Як приготувати яблучну шарлотку на хлібі

Шарлотка з яблуками з білого хліба
Ну звідки пішла мода нарікати все яблучно-бісквітні пироги шарлоткою, адже в початковому варіанті однойменний десерт готувався абсолютно інакше. Покопавшись в кулінарних літописах, можна без зусиль знайти оригінальний рецепт цих ласощів, який говорить, що справжнісінька шарлотка з яблуками робиться з білого хліба.

Просто дивно, як кардинально змінилася номінальна рецептура, що ж, давайте ж сьогодні звернемося до анналів історії і приготуємо улюблений десерт по-старому.

Історичні корені шарлотки

Звідки прийшов до нас цей пиріг, і хто був його автором достеменно не відомо, проте існує багато гіпотез щодо відкриття даного кондитерського шедевра. З найбільшою ймовірністю можна стверджувати, що авторство шарлотки відноситься до англійської кухні, де спочатку цей десерт був одним з видів пудингу, такого улюбленого англійцями.

У самому ж початку шарлотка була холодним десертом. Тобто її не пекли, а робили з викладених пошарово вимочені скибочок хліба і свіжих фруктів. Для начинки використовувалися будь-які солодкі та соковиті плоди, але найбільш прижився саме яблучний варіант.

Як приготувати шарлотку на хлібі з яблуками

Для просочення ж хліба використовували вино, фруктові сиропи і крему. А вже коли шарлотку стали випікати, то для вимочування булки стали підключати топлене масло або суміш з молока, яєць і цукру, яка і лягла в основу нинішнього всіма улюбленого пирога.

Не обійшли стороною шарлоточную теми і французи, коли придумали готувати десерт не з хліба, а їх печива та кексів, також підключивши на допомогу до фруктів баварський крем.

Яблучна шарлотка на хлібі

Яблучна шарлотка на хлібі - домашній рецепт
складові

  • Булка біла – 1 батон + –
  • Коричний порошок – 2 ч.л. + –
  • Ваніль – 1/4 ч.л. + –
  • Дрібна цедра лимона (апельсина) – 1 ч.л. + –
  • Молоко – 250 мл + –
  • Цукор-пісок білий – 500-750 г + –
  • Яйця курячі – 3 шт. + –
  • Яблука великі – 3 шт. + –
  • Цукрова пудра – 1-3 ст.л. + –
  • Масло вершкове – 70 г + –

Як приготувати шарлотку з хліба

Традиційна шарлотка сама по собі є пирогом простим і бюджетним в приготуванні, що вельми актуально в умовах кризи. А вже якщо зробити її з залежане вчорашнього черствого білого хліба і домашніх яблук, то цінність такого рецепта шарлотки для економних господинь зростає в сто крат.Прі мінімумі витрат ми легко і швидко зуміє зробити відмінний, смачний і дуже апетитний десерт, красивий, як картинка.

  1. Яблука чистимо від шкірки і серцевини, після чого нарізаємо їх тонкими часточками і присипати цукровим піском і корицею (1-1,5 ст.).
  2. У поглибленої ємності збиваємо цукровий пісок з яйцями, але не до піни, а до змішання жовтка і білка воєдино, після чого вливаємо до складу молоко, всипаємо ваніль і знову все перемішуємо.
  3. Форму для випічки змащуємо жиром, а на дно вистилає пергамент. За папері розстеляємо красиво часточки яблука, а потім перекриваємо їх шаром змочених в молочно-яєчної просочення скибочок хліба. Потім знову викладаємо залишилися яблука і перекриваємо черговим шаром просоченої булки.
  4. Випікати шарлотку слід півгодини при температурі 180оС.

Готовий пиріг промазуємо вершковим маслом і присипаємо цукровою пудрою і цедрою.

Шарлотка з яблуками в хлібопічці

Сучасна кухня у будь-якої господині напхана різними гаджетами. Хлебопечка в цьому списку стоїть на почесному місці, особливо якщо справа стосується дачі, де не завжди є під рукою духовка. Ось саме для власників мобільної хлібної печі і буде актуальний цей покроковий рецепт яблучної шарлотки.

Складові

  • Яблука кислі – 4 шт .;
  • Курячі яйця – 3 шт .;
  • Високосортна біле борошно – 210 г;
  • Пісок цукровий – 210 г;
  • Розпушувач – 5 г;
  • Ізюм темний – 50 г;
  • Коричний порошок – 2-3 ч.л .;
  • Ваніль солодка – 2 ч.л .;
  • Вершкове масло – 1 ст.л .;

Як зробити шарлотку з яблуками в хлібопічці

Як зробити шарлотку в хлібопічці

  1. Підготуємо тісто. Збиваємо міксером яйця і цукор до тих пір, поки не зникнуть солодкі кристалики.
  2. Тепер в окремій чаші з’єднаємо борошно з розпушувачем, корицею і ваніллю і введемо в яєчну масу поступово борошняну суху суміш, вимішуючи однорідне, густе, як сметана тісто.
  3. Для начинки яблука миємо, чистимо від шкірки і насінники і нарізаємо невеликими кубічними шматочками.
  4. Ізюм промиваємо і на 1 хвилину заливаємо окропом.
  5. Яблука і родзинки викладаємо в тісто і акуратно ложкою, щоб не порушити повітряну консистенцію, розмішуємо склад.
  6. Для приготування шарлотки нам зажадає піч зі знімним тістомісом. А випікати пиріг будемо в режимі «кекс» або «випічка», при включеному на 1 годину і 10 хвилин таймері.
  7. У промаслений чашу хлібопічки (тістоміс прибираємо) викладаємо тісто і випікаємо пиріг.

Випічка виходить дуже соковитою, відмінно пропечене, повітряної і неймовірно смачною, також як і найпростіша шарлотка з хліба з яблуками. Це чудове частування для чаювання, і ідеальне рішення в разі приходу нежданих гостей.