М’ясна тема в світовій кулінарії займає, мабуть, найвищу нішу, адже цей продукт в усі часи був і залишається найбільш затребуваним.
За багато століть з’явилося більше тисячі рецептів приготування даного продукту, але ми поговоримо про самому корисному способі готування, а саме – як смачно згасити м’ясо на сковороді.
З цією стравою багато з нас познайомилися в дитсадках і шкільних їдалень, і донині ми з ним не розлучаємося, правда, тепер його готуємо вже самостійно.
Скільки тушкувати м’ясо на сковороді
Для багатьох господинь перспектива гасити м’ясо великими шматками (порційними) і навіть дрібними скибочками викликає деяке замішання, оскільки у більшості кухарок-любительок, особливо у недосвідчених, така кулінарія закінчується повним фіаско – м’ясо вийдуть гумовим і жорстким, як підошва.
В даному випадку очевидний факт недотримання тимчасового режиму і незнання технічної бази. Але як же правильно гасити м’ясо на сковороді, щоб воно вийшло ніжним і дуже смачним? Про це докладніше розповімо нижче.
- Для готування слід брати або парне м’ясо, або розморожене при кімнатній температурі. Шокова розморожування позбавляє геть філе соковитості.
- Обсмажувати м’ясо перед гасінням потрібно обов’язково. Скоринка, яка утворюється при обсмажуванні, утримує в м’ясі сік, щоб при гасінні яловичина, баранина, свинина і будь-яке інше м’ясо не стало сухим, а вийшло ніжним і соковитим.
- Перед обжаркой нарізані м’ясні шматочки слід обсушити на серветці, адже якщо м’ясо буде вологим, то попередньо обсмажити його не вийде (так як виділиться зайва волога, в якій філе просто-напросто буде варитися).
- Не менш важливий в даному приготуванні часовий режим, який встановлюється в залежності від розмірів нарізки, типу м’яса і віку тварини.
- На гасіння свинини невеликими шматочками потрібно 45-50 хвилин.
- Яловичина, в середньому, буде гаситися 1,5-2 години, а телятина – не більше 50 хвилин.
- Але варто зазначити, що для різних частин туші яловичини час готування може варіюватися: на гасіння вирізки може піти всього-на-всього 20-30 хвилин, антрекот і лопатка будуть гаситися трохи довше – 45 хвилин-1 годину. Ну і найбільше часу (від 1,5 годин) вимагає заруб, грудинка, стегно.
Як згасити м’ясо на сковороді з цибулею
Складові
- Яловичина (пісна) – 1,2 кг + –
- Рослинна олія (рафінована) – 100 мл + –
- Перець запашний – 5 горошин + –
- Чорний перець горошком – 7 горошин + –
- Цибуля ріпчаста – 3 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
Як робити тушковане м’ясо з цибулею на сковороді
Сьогодні ми хочемо запропонувати вам дуже простий, неймовірно смачний, а головне-ефективний спосіб, як гасити м’ясо з цибулею на сковороді, завдяки якому яловичина завжди виходить ніжною і буквально тане в роті. Застосовуючи на практиці цей покроковий рецепт, ви своїми руками зможете приготувати незрівнянно ніжний і соковитий класичний тушкований біфштекс.
- М’ясо нарізаємо порційними шматками (розміром з долоню і товщиною в 2 см) і злегка відбиваємо.
- Ріпчасту цибулю шаткуємо тонкими кільцями, а всі види перцю подрібнюємо за допомогою толкушки до дрібної крихти.
- У гарячому маслі обсмажуємо відбивні з двох сторін до почервоніння, а потім додаємо сіль за смаком, всипаємо подрібнений перець і всю лушпиння нарізку.
- Зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо під кришкою м’ясо в цибульному соку близько 1,5 годин. Якщо ж соку буде мало, то можна підлити трохи води.
Тушковане в цибульному соку м’ясо виходить неймовірно ароматним і дуже ніжним. Доповнити це шикарне блюдо можна абсолютно будь-яким гарніром, обраним на ваш розсуд.
Соковите м’ясо, тушковане в підливі
Яловичина з підливою – блюдо досить банальне. Але з пюре або макаронами – це відмінний варіант для обіду і вечері, причому, як для дітей, так і для дорослих. Рецепт цей настільки простий, що впоратися з ним в домашніх умовах буде дуже легко, головне діяти покроково і дотримуватися всіх розпоряджень.
