Як приготувати сир качотта будинку

сир каччота
Щоб покуштувати істинно італійську закуску не обов’язково вирушати на її батьківщину, в центр сонячної Італії. Сьогодні ми розповімо про те, як приготувати сир качотта в домашніх умовах, адже зробити це зовсім не так складно, як здається, а смак вийде «тим самим». Ми пропонуємо перевірений і нескладний рецепт варіння цього напівм’якого, ніжного сиру, до якого можна буде додавати і зелень, і горіхи.

Але для початку варто освоїти найпростіший рецепт створення Качотта в домашніх умовах, в ньому немає ніяких добавок, але смак у сиру від цього гірше не стане!

Що потрібно для Качотта

Перш ніж братися за справу, запасемося необхідними інгредієнтами.

молоко

Звичайно, потрібно, щоб це був якісний фермерський продукт.

Сир з пастеризованого магазинного молока не буде таким смачним і ароматним, а з ультра пастеризованого він навіть не вийде – маса не загусне через порушену структури білка.

Сичужний фермент

Краще, якщо він буде рідким, так його простіше буде розчинити в теплому молоці.

Хлорид кальцію

Цей реагент потрібен для поліпшення консистенції. Знадобиться і варити сир, і при його вимочування в розсолі. Можна взяти чистий хімічний препарат, а можна купити в аптеці готовий 10% розчин в ампулах.

Так в одній 10мл ампулі буде міститися якраз 1 г реактиву.

термометр

Новачкам, поки ще не з’явилося вміння визначати температуру по дотику, термометр абсолютно необхідний. Тільки так вийде додавати потрібні інгредієнти в потрібний час і не перегрівати сир.

Оптимальний розмір посуду

Нам знадобиться емальована каструля для молока, а також кошики для сиру. Його можна утрамбувати в одну, а можна розкласти по декільком.

Головне – кошики повинні бути з пластику з безліччю отворів для вільного відділення сироватки і з такою ж «дірявої» кришкою, так як сир ми будемо перевертати.

Крім того, нам знадобиться або рассекатель для вогню, щоб молоко прогрівається поступово, або можливість поставити каструлю з ним на водяну баню.

Каччота зі свіжого молока

Як приготувати сир качотта будинку

Інгредієнти для сирної маси

  • Молоко – 4 л + –
  • Хлорид кальцію – 1 г (або ампула з 10% розчином в 10 мл) + –
  • Сичужний фермент – скільки вказано в інструкції на 4 л рідини + –

Інгредієнти для розсолу

  • Вода – 1 л + –
  • Сіль – 250 г + –
  • Хлорид кальцію – 4 г (або 4 ампули 10% розчину) + –

Приготування сиру

  1. Молоко наливаємо його в каструлю і нагріваємо за допомогою водяної бані або на відкритому вогні з розсікачем до 35 ° С.

Важливо!
Молоко перед виготовленням сиру качотта в домашніх умовах знежирювати не варто. 

  • Додаємо сичуг і кальцій в ампулі. Якщо у нас сухий реактив, розчиняємо його в 50 мл теплої води. Перемішуємо і залишаємо.
  • Тримаємо молоко при такій температурі півгодини, а потім перевіряємо, чи добре воно загусло. При легкому натисканні поверхня повинна злегка пружинити, а якщо занурити в неї палець, на ньому не повинно залишитися створоженного молоко.
    Рецепт сиру качотта в домашніх умовах

    * Якщо маса ще недостатньо щільної консистенції, залишаємо її ще на 15 хвилин і перевіряємо знову.
    * Коли так званий тест на «чистий розлом» буде пройдений, приступаємо до наступної стадії приготування.

  • Нарізаємо сирну масу довгим гострим ножем на кубики зі стороною по 2-2,5 см. Робимо спочатку розрізи уздовж і вниз, потім перпендикулярні їм, але теж по вертикалі, а в кінці прорізуються металевою лопаткою або шумівкою поперек.
  • Температуру в каструлі піднімаємо до 55 ° С і тримаємо так сир ще 15 хвилин.
  • Тепер – найголовніше: розкладаємо сирну масу по кошиках. Робимо це руками, добре утрамбовуючи шматочки так, щоб вони вдавлювалися в решітку.
  • Тепер кошики закриваємо кришками і ставимо їх на водяну баню, де підтримуємо температуру 50 ° С.
  • Кожні півгодини перевертаємо сир, щоб він, потихеньку сповзаючи, утрамбовують і з іншого боку. Тримаємо так його 2 години.
  • Потім все виймаємо і залишаємо охолонути і стекти вже при кімнатній температурі, також продовжуючи перевертати сир кожні 30 хвилин, поки сироватка не перестане виділятися.
  • Тим часом готуємо розсіл, як зазначено в рецепті. Викладаємо вийшов сир в нього і посипаємо зверху сіллю поверхню – він буде плавати. Вимочуємо його з розрахунку 3 годину а на 500 г сиру.

    Як зробити сир качотта в домашніх умовах

    Розраховуємо час заздалегідь, так як Качотта треба буде в середині процесу перевернути і знову посипати сіллю.

    Зберігання готової каччоти

    Після приготування дістаємо сир з кошиків, і любителі молодий Качотта вже можуть насолоджуватися її смаком. Тим же, хто віддає перевагу більш витриманий продукт, треба прибрати сир в холодильник, попередньо обернувши папером, і витримавши його 7-10 днів.

    Щоб запобігти утворенню цвілі на поверхні, протираємо сир чистою тканиною, змоченою в солоній воді з обох сторін.

    Зберігатися так сир качотта може до декількох місяців, але, якщо все зроблено правильно, він вийде таким смачним, що навряд чи пролежить довго!

    Тепер ви знаєте, рецепт сиру качотта в домашніх умовах, який вийде не менш смачним, ніж приготований промисловим способом. А вже якщо вдасться набити руку, гості будуть спеціально приходити до вас «на сири»!

    Спробуйте, друзі, і результат вас не розчарує.