Кухарського мистецтва – це навичка, що вимагає тренування і найголовніше бажання створювати кулінарні шедеври навіть зі звичайних продуктів. Здавалося б, що вже складного в тому, щоб намішати яловичий фарш, однак і в цій справі є свої хитрощі, адже смак і якість страви залежить від вдалого рецепта. Ми ж сьогодні якраз і хочемо ознайомитися з усіма премудростями готування м’ясної маси, і дізнатися, як зробити страви соковитими і дивно смачними.
Фарш – продукт дуже популярний, а його застосування в кулінарії неймовірно широко. Для багатьох господинь м’ясна маса є часом справжньою паличкою-виручалочкою, адже готується він досить-таки швидко, а діти його просто обожнюють.
Безсумнівно, простіше простого закупитися про запас перекрученим м’ясом в магазині, проте залишається тільки здогадуватися, що саме додали в його склад виробники, і м’ясо якої якості було вибрано для фаршу. Тому краще не грати з вогнем, а приготувати основу для котлет, тефтелькою і безлічі інших смачних страв в домашніх умовах.
Яловичину для перекручування найкраще вибирати з філе. Найбільш вдалим для фаршу є співвідношення м’яса і жиру в пропорції 4/1, так ми зможемо домогтися, щоб наш обід не була пересушеним, соковитим і смачним.
Також не можна забувати і про користь такого фаршу, адже саме яловичина рекомендована людям із залізодефіцитною анемією.
Плюс до всього такі котлетки багаті вітамінами групи В, А, К і Е, благотворно впливають на кровоносну і нервову систему, та й надають життєвих сил, адже калорійність яловичого фаршу становить 250 ккал на 100 грам.
Як зробити фарш з яловичини
Складові
- Яловичина – 700 г + –
- Майонез – 3-4 ст.л. + –
- Гірчиця – 1 ч.л. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець горошком – 1/2 ч.л. + –
- Кріп сушений – 1 ч.л. + –
- Паприка мелена – 1/2 ч.л. + –
Приготування яловичого фаршу
Універсальний рецепт з майонезом ідеально підійде для будь-якої страви, будь то тефтелі, чебуреки, пельмені, начинки для пирогів, фарширування, голубци.Фарш виходить соковитим, з характерним пікантним смаком.
- Філе яловичини нарізаємо невеликими кубиками, завантажуємо в чашу блендера і перемелює м’ясо до однорідної маси.
- Потім додаємо в м’ясну кашку майонез, сіль, гірчицю і все спеції, після чого знову запускаємо блендер, щоб все гарненько перемішалося і збила.
- Ріпчасту цибулю подрібнювати в гаджеті ми не будемо, оскільки саме нашатковану дрібним кубиком цибулю, змішаний з м’ясною пряної масою, додасть фаршу в процесі приготування соковитість і пікантний смак.
Приготований по даним рецептом яловичий фарш відмінно підійде для будь-якої страви, і навіть котлетки з нього не будуть розвалюватися хоч і без додавання яєць.
Фарш із телятини
Для приготування повітряних дієтичних, найніжніших і неймовірно смачних котлет найбільш відповідною основою є телячий фарш.
Саме з м’яса молодих бичків слід готувати перші м’ясні страви для дітей, а даний рецепт стане справжньою знахідкою для будь-якої матусі-господині.
Складові
- Телятина парна – 0,5 кг;
- Цибуля ріпчаста – 1,5 цибулини;
- Часник – 3 зубчики;
- Хлібний м’якуш – 100 г;
- Картопля сирої – 1 бульба;
- Молоко – 1/3 ст .;
- Яєчний білок – 2 шт .;
- Сіль за смаком;
Як приготувати фарш з телятини
- Для початку в підігрітому молоці замочимо булочку, після чого через м’ясорубку з дрібною насадкою пропускаємо м’ясо і злегка віджатий отмоченной хлібний м’якуш.
- Потім на дрібній тертці натираємо очищений сиру картоплю, цибулю-ріпку шаткуємо дрібним-дрібним кубиком, а часник пропускаємо через прес, і всі овочі домішувати до м’ясної маси.
- Для нашого рецепта «котлет як пух» ми беремо тільки яєчні білки, які разом з сіллю ми повинні збити до піни і акуратно ввести в фарш. Ось тепер залишається тільки сформувати м’ясні колобки і обсмажити на сковороді або приготувати в пароварці.
У процесі термообробки котлети з такого фаршу розпухають і виходять неймовірно ніжними, соковитими і смачними.
Фарш з оленини
Оленина не такий вже і частий гість на наших кухнях, але в сім’ях мисливців або любителів чогось особливого це дієтичне та дуже соковите м’ясо може з’явитися на столі.
У оленят філе ніжне і дуже м’яке, однак у дорослих особин м’ясо жорстке і жилаве. Саме тому з оленини найпереважніше приготувати фарш.
Складові
- Оленіна – 0,7 кг;
- Яловиче сало або шпік- 0,2 кг;
- Цибуля ріпчаста – 2 головки;
- Перець чорний порошком – ½ ч.л .;
- Сіль за смаком;
- Гірчиця – 1 ст.л .;
- Часник – 6 зубків;
- Оцет винний – 3 ст.л .;
- Рослинна олія – 2-4 ст.л .;
- Хмелі-сунелі – 1 ст.л .;
Як приготувати фарш з оленини
- Для того, щоб м’ясо трохи пом’якшало його слід замаринувати на 2 години в суміші з гірчиці, хмелі-сунелі, оцту, масла, чорного перцю і 3-х перетертих часточок часнику.
- Через 2-3 години пропускаємо оленину, яловиче сало або шпик, цибулю і залишилися 3 зубчики часнику через м’ясорубку і умащали отриману масу перцем і сіллю за смаком.
Фарш з оленини готовий, проте якщо ви плануєте приготувати котлетки або зрази, то в рецепт також слід включити 2-3 курячих яйця і отмоченной хлібний м’якуш.
Фарш з конини
Кухні народів Азії і переважно бурятські блюда рясніють рецептами з кінського м’яса. Манти і пельмені, хінкалі, чебуреки і біляші вельми цінуються не тільки місцевими жителями, а й любителям національних кухонь.
Сама конина є жорстким і жилавим м’ясом з мінімумом жиру, але користь і смак від нього колосальні.
- Щоб приготувати фарш з конини, 1 кг філе необхідно ніч відмочити в холодній воді.
- Після цього нам буде потрібно м’ясо пропустити через м’ясорубку разом з 200 г вершкового масла.
- Потім у фарш додаємо натертий на крупній тертці або дрібно нашатковану цибулю (3 головки) і прянощі: по 0,5 ч.л. сушеного базиліка, коріандру і чорного перцю і 1 ч.л. солі.
Оригінальною рецептурою відрізняються котлети з конини, де в готовий фарш додається натертий на дрібній тертці кабачок (150 г), картопля (100 г), 1 головка пропущеного через прес часнику, 1 ч.л. зіри, 2 яйця. А для панірування сухарі змішуємо з кунжутом.
М’ясні страви з яловичого або телячого фаршу завжди залишаються на піку популярності, а з нашими рецептами ви завжди зможете приготувати ідеальний обід або вечерю, який ваші домочадці вже точно оцінять по достоїнству.