Напевно кожному відомо, що справжні натуральні сири є цінним джерелом корисних речовин для нашого організму. Сьогодні існує дуже багато видів продуктів сироваріння в домашніх умовах, і рецепт, як приготувати козячий сир своїми руками, стане цікавою новинкою для сирних гурманів. З таким рецептурним ноу-хау ви зможете не тільки урізноманітнити свій раціон харчування, але і будете впевнені в якості цього незвичайного продукту.
Козячі сири: всі «за» і «проти»
Всім нам хочеться харчуватися правильно, вживати більше корисних продуктів. Особливо це бажання зміцнюється взимку і навесні, коли наш організм втомлюється від сірих холодних буднів. І тут на допомогу нам приходять домашні рецепти.
А для жінки і зовсім важливо знати, що з’їдене блюдо буде не тільки корисним, а й дієтичним. Салатик з козячого сиру, зробленого з молока в домашніх умовах, з додаванням свіжих огірків, зелені, лимонного соку і заправленого оливковою олією – вважається прекрасним грецьким варіантом дієти Афродіти.
Мінуси
Але коли мова заходить про козячий сир, багато хто відразу заперечує цей продукт в силу його специфічного смаку і запаху.
Напевно мало хто знає, що ці запахи проявляються, якщо молоко у кози було зібрано неправильно, без дотримання елементарних правил гігієни. У хорошого ж якісного сиру цей своєрідний аромат повинен бути відсутнім зовсім.
До мінусів цього продукту, напевно, можна віднести значну вартість козячого сиру. Однак на цьому мінуси закінчуються, ну а плюсів у нього значно більше.
Плюси
Перш за все, козяче молоко, а відповідно і сир з нього, підходить людям, схильним до алергії на білок молока корови – лактозу. Це означає, що для таких людей козячий сир є паличкою-виручалочкою, щоб урізноманітнити свій раціон харчування:
- вміст корисних вітамінів, мінералів і макроелементів в даному продукті величезний;
- а ще в цьому продукті в мінімальній кількості присутні насичені жири, практично відсутній холестерин;
- калорійність домашній козячий сир має відносно невисоку – всього 290 ккал – що також в позитивну сторону відрізняє його від звичайних сортів сиру.
Крім того, козячий сир легко засвоюється завдяки певним бактеріям. До того ж він зміцнює наш імунітет, а це, як ви розумієте, дуже благотворно позначається на організмі в цілому.
Широкий кулінарний потенціал козячого сиру
Виготовлення козячого сиру особливо поширене у французьких провінціях, там в домашніх умовах його може зробити практично будь-яка господиня. Це справді європейський делікатес.
Сир можна додавати як в супи, так і намазувати на бутерброд, випікати з ним пироги або піцу, завдяки йому всі страви набувають вишукані нотки. А скільки салатів можна приготувати! Ось приклад: домашній сир, трохи зелені, заправка з олії або меду і бальзамічного оцту – і готовий незвичайний заморський салатик.
Якщо у вас раптом з’явилася знайома коза, яка із задоволенням ділиться своїм молоком, пропонуємо і вам приготувати домашній козячий сир своїми руками, а як його зробити вдома, розкажуть наші рецепти приготування.
Виготовлення сиру з козячого молока вдома
Виробництво в домашніх умовах такого продукту представляється справою клопіткою і трудомістким. В ідеальному варіанті при виготовленні козячих сирів додається сичужний фермент – це дорога натуральна органічна речовина, що виробляється шлунком молочного козеня.
Процес приготування сиру з використанням сичуга, безумовно, більш тривалий, але і сир виходить однорідний і ніжний. Однак замість сичуга цілком можна використовувати інші способи закваски.
Не поспішайте відмовлятися від готування цієї корисної смакоти. Ми пропонуємо освоїти елементарний рецепт приготування козячого сиру, який зажадає мінімум додаткових інгредієнтів, речей домашнього вжитку і трішки вашого часу.
Складові
- Молоко кози – 2 л;
- Лимон свіжий – 1 шт .;
- Сіль – щіпка;
- Улюблені вами спеції – щіпка.
Як приготувати козячий сир в домашніх умовах
Візьмемо лимон, разрежем його навпіл і видавив весь сік в невелику вільну ємність.
