, але готуються вони методом гасіння або запікання в соусі.
- Видів підлив для цієї дієти, не дивлячись на обмежений список дозволених компонентів, досить багато. Для згущення соусів можна використовувати кукурудзяний крохмаль, але тільки з етапу чергування і не більше 2 ст. л. в день.
- Томатна паста дозволена з етапу «атаки» (не більше 2-х ст. Л.), А в білково-овочеві дні кількість цього компонента не обмежена. Якщо ви надумали робити вершковий соус, то обмежитися доведеться знежиреним молоком.
Курячі котлети по Дюканов на етапі «атака»
Складові
- Філе грудне куряче – 1/2 кг + –
- Сир знежирений – 0,2 кг + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Часник – 2 зубки + –
- Сіль кухонна – 1/2 ч. Л. + –
- Суміш перців або мелений чорний – 1/3 ч. Л. + –
Готуємо дієтичні курячі котлети з сиром по Дюканов
Почати вивчати дюкановскіе рецепти найкраще з монобелкових страв. Ці рубані котлетки з низькокалорійним сирком відповідають всім вимогам «атаки» і також підійдуть для білкових днів «круїзу». Битки дуже смачні, ніжні і прості в приготуванні.
Кращий фарш для котлет той, який приготовлений в домашніх умовах. Тільки в цьому випадку ви будете впевнені не тільки в якості продуктів, але і в калорійності м’ясної маси.
- Отже, курячу грудку ріжемо невеликими шматочками, занурюємо в блендер, вбиваємо туди ж яйце, перекладаємо сир, всипаємо сіль, тертий часник і перцеву приправу. Після цього на максимальній потужності перемелює все інгредієнти до рівномірного подрібнення і абсолютного змішання.
- Фарш для котлет повинен бути не зернистим, а добре подрібненим і досить липким.
- Цибулину не варто ні терти, ні перемелювати, а виключно кришити своїми руками за допомогою дуже гострого ножа в дрібний-дрібний кубик. Тільки так цибулини не випустить весь свій сік, а почне його відокремлювати в процесі приготування котлеток всередині фаршу, що зробить битки соковитими і ніжними.
- Лушпиння нарізку пересипаємо в фарш і перемішуємо, щоб вона рівномірно розподілилася по масі.
- Тепер, змочуючи руки у воді, ліпимо з фаршу невеликі котлетки і розподіляємо їх в пароварочного чаші на незначному віддаленні один від одного.
Відстань між битками необхідно для того, щоб гарячі струмені пари проварювали їх з усіх боків рівномірно.
- Тепер накриваємо чашу кришкою і готуємо котлети на пару 25 хвилин.
Котлети, рубані з курячого фаршу з Дюканов
Цей варіант котлет з курячої грудки дозволений вже на етапі «чергування» або «круїз» в білково-овочеві дні, а також в період «закріплення».
А якщо ви використовуєте для схуднення експрес-метод Дюка «Драбина харчування», то такі котлетки можна готувати з другого дня, коли до білкового монораціону додаються овочі, адже в складі цих битків присутній досить багато овочів.
Складові
- Грудка куряча велика – 1 шт .;
- Цибулина невелика – 1 головка;
- Морквина невелика – 1 коренеплід;
- Цукіні середній – 1 плід;
- Часникові зубчики – 2 шт .;
- Кропова зелень – 1 / 3-1 / 4 пучка;
- Сіль морська – за смаком;
- Перцева приправа – 1/3 ч. Л.
Як зробити смачні курячі котлети по Дюканов будинку
- Для початку підготуємо овочі. Лук кришимо малесенькими кубиками, моркву перетираємо середньої стружкою, часник сильно дрібніше ножем, перець кришимо тонкої дрібною соломкою.
- Подрібнені овочі пересипаємо в сковороду (без олії) і з додаванням 2-3 ст. л. води тушкуємо їх під кришкою на малому вогні до м’якості і випаровування води.
- Кабачок крупно трьом на тертці. Якщо овоч молодий і тонкошкірі, то чистити його від шкірки не потрібно. М’якоть кабачка присаливаем і віджимаємо від зайвої соку.
- Курячі грудки нарізаємо довільно, але не крупно, потім завантажуємо в блендер і з додаванням солі і перцю перемелює м’ясо в однорідну масу.
- Тепер потрібно змішати тушковані овочі, перемелене філе, дрібно рубаний кріп і сирий кабачок. При необхідності фарш слід підсолити ще.
- Змочуючи руки водою, формуємо з підготовленої маси котлети, укладаємо їх на деко (бажано використовувати силіконовий килимок або пергамент) і випікаємо в печі при стандартних 180 градусах 20 хвилин.
Як запекти курячі котлети по Дюканов в соусі
Якщо ви хочете приготувати котлетки з будь-якого з наведених вище рецептів в соусі, то спочатку їх слід випікати в духовці 10 хвилин до першого рум’янцю.
- Тим часом готуємо соус: 2-3 ст. л. томатної пасти (без цукру) змішуємо в сотейнику з водою (1 ст.), 1 ст. л. крохмалю кукурудзяного, сіллю за смаком, перетертим в кашу часником (1 зубок) і сумішшю сушених овочів (2 ст.л.).
- Ставимо посудину на вогонь, постійно помішуючи віночком, доводимо соус до закипання і варимо на малому вогні до загустіння.
- Через 10 хвилин підрум’янені битки потрібно перекласти у жароміцних форму, залити соусом і продовжити підготовку в духовці ще 15 хвилин.
Приготовлені в соусі курячі котлети по Дюканов виходять особливо ніжними і відмінно доповнюють гарнір з локшини шіратакі.