Лечо і салати, рагу і піци, супи і соуси, закуски і прикраси страв – солодкий перець має дуже широке застосування в кулінарії. Всі ми вміємо поводитися з цим овочем, але фраза «вік живи – вік учись» придумана не дарма, і сьогодні ми будемо заново дізнаватися, як правильно нарізати перець соломкою і не тільки. У кулінарії все придумано до нас грамотно, виразно й просто, тому забудьте ваш доморощений метод нарізки «абияк», з цього дня всі будемо робити красиво.
Солодкого перцю вже давно щеплено прикметник болгарський. Однак на території СНД поширені три основні сорти з червоними і зеленими плодами: новочеркаський, майкопський і болгарський. Смак червоних перців більш насичений, та й в користь вони виграють, хоча б за рахунок вмісту аскорбінки.
Жовті та оранжеві сорти за смаковими характеристиками коштують на сходинку нижче червоних перців, проте їх найкраще використовувати для зимових заготовок.
Різнокольорові перці люблять не тільки за їх смак, але і за декоративну роль. Адже так красиво і сонячно буде виглядати салат з перцевої соломкою червоного, жовтого, помаранчевого і зеленого кольору, а також лечо з чотириколірних часточками і строкате рагу.
Первинна обробка перцю
Перед тим, як приступити до нарізки перців, потрібно плоди правильно підготувати:
- Гарненько промиваємо плід під проточною прохолодною (але не холодною) водою.
- Потім витираємо його паперовим рушником і приступаємо до нарізки.
Для різання перців вам буде потрібно обробна дошка, великий ніж для подрібнення і нарізки, а також невеликий гострий ножик для чищення овочів.
Як нарізати болгарський перець соломкою
Нехай вас не бентежить химерна форма перцю. Його можна подрібнювати дуже рівною красивою соломкою, як і інші види овочів. Залежно від товщини соломки, перці використовують в різних стравах.
- Тонка соломка має товщину 0,2-0,3 см і застосовується для свіжих і теплих салатів, закваски капусти, деяких свіжих супів, а також начинок і закусок.
- Стандартна соломка – 5-6 мм завтовшки, застосування має більш широке: супи, гасіння, підливи, зокрема лагман, салат.
Як порізати болгарський перець соломкою
перший спосіб
- Помитий і висушений плід укладаємо на обробну дошку по центру, повернувши його так, щоб держак виявився з боку руки, що утримує ніж. Відрізаємо верхівку перцю з плодоніжкою, роблячи зріз прямо під лінією вигину, розташованої під держаком.
- Після цього перець перевертаємо і зрізаємо його нижню частину також під лінією вигину.
- Тепер перець потрібно поставити на дошку нижнім зрізом і зробити надріз по його бічній стінці. Але не потрібно розрізати весь плід навпіл, нам потрібна тільки одна стінка.
- Укладаємо перець на бік, розкриваємо по розрізу і видаляємо ножем насіння з білими мембранами (перегородками). Для цього найзручніше використовувати ніж для чищення овочів.
- Почищений перець розкриваємо і розрізаємо на 2 половинки поперек.
- Після цього складаємо половинки стопкою і шаткуємо перець соломкою потрібної товщини: 0,2 см для тонкої соломки та 0,5 см для товстої.
другий спосіб
- Перець промиваємо, витираємо серветкою і укладаємо боком на дошку. Ножем зрізаємо бічні стінки перцю, не дістаючи ножем до насінники.
- Після цього зрізані пластинки нарізаємо по довжині соломкою потрібної товщини.
- Якщо ви хочете отримати рівну соломку, то верхню і нижню частину кожної пластинки слід зрізати.
Як правильно порізати перець часточками
Лечо – традиційний угорський рецепт зимового салату, який включає в себе перекручений томат, цибуля і багато солодкого перцю. Однак різати перець для лечо потрібно аж ніяк не соломкою, як вважають деякі домашні кухарі, а часточками.
Крім того, така нарізка використовується в гасінні та при запіканні, а якщо часточки тонкі, то і для супів, салатів і піци.
- Перець ріжемо на три-чотири частини з боків, не зачіпаючи насінники. Частки повинні бути не плоскими, а в формі чашок.
- Після цього шаткуємо перець уздовж часточками потрібної вам товщини.
Не менш популярна заготовка на зиму з маринованого перцю, порізаного великими часточками. В цьому випадку нарізка здійснюється ще простіше.
- Перець розрізаємо по довжині надвоє.
- Потім видаляємо насіння з центру перцевих половинок.
- Після чистки ріжемо кожну половинку вздовж на 2-4 частини, залежно від бажаної товщини нарізки.
Як нарізати перець кубиками
Кубічна нарізка перцю, мабуть, найбільш затребувана в кулінарії. Перцеві кубики додають в супи, соуси і підливи, рагу, салати, закуски, гарніри.
Нарізка кубиками – це продовження методу подрібнення соломкою:
- З перцю зрізаємо верхівку і нижню частину, після чого розрізаємо плід по передній стінці.
- Перець укладаємо на дошку, розкриваємо по надрізу і видаляємо все насіння разом з перегородками.
- Тепер перцевий пласт розрізаємо на 2 частини і нарізаємо соломкою потрібної вам товщини.
- Після цього збираємо солом’яну нарізку в купку, підбиваємо ножем з одного краю, вирівнюючи їх, і шаткуємо поперек брусків кубиками.
Другий спосіб нарізки перців кубиками передбачає початкову шатківницю плода тонкими часточками:
- Перець ріжемо на 4 частини по боках.
- Після цього зрізаємо білі перетинки гострим ножем і при цьому трохи вирівнюємо перцеві скибочки.
- Потім шаткуємо кожен шматочок спочатку уздовж соломкою, а потім поперек кубиками.
Тепер, коли ви з’ясували, як порізати болгарський перець соломкою, часточками і кубиками, ваш кулінарний багаж знань поповнився гідним трофеєм.
Крім того, на нашому сайті представлені докладні майстер-класи з відео з різних видів нарізки, які навчать, як правильно нарізати соломкою не тільки перець, але і капусту, моркву, цибулю, картоплю та інші овочі.
- Як красиво порізати моркву
- Як порізати буряк: прості варіанти нарізки
- Як правильно і швидко порізати капусту для засолювання
- Як різати кабачки: ідеї та правила нарізки
- Як правильно різати пекінську капусту