Займемося молоком – спочатку його потрібно пастеризувати.
- Для цього переллємо молоко в каструлю і поставимо на плиту.
- Додамо сіль.
- Постійно помішуючи, доводимо молоко до утворення бульбашок, але не до кипіння.
- Якщо на вашій кухні є спеціальний термометр, прекрасно – нам необхідно нагріти молоко до 87-90 ° С. Потім відразу ж знімаємо каструлю з плити.
- У ще гаряче молоко вливаємо лимонний сік, акуратно перемішуємо. Через кілька хвилин молоко почне розкладатися на дві фракції – білу сирну і трохи жовтувату сироватку. Через 5-10 хвилин процес створаживания повинен закінчитися.
- У друшляк (або сито) вистилає марлю в кілька шарів. Встановлюємо його над чистою ємністю.
- Виливаємо в друшляк вміст каструлі, даємо стекти сироватці хвилин 20-30.
- Сироватка, до речі, прекрасно підійде, наприклад, для млинцевого тіста, тому позбуватися від неї не варто.
- Дістаємо марлю з сирною частиною, як мішечок, віджимаємо його. Саме зараз, поки наш сир знаходиться в марлі, ми можемо надати йому необхідну форму – можна покласти сир прямо з марлею в невелику циліндричну ємність під гніт на кілька годин. А можна просто сформувати руками циліндрик і не витрачати час на його формування.
Знімаємо марлю, кладемо вміст на тарілку – смачний козячий сир готовий! З двох літрів молока виходить близько 200-250 г сиру.
Сир з дірочками з козячого молока
Складові
- Молоко козяче – 1 літр
- Сир з козиного молока – 300-400 г
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – щіпка
- Сода – 1/3 ч.л. без гірки
Виготовлення козячого сиру в домашніх умовах
Якщо у вас вийшло роздобути і козяче молоко, і сир, чому б тоді не спробувати зварити з них прекрасний сир, готувати який в домашніх умовах зовсім нескладно.
А як його робити, розповість наш покроковий рецепт. Творог можна протерти через сито, але якщо він не дуже зернистий, просто розминаємо його виделкою.
Готуємо вільний посуд для поділу сирної частини і сироватки.
- На посуді встановлюємо друшляк або сито з вкладеною в нього тканиною.
- Тканина краще використовувати більш гладкою текстури, а не марлю, оскільки маса виходить липкою і важко з марлі видаляється.
Ще краще, якщо у вас знайдеться спеціальний лавсановий мішок, призначений якраз для таких цілей.
- Молоко в каструлі ставимо на плиту і нагріваємо на середньому вогні до того моменту, коли почнуть утворюватися бульбашки. У цей момент додаємо в каструлю сир, постійно помішуючи всю субстанцію.
- Через кілька хвилин суміш в каструлі повинна розділитися на дві фракції: творожистую білу, як осад, і злегка жовту сироватку. Коли сироватка стане майже прозорою, каструлю потрібно зняти з плити.
- Відразу ж вміст каструлі виливаємо в підготовлений друшляк. Як тільки вся сироватка стече, ще гаряченький сирний залишок акуратно викладаємо в вільну ємність, вбиваємо яйце, солимо, всипаємо соду і як слід розмішуємо.
- Отриманий сир знову перекладаємо в фільтруючу тканину, звертаємо її та розміщуємо в друшляку над каструлею, зверху на сир ставимо гніт.
Для надання форми нашого сиру замість друшляків і каструль можна використовувати наступну підказку:
- Беремо дві однакові пластикові тари. Як приклад – відерця на 1 л з-під магазинної квашеної капусти або сметани, майонезу. В одному з відерець проробляємо кілька отворів, через які будуть стікати залишки сироватки. Кладемо в нього сир, зверху накриваємо тканиною і ставимо гніт. Вставляємо діряве відро в ціле.
- Через добу наш формований сир готовий. Він не тільки дуже смачний і ніжний. Його особливістю є дірочки, які утворюються за рахунок додавання соди при приготуванні.
Залежно від наявності у вас часу, бажання і козячого молока, тепер ви можете використовувати той чи інший рецепт, щоб козячий сир був приготований в умовах вашої, а не якийсь з французької кухні, і радувати вас і ваших домашніх своїм неповторним смаком.