У світовій кулінарії існує кілька страв, вміння готувати які є свого роду показником професіоналізму кухаря. Сьогодні ми поговоримо про те, як посмажити стейк з яловичини на сковороді – страва, що є найяскравішим представником високої кухні. Давайте ж разом розберемося з усіма тонкощами приготування цієї страви і навчимося робити його не гірше майстрів кулінарної справи.
Перш за все потрібно розібратися з тим, яке м’ясо використовується для приготування стейків.
У звичайних м’ясних магазинах або супермаркетах знайти такі різновиди м’яса, як «Стріплойн» або «Рибай» досить складно, тому найпростіше придбати так звані товстий і тонкий край.
Звичайно, вони дещо відрізняються від вище зазначених різновидів м’яса, однак для домашньої кухні підійдуть цілком.
При бажанні, ви можете замовити оригінальні відруби в вакуумних упаковках, які є в асортименті в спеціалізованих магазинах.
Класичний яловичий стейк на сковороді
Складові
- Яловичина – 1 кг + –
- Оливкова олія – 3-4 ст.л. + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
Як правильно і скільки смажити стейк з яловичини
Відразу слід сказати, що в даному і наступних рецептах ми будемо смажити стейк до стану середньої прожарювання. Таким чином, м’ясо збереже соковитість і м’якість.
- М’ясо добре промиваємо під проточною прохолодною водою. Відставляємо його в сторону на 20-30 хвилин, щоб шматок прогрілося до кімнатної температури.
- Промаківаем його паперовими рушниками і нарізаємо на пласти, товщиною приблизно 2,5 сантиметра.
- Натираємо кожен шматочок оливковою олією, потім присипаємо сіллю і перцем і трохи розтираємо їх.
- Сковороду (звичайну або гриль) ставимо на вогонь, силою трохи вище середнього. Потрібно прогріти її як слід.
Для перевірки ступеня напруження капніть трохи води на її поверхню: якщо крапелька почала швидко випаровуватися і переміщатися по дну посудини – значить, температура відповідає нормі.
- Викладаємо стейки в сковороду. Слідкуйте за тим, щоб шматки не торкалися одне одного і між ними була відстань не менше 1-2 сантиметрів.
- Смажимо м’ясо протягом однієї хвилини, після чого щипцями або лопаткою перевертаємо його на іншу сторону і обсмажуємо стільки ж.
- Зменшуємо вогонь до трохи менше середнього і знову кладемо шматок на початкову бік. Готуємо стейк близько 2 хвилин, перевертаємо, вичікуємо ще 2 хвилини.
- На теплу тарілку кладемо великий аркуш фольги. Поверх неї викладаємо готові стейки, на них поміщаємо трохи вершкового масла, накриваємо фольгою і даємо настоятися протягом 4 хвилин.
Через зазначений час виймаємо стейки і відразу ж подаємо їх до столу. Вживати в їжу таке м’ясо слід суто в гарячому вигляді. Як гарнір підійдуть свіжі овочі або овочі, приготовані на грилі.
Простий рецепт стейка, смаженого на сковорідці
Складові
- Яловичина (з невеликою кількістю жиру) – 500 г;
- Сіль за смаком;
- Розмарин сушений – щіпка;
- Петрушка – половина пучка;
- Лимон – ½ плода;
- Часник – 1 зубок.
Як приготувати яловичий стейк на сковороді
- М’ясо промиваємо і даємо йому нагрітися до кімнатної температури.
- Поки м’ясо доходить до потрібної температури, займемося іншими інгредієнтами. Петрушку моєму під проточною водою, подрібнюємо і висипаємо в невелику ємність. Сюди ж видавлюємо сік з половинки лимона, а також пропускаємо через прес зубчик часнику, перемішуємо і відставляємо ароматну масу в сторону.
- Промаківаем шматок паперовими рушниками або серветками. Будьте уважні: жир зрізати не потрібно, адже саме завдяки йому ми будемо смажити м’ясо.
- Розрізаємо шматок на пласти по 2-2,5 сантиметра. Натираємо їх сіллю і сушеним розмарином з обох сторін.
- Чавунну сковороду ставимо на сильний вогонь і прогріваємо її до появи характерного серпанок.
- Викладаємо шматки м’яса на поверхню сковороди і обсмажуємо яловичину з обох сторін по 1-2 хвилини, поки на ній не з’явиться характерна скоринка.
- Зменшуємо вогонь до середнього і, перевертаючи шматок кожні 15-20 секунд, обсмажуємо його протягом 5-6 хвилин.
- Викладаємо готовий стейк на тарілку (або дерев’яний піднос), зверху розподіляємо ароматну суміш з часнику, лимона і петрушки.
Рецептура не має на увазі томління такого стейка під фольгою, але ви цілком можете звернути м’ясо в неї і витримати протягом двох-трьох хвилин. За цей час соки просочать весь стейк – і смак його від цього стане тільки краще.
Стейк з маринованої яловичини на сковороді
Якщо вам не вдалося роздобути високоякісний яловичий отруб, або чистий смак м’яса вас не сильно приваблює, то ви можете скористатися даними рецептом.
Тут ми попередньо замарінуем наші стейки – від чого вони вийдуть ще ароматні, соковитіше і м’якше.
Складові
- Яловичина – 800 г;
- Соус соєвий – ½ склянки;
- Оцет винний – 1 ст.л .;
- Мед – 2 ст.л .;
- Часник гранульований – ½ ч.л .;
- Мелений імбир – ½ ч.л .;
- Олія соняшникова – 6 ст.л.
Як посмажити стейк з маринованої яловичини
- М’ясо промиваємо, нарізаємо на стандартні пласти, товщиною в 2 сантиметри, даємо лишків рідини стекти і кладемо в глибоку ємність.
- Окремо змішуємо соєвий соус, оцет, мед, часник і імбир. Все перемішуємо, заливаємо олію і доводимо суміш до однорідності.
- Виливаємо вийшов маринад в миску, в якій знаходяться стейки, все добре перемішуємо. Закриваємо ємність кришкою і відправляємо її в холодильник. М’ясо повинно маринуватися протягом 10-12 годин.
- Сковороду-гриль ставимо на максимальний вогонь і гріємо її до появи димку.
- Викладаємо шматки м’яса на поверхню сковорідки, попередньо давши лишків маринаду стекти вниз.
Смажимо стейки по дві хвилини з кожного боку, потім зменшуємо вогонь до середнього і обсмажуємо ще по три хвилини кожну сторону.
- Готову страву відразу подаємо до столу, викладаючи шматки м’яса на листя салату.
Як бачите, знаючи, як посмажити стейк з яловичини на сковороді, можна тішити своїх рідних і близьких справжнім ресторанним блюдом, приготованим при цьому в домашніх умовах.