Риба – це унікальний продукт, з якого можна приготувати все, що завгодно, тим самим, прикрасивши будь-яке застілля корисним стравою. Навіть, якщо це блюдо не якийсь вишуканий делікатес, а самі звичайні рибні котлети з минтая, все одно ви зможете приємно здивувати своїх гостей за столом. Трохи фантазії, хороший рецепт і мінімум часу зроблять свою справу, та так, що захоплення рідних і близьких не буде меж.
Рецепт рибних котлет з начинкою
Складові
- Філе минтая – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 4-5 шт. середнього розміру + –
- Яйце – 2 шт. + –
- Свиняче сало – 50 г + –
- Білий хліб – 100 г + –
- Борошно пшеничне – 50 г + –
- Молоко – 1/2 склянки + –
- Чорний перець – на кінчику ножа + –
- Сіль – 3 щіпки + –
- Гриби (будь-які) – 300 г + –
- Кріп і петрушка (зелень) – 150 г + –
Приготування
Минтай є універсальною рибою у всіх сенсах цього слова. Він дуже корисний для організму, до того ж даний сорт риби містить мало калорій і жирів, що дозволяє їсти минтай, навіть сидячи на дієті.
Однак даний рецепт приготування котлет не зовсім дієтичний. Блюдо, приготоване за такою рецептурою, швидше за підійде тим, хто любить смачно і щільно попоїсти, не думаючи про зайві кілограми. Якщо ви – саме така людина, то сміливіше хапайтеся за ручку і швидше записуйте рецепт рибних котлет з минтая, приготованих на сковороді.
Начинку приготувати так для рибних котлет
Готувати блюдо починаємо, мабуть, з найважливішого – з начинки для котлет. Саме від неї залежатиме смак готового блюда. Тому беремо в правильних пропорціях необхідні інгредієнти і починаємо процес приготування.
- Для початку очищаємо 2-3 цибулини, потім дрібненько їх нарізаємо і обсмажуємо на рослинному маслі.
- Після цього беремося за гриби. Їх перед тим, як нарізати, відварюємо у воді, щоб вони стали м’якими. Тільки після цього можемо різати гриби скибочками.
- Наступний крок – це змішування обсмаженої цибулі і варених грибів. Змішану нарізку висипаємо в сковороду. Після цього 2-3 хвилини її обсмажуємо на середньому вогні.
- Поки цибуля з грибами буде «рум’янитися», ми варимо яйце, очищаємо його і подрібнюємо. Потім промиваємо під проточною водою зелень. Її ми теж дрібно рубаємо.
- Змішуємо обжарку з яйцем і зеленню, за смаком все це перчимо і подсаливаем – начинка для котлет готова.
Приготування фаршу з минтая
Для приготування рибного фаршу беремо філе минтая, очищену цибулину, сало, шматок хліба (обов’язково змочений в молоці) і кладемо все компоненти в м’ясорубку. Пропускаємо інгредієнти через агрегат, щоб отримати ароматну суміш, яку ми обов’язково подсаливаем, перчимо, а в кінці додаємо ще й сире яйце. Після цього фарш ретельно перемішуємо, щоб вийшла однорідна, але пишна, маса.
Потім з фаршу ліпимо коржі і розкладаємо їх на бавовняної серветці. Кожна коржик повинна бути за розміром, як половина котлетки.
* Рада кухарчуком: важливо використовувати саме бавовняну серветку, тому що нею простіше з’єднувати рибні коржі.
Щоб всередину котлет помістити начинку, нам необхідно на одну корж класти 1 ч. Л. начинки, а іншої рибної коржем її прикривати. Потім «склеюємо» краю котлет, змочуємо їх яйцем і валяємо в сухарях.
Кладемо котлети з минтая для обсмажування обов’язково в розпечену сковороду. Смажимо їх на рослинному маслі з двох сторін, поки не з’явиться приємна «позолота». З першим «рум’янцем» котлети необхідно прибрати з вогню, щоб вони не згоріли. Нехай вони пару хвилин охолонуть, потім їх можна прикрасити рубаною зеленню або цілими гілочками петрушки, і все – можна подавати до столу.