Складові
- Яловичина (або свинина) – 1,5 кг;
- Ріпчасту цибулю – 3 шт .;
- Морква – 1-2 шт .;
- Вода фільтрована – 0,3 л;
- Борошно високосортна – 1 ст.л .;
- Лавровий лист – 1-2 шт .;
- Сіль – 5-7 г;
- Паприка порошкова – 5 г;
- Чорний подрібнений перець – ½ ч.л .;
- Оливкова олія – 70 мл.
Як згасити м’ясо на сковороді з підливою
- М’ясо, очищене від плівок і жилок, нарізаємо невеликими кубиками, розміром 2х2 см, і залишаємо обсихати в ситі або на серветці.
- Цибулеві головки подрібнюємо середніми кубиками, а моркву натираємо за допомогою терки.
- В розпечену сковороду вливаємо олію, а коли воно почне міхур -викладиваем в ємність м’ясо і обсмажуємо його на сильному вогні до помітної червоною скоринки.
- Слідом всипаємо цибулю, смажимо його разом з м’ясом до «озолоченія», а потім перекладаємо в сковорідку морквину і також її обсмажуємо.
- Коли пассеровка з м’ясом буде готова, посипаємо все компоненти сіллю, перцем, паприкою, все перемішуємо і вливаємо воду.
- Під кришкою на малому вогні гасити м’ясо слід 1-1,5 години до м’якості. А за 5 хвилин до закінчення готування, додаємо лавровий лист і, розведену в невеликій кількості води, борошно. Доводимо підливу до загустіння і вимикаємо.
Як згасити картоплю з м’ясом в сковороді
Картопля з м’ясом – це найкраща страва для будь-якого чоловіка. У приготуванні це традиційне слов’янське частування абсолютно нескладне, хоча і не особливо швидке, оскільки яловичина вимагає тривалої термообробки.
Однак усі сподівання будуть з лишком виправдані, коли по кухні розійдеться чудовий апетитний запах, а тарілка наповниться ароматною картопелькою і найніжнішим філе в пряному бульйоні.
Складові
- Яловича вирізка – 0,5 кг;
- Картопля – 8 шт .;
- Ріпчасту цибулю – 1 велика головка;
- Морквина – 1 шт .;
- Вода фільтрована – 0,5-0,65 л;
- Лавр – 3 листочка;
- Гострий зелений перець – 1 стручок;
- Спеції для яловичини – 1 ч.л .;
- Часник – 3 зубки;
- Сіль за смаком;
- Зелень петрушки і кінзи – 70-100 м
Як гасити м’ясо з картоплею на сковороді
- Для нашого страви слід брати відтанула при кімнатній температурі (або парне) м’ясо без жилок і плівок. Тільки так яловичина вийде соковитою і ніжною. Нарізаємо філе невеликими шматочками 3х3 см і обсушуємо на паперовій серветці.
- Готуємо овочі. Ріпчасту цибулю, очищений від лушпиння, нарізаємо кільцями чверть. Морква кришимо за допомогою терки з великими отворами. Картоплю чистимо від шкірки і нарізаємо великими кубічними скибочками.
- У толстодонную сковороду-сотейник вливаємо олію, і як тільки воно добре прогріється – перекладаємо в нього підсушені шматочки яловичини. Смажити м’ясо слід до красивого рум’янцю і щільною скоринки.
- Потім додаємо в ємність цибулю і продовжуємо обсмажувати до тих пір, поки овоч не «озолотиться». Слідом всипаємо терту моркву і обсмажуємо все разом ще хвилин 5-7.
- Як тільки всі інгредієнти підсмажаться – вливаємо в ємність два-три склянки окропу, зменшуємо вогонь і під закритою кришкою, на малому вогні, тушкуємо м’ясо 40 хвилин-1 годину.
- Як тільки шматочки м’яса стануть м’якими – у сотейник слід викласти, нарізану великими кубиками, картоплю, а потім посолити і поперчити її на смак. Закидаємо в сковороду лавровий лист, стручок перцю і заливаємо все водою, врівень з картоплею. Під закритою кришкою тушкувати м’ясо з картоплею слід 20 хвилин.
- Через третину години, посипаємо блюдо подрібненою зеленню і, пропущеним через чеснокодавку, часником, все перемішуємо, закриваємо кришкою і доводимо до готовності протягом 5-10 хвилин.
Смачно згасити м’ясо на сковороді під силу не кожному. Але з нашими рецептами ви гарантовано станете справжнім майстром в приготуванні м’ясних страв.