Щоб покуштувати істинно італійську закуску не обов’язково вирушати на її батьківщину, в центр сонячної Італії. Сьогодні ми розповімо про те, як приготувати сир качотта в домашніх умовах, адже зробити це зовсім не так складно, як здається, а смак вийде «тим самим». Ми пропонуємо перевірений і нескладний рецепт варіння цього напівм’якого, ніжного сиру, до якого можна буде додавати і зелень, і горіхи.
Але для початку варто освоїти найпростіший рецепт створення Качотта в домашніх умовах, в ньому немає ніяких добавок, але смак у сиру від цього гірше не стане!
Що потрібно для Качотта
Перш ніж братися за справу, запасемося необхідними інгредієнтами.
молоко
Звичайно, потрібно, щоб це був якісний фермерський продукт.
Сир з пастеризованого магазинного молока не буде таким смачним і ароматним, а з ультра пастеризованого він навіть не вийде – маса не загусне через порушену структури білка.
Сичужний фермент
Краще, якщо він буде рідким, так його простіше буде розчинити в теплому молоці.
Хлорид кальцію
Цей реагент потрібен для поліпшення консистенції. Знадобиться і варити сир, і при його вимочування в розсолі. Можна взяти чистий хімічний препарат, а можна купити в аптеці готовий 10% розчин в ампулах.
Так в одній 10мл ампулі буде міститися якраз 1 г реактиву.
термометр
Новачкам, поки ще не з’явилося вміння визначати температуру по дотику, термометр абсолютно необхідний. Тільки так вийде додавати потрібні інгредієнти в потрібний час і не перегрівати сир.
Оптимальний розмір посуду
Нам знадобиться емальована каструля для молока, а також кошики для сиру. Його можна утрамбувати в одну, а можна розкласти по декільком.
Головне – кошики повинні бути з пластику з безліччю отворів для вільного відділення сироватки і з такою ж «дірявої» кришкою, так як сир ми будемо перевертати.
Крім того, нам знадобиться або рассекатель для вогню, щоб молоко прогрівається поступово, або можливість поставити каструлю з ним на водяну баню.
Каччота зі свіжого молока
Інгредієнти для сирної маси
- Молоко – 4 л + –
- Хлорид кальцію – 1 г (або ампула з 10% розчином в 10 мл) + –
- Сичужний фермент – скільки вказано в інструкції на 4 л рідини + –
Інгредієнти для розсолу
- Вода – 1 л + –
- Сіль – 250 г + –
- Хлорид кальцію – 4 г (або 4 ампули 10% розчину) + –
Приготування сиру
- Молоко наливаємо його в каструлю і нагріваємо за допомогою водяної бані або на відкритому вогні з розсікачем до 35 ° С.
Важливо!
Молоко перед виготовленням сиру качотта в домашніх умовах знежирювати не варто.
* Якщо маса ще недостатньо щільної консистенції, залишаємо її ще на 15 хвилин і перевіряємо знову.
* Коли так званий тест на «чистий розлом» буде пройдений, приступаємо до наступної стадії приготування.
Тим часом готуємо розсіл, як зазначено в рецепті. Викладаємо вийшов сир в нього і посипаємо зверху сіллю поверхню – він буде плавати. Вимочуємо його з розрахунку 3 годину а на 500 г сиру.
Розраховуємо час заздалегідь, так як Качотта треба буде в середині процесу перевернути і знову посипати сіллю.
Зберігання готової каччоти
Після приготування дістаємо сир з кошиків, і любителі молодий Качотта вже можуть насолоджуватися її смаком. Тим же, хто віддає перевагу більш витриманий продукт, треба прибрати сир в холодильник, попередньо обернувши папером, і витримавши його 7-10 днів.
Щоб запобігти утворенню цвілі на поверхні, протираємо сир чистою тканиною, змоченою в солоній воді з обох сторін.
Зберігатися так сир качотта може до декількох місяців, але, якщо все зроблено правильно, він вийде таким смачним, що навряд чи пролежить довго!
Тепер ви знаєте, рецепт сиру качотта в домашніх умовах, який вийде не менш смачним, ніж приготований промисловим способом. А вже якщо вдасться набити руку, гості будуть спеціально приходити до вас «на сири»!
Спробуйте, друзі, і результат вас не розчарує.