З чим подати рибні котлети з минтая
Котлети з такого сорту риби виходять дуже смачними. Незважаючи на те, що сам минтай має досить специфічний смак, в рибних котлетах такий оригінальний присмак зовсім не відчувається. Тому котлетки можна спокійно їсти як самостійну страву. Але найчастіше їх подають разом з гарніром з рису, смаженого або вареного картоплі і т. Д. Так виходить набагато ситніше.
Можна подати котлетки з салатом або з сирими овочами, вийде дуже легкий і «корисний» обід. В якості добавки до рибних котлет можна використовувати підливу або соус. Таким чином, можна не тільки урізноманітнити смак страви, але і по-своєму його прикрасити.
Поради кухарчука
- Готувати котлети найкраще з фаршу, приготованого самостійно. Оскільки придбати в магазині якісний напівфабрикат буде складно, адже в більшості випадків рибна продукція фабричного виробництва містить багато консервантів. В якості домашнього фаршу ви можете бути впевнені на 100%.
- Для готування бажано брати охолоджений або заморожений минтай. Але тільки обов’язково переконайтеся, що риба свіжа.
– Перевірте зріз голови минтая (він ні в якому разі не повинен мати жовтуватий відтінок) і шкіру риби (на ній не повинно бути пошкоджень і сухих ділянок).
– Якщо заморожений минтай має не цілісну структуру або якісь інші видимі зовнішні дефекти, то від покупки такої риби варто відмовитися.
– Що стосується охолодженої риби, то про її свіжості будуть говорити прозорі риб’ячі очі і червоний колір зябер.
– Якщо ж риба має неприємний запах, слиз, зябра темного кольору або мутні очі, то така риба вже «стара», і брати її не варто.
- Якщо ви будете готувати рибні котлети з жирного минтая, то сало краще не додавати.
- Смажити котлетки потрібно на середньому вогні, це найбільш оптимальний варіант приготування.
Рецепт приготування рибних котлет в мультиварці
Готувати котлети з філе минтая можна не тільки на сковороді, а й на пару. Такий варіант дуже підходить тим, хто дотримується дієти або має проблеми з шлунково-кишкового тракту.
Більш того, котлетки на пару можна часто готувати дітям, їм від такої страви буде тільки одна користь. Тим більше, що котлети виходять дуже ніжними і смачними, так що дітям зовсім не доведеться робити над собою зусилля, щоб з’їсти, хоча б шматочок. Корисні низькокалорійні рибні котлети, приготовані за рецептом, наведеним нижче, будуть першим кроком на шляху до здорового харчування.
Складові
- Минтай – 1 шт.
- Вершкове масло – 1 ч. Л.
- Білий хліб – 1 скибочка.
- Сіль за смаком.
Приготування
- Моєму рибу під проточною водою, потім очищаємо її від луски і відокремлюємо від кісток.
- Скибочку свіжого хліба вимочуємо в молоці.
- Кладемо в блендер рибне філе, вершкове масло і, змочений в молоці, хліб. Все збиваємо в блендері.
- Одержаний фарш солимо і ретельно перемішуємо.
- Робимо з рибного фаршу, невеликі за розміром, котлетки.
- Піддон для варіння спочатку змащуємо маслом (вершковим), а потім викладаємо в нього самі котлети.
- Наливаємо в мультіварочную чашу 2 ст. гарячої води, потім встановлюємо піддон і накриваємо мультиварку кришкою.
- Включаємо режим «Варка на пару» хвилин на 15.
- Через чверть години рибне блюдо готове.
Подавати, і без того смачні, котлети можна в сметанному соусі, або поряд з гарніром з картоплі і круп. Таке швидко приготовану страву не просто дієтичне, але і мультивітаміни. Завдяки не високою вартості риби, їсти такі котлетки можна, хоч кожен день.
Побалувати свою сім’ю можна не тільки чимось дорогим або незвичайним. Щоб здивувати – досить самого звичайного страви, але приготованого з особливих інгредієнтів. Рибні котлети з минтая – саме те звичайне блюдо, яким все-таки можна здивувати. Готуйте котлетки по перевіреними рецептами, або створюйте свої, авторські, головне – робіть це з любов’ю і радістю.
Смачного!