Як швидко і легко розрізати гарбуз, якщо вона жорстка

Як швидко і легко розрізати гарбуз, якщо вона жорстка
Грядки порадували прекрасним врожаєм, пригостили родичі або ви самі вирішили прикупити велику стиглу баштан для кулінарних експериментів? Тоді терміново читайте нашу статтю про те, як розрізати гарбуз, якщо вона жорстка, адже, дійсно, шкірка буває настільки щільною, що її треба буквально рубати.

Ми розповімо про декілька простих способи того, що не порізатися, не зіпсувати чудовий смачний плід і при цьому отримати гідний результат.

Чому варто навчитися правильно обробляти гарбуз з твердою шкіркою

зберігання

Одним з головних достоїнств такої тиковкі, безумовно, є можливість її тривалого зберігання. Неочищена ціла баштан здатна лежати кілька місяців в затемненому місці при середній температурі.

Втім, якщо гарбуз вже «відкрита», то її можна розрізати на кубики і заморозити на ще більш тривалий час – смакові якості анітрохи не постраждають.

Головне – вирішити питання з твердою шкіркою і з мінімальними втратами зняти її.

Смак і аромат

Існує думка, що гарбуза з твердої шкіркою несолодкі, вимагають тривалого приготування і, взагалі, більше використовуються в якості кормів. Їх просто рубають сокирою на потрібного розміру шматки і дають худобі.

kak-bystro-i-legko-razrezat-tykvu-esli-ona-zhestkaya5

Однак це не зовсім так. Насправді м’якоть жорсткої гарбуза не поступається, а навіть перевершує багато сортів м’якої, за своїми смаковими якостями.

Варяться і гасяться вони однакову кількість часу, а от смак часом у твердій набагато краще: солодше і більш насичений. А вже який гарбузовий аромат!

Що знадобиться для нарізки твердої гарбуза

важкий ніж

Схожий на тесак або палаш, добре заточений, – такий ножик одним махом допоможе вирішити першу проблему – розрізати баштан навпіл. Після цього можна буде прибрати насіння ложкою або скребком.

Також важким ножем можна буде поділити половинки гарбуза на скибочки, порізавши її уздовж або поперек, в залежності від форми.

Дотримуємося техніку безпеки: нічого не робимо навісу, під нахилом або однією рукою. Діємо гранично уважно і обережно: в наших руках холодну зброю!

Овочечистка

Ніж для чищення картоплі та моркви може послужити відмінну службу і впоратися з видаленням шкірки, якщо вибрати його більшого розміру.

Як і будь-яка інша кухонне начиння, овощечистка може бути зроблена з пластику або металу, з більш вузьким або широким лезом, довжина якого також варіюється.

kak-bystro-i-legko-razrezat-tykvu-esli-ona-zhestkaya4

Так ось, нам знадобиться металеве пристосування, так як пластмасова ручка надто тендітна. Залежно від того, з яким варіантом (вертикальним лезом або горизонтальним) нам звичніше працювати, і вибираємо Овочечистка.

Встановлюємо лезо так, щоб воно повністю піддягаємо шкірку, і одним рухом знімаємо її. Так як кірка може бути дуже товстою, то важливо, щоб ми зачепили її цілком.

Місце з’єднання з м’якоттю більш м’яке, а ось везти ніж за жорсткої шкірці – справа невдячна. При готуванні її все одно доведеться зняти, а так ще й порізатися можна.

невеликий ніж

Якщо гарбуз попалася зовсім непіддатлива і шкірка не просто тверда, а буквально дерев’яна, – знімати її овощечисткой не вийде.

В цьому випадку стане в нагоді невеликий ніж для різання м’яса. Він повинен зручно лежати в руці і бути досить гострим. Їм ми спочатку знімемо шкірку, а потім зможемо нарізати гарбуз кубиками.

Дошка для нарізання

Вибираємо її до пари овочу. Недостатньо велика буде тільки заважати, так що розмір має значення! Також дошка повинна бути важкою і товстої – на випадок, якщо зіскочить ніж-тесак. Вам же важливо, щоб меблі були надійно захищена ?!

kak-bystro-i-legko-razrezat-tykvu-esli-ona-zhestkaya6

Нижче ми наведемо кілька варіантів нарізки гарбузових овочів, але так як сорти у всіх різні і об’єднує їх тільки небачена жорсткість, то в будь-якому випадку доведеться експериментувати в пошуках оптимального методу.

Як правильно нарізати гарбуз

замочування

Для ряду сортів підходить варіант замочування на ніч. Заливаємо гарбуз холодною водою, обов’язково зверху кладемо гніт, щоб вона повністю занурилася, і витримуємо від 10 до 12 годин.

Після цього витираємо її і спокійно очищаємо від шкірки так, як якщо б це був будь-який з м’яких сортів.

Варка

Якщо гарбуз маленька, але непіддатлива, а готувати треба терміново і чекати просто колись, то підійде інший, прямо протилежний спосіб очищення.

kak-bystro-i-legko-razrezat-tykvu-esli-ona-zhestkaya2

Кладемо її в киплячу воду і тримаємо на вогні 15 хвилин. Потім заливаємо, як варене яйце, холодною водою, вичікуємо ще хвилин 5-7 охолодження, після чого зливаємо і чистимо. В цьому випадку кірка відвалиться сама, так що складнощів не виникне.

нарізка

Якщо гарбуз перед нами зовсім жорстка – її спочатку потрібно порізати. Для цього укладаємо її цілком на обробну дошку і одним рухом, але повільно і обережно, розсікає навпіл.

Потім ділимо на четвертинки і восьмушки, які потім зможемо почистити маленьким ножем або овочерізки, як описувалося вище. Після цього нарізаємо гарбуз кубиками.

kak-bystro-i-legko-razrezat-tykvu-esli-ona-zhestkaya1

Отже, щоб розрізати гарбуз, якщо вона жорстка, крім терпіння і бажання зробити це будь-що-будь, повинен бути відповідний інвентар і навички.

Не сумніваємося, що все це у вас є, а, можливо, є і секретний спосіб нарізки твердої баштану! У коментарях діліться: чи відомі вам такі чарівні методи.