З лісових грибочків і вирощених в штучних умовах, наприклад, глив або шампіньйонів, готують масу смачних і корисних страв.
Якщо хочеться порадувати сім’ю чимось новеньким, можна приготувати куряче філе з грибами, запечене з тертим сиром в духовці. В результаті отримаємо соковите блюдо з ніжним грибним присмаком і сирними нотками, що тане в роті і доставляє щире задоволення будь-якому гурману.
Простий покроковий рецепт курячого філе з грибами
Складові
- Куряче філе – 1,2 кг + –
- Печериці або інші гриби – 0,8 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт + –
- Рослинна олія – 100 мл + –
- Сіль – 8 пучок + –
- Твердий сир – 160 г + –
- Зелень свіжа – 1 пучок + –
Як приготувати філе курки з грибами
При бажанні додаємо в начинку шинку, ковбасу, томати, баклажани або інші овочі, нарізавши їх тоненькими скибочками. Також для особливої пікантності в грибну масу можна додавати роздавлений часничок.
Обов’язково запасіться дерев’яними зубочистками (пластикові шпажки не підійдуть, так як розплавляться від жару).
- Знімаємо лушпиння з цибулини, промиваємо головку і подрібнюємо, уникаючи нарізки великими шматочками.
- Розігріваємо оливкову або соняшникову олію в сотейнику, казані, або в глибокій сковороді. Обсмажуємо на маслі лушпиння масу не довше 5 хвилин.
- Промиваємо грибочки (якщо вони з лісу, використовуємо для миття щітку). Застосовуємо для цієї страви суміш глив і печериць, або якийсь один вид (глива готується трохи довше). Якщо ви любите сильний грибний аромат, краще запікати лісові гриби.
- Нарізаємо промите грибне сировину поздовжніми скибочками і обсмажуємо разом з цибулькою 10 хвилин.
- Натираємо на дрібній тертці сир будь-якого твердого сорту.
- Подрібнюємо пучок будь-якої зелені: це може бути петрушка, зелена цибуля, кінза, кріп або суміш трав.
- Промиваємо курячі грудки (можна замінити їх на м’ясо з стегон, якщо хочеться отримати блюдо пожирнее) і нарізаємо цільними широкими пластами (вони будуть начиняти) товщиною близько 1,5 см. Акуратно відбиваємо їх молоточком, не допускаючи розривів, для чого прикриваємо філе поліетиленом.
- На середину курячого пласта викладаємо 1,5 ч.л. грибочків з цибулею. Проробляємо те ж з рештою пластами.
- Посипаємо грибну масу тертим сиром.
- Збираємо краєчки філе, щоб вийшли своєрідні мішечки, і скріплюємо їх дерев’яними зубочистками.
- Змащуємо форму для запікання олією і поміщаємо в неї курячі мішечки з начинкою.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів і запікаємо м’ясо з грибочками протягом 25-30 хвилин. Головне – щоб запеклася курка, гриби з цибулею і так готові, а сир тане в лічені хвилини.
- Виймаємо приготувалося куряче філе з грибами з форми на блюдо (при бажанні вистилає його листям салату), витягуємо з мішечків зубочистки і посипаємо м’ясо подрібненим кропом, петрушкою, кінзою або інший зеленню.
Це делікатесне блюдо можна подавати з будь-яким гарніром, будь то його улюблену всіма картопляне пюре, спагетті або інші макарони, гречка, або рис. Не менш хороша курочка з грибами в поєднанні з овочевими салатами, тушкованими овочами і різними соусами: вершковим, сметанним, соєвим і іншими. Головне – є її в гарячому вигляді, розігріте блюдо вже не буде таким ароматним і смачним.