Улюблені міні-котлетки – це та смакота з дитинства, про яку з великим апетитом жоден раз згадуєш в дорослому житті. Для тих, хто не готовий втамувати свій голод одними лише спогадами – пропонуємо докладні рецепти, як посмажити тефтелі на сковороді.
Приготування тюркської закуски можна назвати складним процесом, це практично так само просто, як зробити котлети, тільки виходить ще вишуканіше і смачніше.
Для приготування домашніх тефтелей традиційно використовують поєднання різних видів фаршу. Як правило, поєднують 2 види м’яса: яловичину і свинину. Однак нерідко господині використовують для різноманітності м’ясо птиці (курка, індичка).
Але яким би вдалим не було м’ясне поєднання, справжній смак страви надає ароматна підлива. Вона може бути абсолютно різною, і в цьому величезна перевага смажених тефтелей, які без заправки практично ніколи не подаються. Різні смакові відтінки заливки здатні до невпізнання перетворити знайоме блюдо, зробивши з класичного рецепту масу оригінальних варіантів.
Як смажити тефтелі з підливою на сковороді
Складові
- Фарш (свинина + яловичина – в рівних пропорціях) – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
- Рис сухий – 1/2 склянки (обсяг склянки 200 мл) + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
Продукти для підливи
- Вода – 1,5 склянки
- Борошно – 1 ст.л.
- Лавровий лист – за смаком
- Томатна паста – 1 ч.л.
- Сметана – 1 ст.л.
Як правильно посмажити тефтелі з підливою на сковороді
- Цибулю дрібно нарізаємо, обсмажуємо його до прозорості, змішуємо з фаршем. Фарш рекомендується робити самостійно в домашніх умовах. Покупної нерідко має масу шкідливих домішок, тому його якість нижче домашнього, а смак – далекий від ідеалу.
- Відварюємо рис до розсипчастого стану, потім додаємо його до фаршу разом з сирим яйцем.
- Продукти солимо, заважаємо вручну до однорідного стану.
- Формуємо з фаршу невеликі тефтелі (розміром не більше волоського горіха), паніруємо їх, трохи обкатавши в борошні на столі.
- Викладаємо міні-котлети в розігріту на маслі сковороду. Обсмажуємо їх 3-5 хвилин з одного боку, після чого перевертаємо тефтелі на протилежну сторону і смажимо ще 3-5 хвилин.
- Вливаємо в сковороду з м’ясом склянку окропу. Вода повинна досягати половини рівня висоти самих тефтелей.
- Далі всипаємо до смаку сіль, кладемо томатну пасту і лавровий лист.
- Накриваємо сковорідку кришкою, тушкуємо блюдо на середньому вогні 10-15 хвилин.
- Поки тефтелі гасяться, займемося приготуванням підливи: змішуємо півсклянки теплої води з борошном і сметаною. Ретельно все перемішуємо, щоб не залишилося грудочок.
- Отриманою заправкою поливаємо тюфтельки, знову накриваємо їх кришкою. Акуратно встряхиваем ємність руками і ставимо на плиту для остаточного приготування. Гаситися закуска з підливою повинна 15-20 хвилин на невеликому вогні.
Можна спробувати приготувати тефтелі без підливи, однак це вже не так смачно і самобутньо, як з оригінальною гарячої підливою. Якщо ви хочете отримати по-справжньому смачне вишукане частування, тоді приготування підливи до тефтелі – обов’язкова умова.
Підлива для тефтелей: варіанти приготування
Як вже говорилося вище, саме заправка (соус) робить м’ясні вироби цікавими в плані смаку. За допомогою підливи можна виправити або просто приховати деякі недоліки приготування.
Варіантів заправок існує величезна безліч, ми вам пропонуємо лише кілька, найбільш вдалих, рецептів домашніх підлив для м’ясної страви.
Грибна підлива для тефтелей
- Тиснемо часник, але робимо це так, щоб він не втратив своєї форми. Як варіант, можна трохи приплющив його однією стороною ножа.
- Далі обсмажуємо часник кілька хвилин на сковороді в маслі на середньому вогні.
- Обсмажений часник перекладаємо на тарілку, а в масло, в якому він готувався, кладемо нарізані скибочками гриби. Через кілька хвилин всипаємо в сковороду лушпиння нарізку.
- Доливаємо трохи масла, всипаємо в ємність борошно, злегка підрум’янюємо її.
- Наостанок вливаємо воду, солимо її, варимо масу кілька хвилин до загустіння.
Соус з твердого сиру для тефтелей
- Розігріваємо 1 ч.л. рослинного масла на сковороді.
- Обсмажуємо в ньому 1 ст.л. муки.
- Вливаємо в отриману суміш ½ склянки нагрітого молока і ½ склянки бульйону. Вливаємо по черзі, не забуваючи постійно помішувати.
- Варимо соус до отримання необхідної консистенції, потім знімаємо його з вогню і з’єднуємо з тертим сиром.
Крім сирного і грибного соусів, як підливи для тефтелей підійде знаменитий соус «Бешамель», томатна заправка, сметанний або часниково-сметанний соус. В цьому плані ваша фантазія може бути не обмежена, адже про смаки, як кажуть, не сперечаються.
Як смачно посмажити тефтелі на сковороді: секрети страви
У будь-якої страви, навіть самого простого, є свої секрети приготування. Без них розраховувати на смачний результат не має сенсу. Жарка тефтелей на сковороді – не виняток.
Якщо хочете від душі поласувати смачною закускою, тоді запишіть в свою кулінарну книгу кілька простих, але слушних порад.
- Брати фарш рекомендується виключно саморобний, але не обов’язково, щоб він використовувався відразу після переробки м’яса. Заморожений домашній фарш нітрохи не гірше за смаком і якістю, ніж свіжоприготований. Його лише необхідно заздалегідь розморозити до кімнатної температури, і можна використовувати.
- Змішувати фарш з курячим яйцем не обов’язково. Якщо дотримати основні умови приготування тефтелей, то і без яєчної клейковини вони будуть відмінно тримати форму.
- Зробити тюфтельки більш пишними і соковитими допоможе вимочений черствий (не свіжий) хліб. Він добре вбирає м’ясний сік, не дозволяючи йому проникнути на поверхню м’ясних кульок, так що вся волога буде зберігатися всередині.
- Панірувати тефтелі потрібно тільки в борошні. Найкраще в рисової, але можна і в пшеничного. Панірувальні сухарі для панірування ніжних міні-котлеток не підходять.
Для тих, хто не знає, скільки смажити тефтелі на сковороді – відповідь вже готовий: в середньому 10 хвилин йде на гасіння «всухом’ятку», а потім ще 30 хвилин на приготування в підливі під закритою кришкою.
Дуже важливо обсмажити тефтелі спочатку без кришки. Коли вони підсмажаться з двох сторін – можна буде перекласти їх в каструлю і вже там завершити нескладний процес приготування.
Якщо хочете готувати повністю в сковороді, тоді накрийте підсмажені тефтелі кришкою і продовжуйте гасити їх з соусом на повільному вогні до готовності. Якщо не дотримуватися такої послідовності дій, то тюфтельки розваляться.
Більше ніяких особливих секретів, як посмажити тефтелі на сковороді, вам знати не потрібно. А все, що вам дійсно необхідно – це застосувати отримані цінні знання на практиці. Готуйте улюблене блюдо на обід або вечерю, в будні або на свято. Не має значення привід і день тижня, адже соковиті ніжні тюфтельки – універсальне блюдо на всі випадки життя.
Смачного!