Фаст-фуд настільки міцно увійшов в життя сучасної людини, що багато хто просто не мислять свого раціону без подібних продуктів. Як готуються такі страви в відомих закладах – знає практично кожен, а ось як смажити картоплю фрі на сковороді вдома – для багатьох загадка? Саме про це ми сьогодні і поговоримо, а також розповімо про ще один дуже популярному гарнір, приготованому з улюбленого картоплі.
Як правильно приготувати картоплю фрі на сковороді
Складові
- Картопля – 2-3 бульби середнього розміру + –
- Рослинна олія рафінована – 0,5 л + –
- Сіль – за смаком + –
Як і скільки смажити картоплю фрі на сковорідці
Перше, що потрібно зробити – правильно вибрати картоплю. Нам будуть потрібні бульби витягнутої форми, які мають приблизно однаковий розмір.
Завдяки цьому скибочки нашої картоплі фрі вийдуть однаково довгими і аналогічної товщини.
Готуємо картопля до обсмажуванні
- Бульби ретельно промиваємо під проточною водою, після чого акуратно зрізаємо з них верхній шар з шкіркою.
- Кладемо кожен бульба на дошку і акуратно зрізаємо бічні грані. У нас повинен вийти свого роду прямокутник.
- Тепер ріжемо картоплю уздовж на пласти. Товщина їх повинна бути дорівнює 5 міліметрів.
- Кожен пласт ріжемо соломкою аналогічної ширини.
- Завантажуємо картопляну соломку в каструлю з холодною водою на кілька хвилин, щоб позбавитися від зайвої крохмалю на її поверхні.
- Висипаємо нарізку на кілька шарів паперових рушників або на звичайне тканинне рушник. Видаляємо з поверхні соломки надлишки вологи.
Смажимо картоплю в маслі на сковорідці
- У сковороду наливаємо рослинне масло і ставимо на вогонь трохи вище середнього.
- Перевіряємо температуру масла за допомогою спеціального приладу або просто кидаємо хлібну крихту: якщо початок шипіти – значить, воно досягло потрібної температури.
- Завантажуємо частина картоплі акуратно в розпечене масло, найпростіше це зробити за допомогою сухої шумівки.
Слідкуйте за тим, щоб картопля була викладена одним шаром, інакше температура масла сильно впаде і процес приготування ускладниться.
- Обсмажуємо картоплю протягом 7-10 хвилин, поки він не придбає легкий золотистий відтінок. Тут важливо не перетримати картоплю, інакше вона почне підгоряти.
Прибираємо залишки масла з картоплі фрі
- Виймаємо шумівкою картопля фрі, трохи струшуємо залишки масла і викладаємо його на заздалегідь підготовлене паперовий рушник – воно вбере все надлишки жиру. Присипаємо сіллю.
- Завантажуємо наступну партію і повторюємо процес знову.
Вживати таку картоплю фрі краще відразу, оскільки через кілька хвилин вона втратить свої смакові якості і перестане бути хрусткою. З цієї причини готувати дане блюдо рекомендується порційно.
Читайте ще схожі записи:
Смажена картопля на сковороді
Як посмажити заморожену картоплю фрі
В сучасних супермаркетах можна легко знайти заморожену картоплю фрі. Процес приготування його багато в чому простіше, ніж описаний вище, однак є ряд тонкощів, про які просто необхідно згадати.
- При виборі продукту зверніть увагу на наявність крижаної крихти в упаковці. Якщо вона присутня всередині пакету – значить, картопля піддавався розморожування і був заморожений знову. Смак такий картоплі фрі залишає бажати кращого.
- Існує два типи замороженої картоплі фрі: з попередньою обробкою і без неї. Перший тип більше схожий на продукцію з мереж фаст-фуду і готується швидше, другий же, по суті, є звичайною нарізаною і замороженої картоплею.
- Перед приготуванням заморожену картоплю фрі розморожувати не потрібно.
- При готуванні такої картоплі на сковороді зверніть увагу на кількість масла – його повинно бути достатньо, в іншому випадку буде утворюватися багато бризок, та й якість кінцевого продукту буде низьким.
- Зверніть увагу, що температура замороженого продукту значно нижче, ніж у звичайної картоплі, а тому завантажувати таку картоплю в масло слід зовсім невеликими порціями, щоб масло сильно не остигав.
Картопля по-селянськи на сковорідці
У минулому, в відомих закладах швидкого харчування як гарнір подавали суто картоплю фрі. Однак в останні кілька років в асортименті таких мереж з’явилося відносно нове блюдо – картопля по-селянськи. Зазвичай ця страва готується в духовці, але ми будемо робити його на сковороді.
Складові
- Молода картопля – 6 бульб;
- Часник – 3-4 часточки;
- Лук жовтий – 1 шт .;
- Олія – для смаження;
- Сіль і перець – за смаком;
- Суміш сушених трав – 1 ч.л.
Як приготувати картоплю по-селянськи на сковороді
- Картопля дуже добре промиваємо під проточною водою, оскільки готувати ми його будемо прямо в шкірці. Найкраще використовувати губку і мило, щоб видалити бруд з усіх нерівностей.
- Розрізаємо кожен бульба навпіл, а потім ріжемо на дольки, шириною приблизно 1 сантиметр. Промаківаем паперовим рушником.
- З цибулі прибираємо шкірку, з зубків часнику – шкірку.
- Цибулю нарізаємо півкільцями, зубки часнику тиснемо плоскою стороною ножа.
- У сковороду наливаємо масло, нагріваємо його на середньому вогні. Обсмажуємо цибулю і часник до золотистого відтінку.
- Виймаємо їх з сковорідки і відкладаємо в сторону. Викладаємо в один шар часточки картоплі і обсмажуємо з кожного боку до золотистої скоринки.
- Розміщуємо готові часточки на паперовий рушник, щоб воно ввібрало надлишки жиру. Солимо, перчимо і посипаємо сумішшю сухих трав.
З якими соусами подавати картопля фрі
Кожен любитель картоплі фрі знає, що це блюдо стає в кілька разів смачніше, якщо подавати його разом з будь-яким соусом.
- Безсумнівно, найкращим вибором стануть різні варіації томатного соусу та кетчупу. Завдяки тому, що вони самі по собі нежирні, такі добавки відмінно доповнять аромат смаженої картоплі. Також ви можете використовувати домашню аджику.
- Любителі часнику по достоїнству оцінять картопля фрі, поданий разом з часниковим соусом. Приготувати його дуже просто: змішайте в рівних пропорціях майонез і сметану, а потім пропустіть через прес 1-2 зубки часнику. Все це добре перемішайте і подавайте до столу.
- Якщо ви любите вершкові соуси, але хочете чогось легкого, то подрібніть пучок свіжої зелені (петрушка, кріп, зелена цибуля) за допомогою блендера і змішайте масу з 15% сметаною.
В цілому, знаючи, як смажити картоплю фрі на сковороді, ви легко зможете експериментувати з різними соусами, щоб знайти поєднання, яке підійде саме вам.
Не забувайте, що така картопля – це не тільки самостійне блюдо, але і доповнення до м’яса, тому ніщо не заважає вам урізноманітнити своє буденне меню, замінивши звичайний гарнір таким смачним, хоч і калорійним, стравою.