Сучасні господині все більше прагнуть готувати різноманітні нові страви, проте традиційна російська кухня теж не здає своїх позицій. Знайомі нам з дитинства картопляні зрази з курячим фаршем – блюдо, яке подобається всім без винятку. Порція ароматних і смачних пиріжків з м’ясом – воістину царський обід, який може дозволити собі кожен.
Картопляне тісто для зраз
Складові
- Картопля – 6 шт. + –
- Яєчні жовтки – 2-3 шт. + –
- Сіль – 2 щіпки + –
- Цукор-пісок білий – 1 ч.л. + –
- Борошно пшеничне – 300 г + –
- Кефір – 4 ст.л. + –
Як приготувати тісто для картопляних зраз
Будь-яка випічка, солона або солодка, завжди залежить від якості тесту, і зрази не виняток. А коли в ролі начинки виступає м’ясо, то потрібно, щоб тісто саме по собі добре пропеклося і м’ясо всередині не залишилося сирим. Якщо тісто приготувати правильно, тоді блюдо вийде вище всяких похвал.
- Картопля добре вимийте і зваріть цілком (можна в мундирі) до готовності. Охолодіть овочі і очистіть. У глибоку миску натріть картоплю на дрібній тертці.
- Додайте до картоплі сіль, цукор і кефір, трохи перемішайте.
- Потім додайте яєчні жовтки, перемішайте і всипте борошно.
- Вимішайте еластичне тісто і сформуйте вироби. У тісто можна, при бажанні, додати дрібно нарізану свіжу зелень.
Тісто для зраз можна заморозити і використовувати в будь-який час, тільки попередньо додайте трохи борошна.
Картопляні пиріжки зробити дуже просто, але їх приготування займає багато часу. Зробити процес простіше можна за допомогою поділу праці. Наприклад в один день відваріть картоплю для тесту і приготуйте начинку, а на наступний – приготуйте тісто і вже відразу приступайте до смаженні виробів.
Якщо застосовувати це на практиці, то картопляні зрази будуть частим гостем на вашому столі.
Зрази картопляні з курячим фаршем, простий рецепт
Складові
- Тісто картопляне – 1 кг;
- Курячий фарш – 300 г;
- Російський сир – 120 г;
- Пір’я зеленої цибулі – 30 г;
- Сіль, перець – за смаком;
- Рослинна олія – 50 мл;
- Хлібні крихти – 50 г (або панірувальні сухарі);
- Яйця – 3 шт.
Як приготувати картопляні зрази з фаршем
- Приготуйте картопляне тісто так, як описано в попередньому рецепті.
- У розігріту сковорідку влийте пару крапель олії і додайте курячий фарш. Посоліть, поперчіть і підсмажте м’ясо до готовності. Трохи охолодіть.
- Твердий сир натріть на крупній тертці і всипте до м’яса. Зелена цибуля добре вимити, обсушити і дрібно поріжте. Також надішліть його до м’яса і перемішайте.
- Розкачайте тісто в один пласт, товщиною до 1 сантиметра. Гострим ножем розрізати на чотирикутні шматочки. На кожен шматочок викладіть ложку начинки. Защипніть краю вироби, щоб м’ясо було повністю закрито.
Сформувати пиріжки можна як завгодно: трикутниками, квадратами або класичним варіантом.
- Яйця розбийте в глибоку миску і трохи збийте вінчиком. Готові зрази спочатку умочіть в яйця, потім – в паніровці. Обсмажте пиріжки з обох боків до золотистого кольору – зрази з фаршем готові.
- Щоб зробити блюдо ще смачніше, після смаження складіть зрази в каструлю. Залийте їх сметаною і приправити перцем. Накрийте каструлю кришкою і поставте на вогонь. Тушкуйте м’ясні вироби 15 хвилин, а потім подайте на стіл.
Перед подачею прикрасьте блюдо дрібно нарізаною зеленню. Зрази з курячим фаршем стануть для вас повноцінним обідом. Смак страви нагадає про дитинство, від чого трапеза стане ще приємніше.
Відварені зрази з курячим фаршем
Для любителів цікавих страв відварні зрази стануть відмінним варіантом обіду. Готування такого блюда не відрізняється від традиційної, але вироби будуть набагато корисніше.
Можна подати відварні зрази з піджаркою або з коханим соусом – через це блюдо може мати кілька варіацій.
Складові
- Тісто – 1 кг;
- Курячий фарш – 500 г;
- Каррі – 1 ч.л .;
- Лук – 2 шт .;
- Свіжі гриби (шампіньйони) – 200 г;
- Сіль, перець – за смаком;
- Зелень кропу – 30 г;
- Вершкове масло – 3 ст.л.
Як своїми руками готувати відварні зрази з куркою
- В першу чергу приготуйте тісто для майбутніх пиріжків, як описано вище. Для відварених зраз можна зробити тісто з морквою. Для цього відваріть декілька плодів моркви і потріть в тісто.
- Курячий фарш посоліть, поперчіть і приправте каррі. Фарш використовуйте в сирому вигляді, але якщо є бажання, то трохи підсмажте.
- Розкачайте тісто, завтовшки 0,5 сантиметра, і за допомогою склянки видавіть кола. На кожен кружечок викладіть трохи фаршу і защипніть краю. Щоб зрази було легше ліпити, злегка змастіть краю вироби теплою водою.
- У глибоку каструлю налийте воду для варіння пиріжків і закип’ятіть її. Вироби киньте в киплячу воду. Варіть зрази до тих пір, поки вони не спливуть наверх. При цьому не забувайте їх помішувати.
- Приготуйте піджарку для зраз: ріпчаста цибуля очистіть і наріжте півкільцями. Гриби вимийте і наріжте тонкими пластинами. У сковорідку покладіть масло, а потім помістіть туди цибулю і гриби. Посоліть, поперчіть і смажте продукти до готовності.
- Готові відварені зрази викладіть на порційні тарілки, зверху покладіть трохи піджарки і посипте дрібно нарізаним кропом.
Відварені картопляні зрази з курячим фаршем в одну мить зникнуть з тарілок. Легке і ситне блюдо припаде до смаку всім членам вашої сім’ї.