Він частий гість на наших кухнях, так як фігурує в багатьох стравах, без цього соковитого плоду не обходиться жодна овочева тарілка. Умілі кулінари здатні зі свіжого томату зробити чудові фігури, адже вони прекрасно знають не тільки, як красиво порізати помідори, а й як це робити правильно. Сьогодні і ми освоїмо це майстерність, щоб наші святкові і навіть буденні столи завжди виглядали як музейний експонат, але дуже смачний, ситний і корисний.
Червоний колір – символ краси, а помідор, наділений по природі цим кольором, зі своїм завданням справляється завжди, навіть якщо знаходиться в руках недосвідченого кулінара.
Навіть найпростіші гуртки і часточки в компанії з іншими городніми побратимами, викладеними красиво в тарілці, вже виглядають досить мальовничо. Що вже говорити про різні квіточках, листочках і інших декоративних методах нарізки ?! Але спочатку познайомимося зі стандартними формами нарізки помідорів.
Форма нарізки томатних овочів
Для подрібнення помідорів слід використовувати дуже гострий ніж із середнім лезом. Якщо ж ви хочете порізати плоди тонкими слайсами, то в цьому випадку потрібно буде взяти ніж з зазубреним лезом.
Обробка помідорів дуже проста: помити в холодній воді, видалити плодоніжки і витерти плід насухо. Все, тепер можна приступати до нарізки.
Якщо відкинути декоративну роль помідорів, то для кулінарних цілей в основному використовується чотири методи нарізки:
- Кружечки або полукружкі використовують для обсмажування, запікання, піц, овочевих тарілок, салатів. Товщина Слайса варіюється в межах 3-5 мм, проте для декорування такі гуртки можуть бути тонше – 1-2 мм.
- Часточками і полудолькамі найчастіше нарізають томати для свіжих салатів і овочевих тарілок. Але і для деяких тушкованих страв, супів і соусів такий метод подрібнення томатних овочів допустимо, наприклад для лагмана.
- кубики середні (7 мм) застосовують в приготуванні перших страв, соусів, підлив і листкових складних салатів. Великі кубики (1-1,5 см) найбільш затребувані для свіжих салатів, супів, тушкованих страв.
- Соломка (5 мм) використовується не так часто, в основному для деяких видів салатів, в тому числі азіатських. Правда, і в суп таку акуратну нарізку теж можна додати.
Як нарізати помідори часточками
Навіть найпростіші нарізки з помідорів, наприклад часточками, можна оформити так, що овочева тарілка виглядатиме як картинка, і стане гідною самого дорогого ресторану.
Нарізка часточками і скибочками (полудолькамі) найчастіше застосовується для додавання помідорів в салат, адже це не тільки красиво, але і дозволяє утримувати соковиту частина овоча.
Як же порізати помідори часточками:
- Помідор розрізаємо навпіл уздовж.
- Після цього кожну половинку розрізаємо ще раз на 3-4 часточки. А якщо томат великий або потрібні більш тонкі часточки, то можна розділити половину помідора і на більшу кількість шматочків.
- З готових часточок зрізаємо місце кріплення плодоніжки і використовуємо овоч за призначенням.
Ну а якщо і такі часточки для ваших кулінарних цілей досить великі, то просто розрізаємо кожну з них поперек навпіл і отримуємо скибочки.
Як правильно нарізати помідор соломкою
- Помитий і висушений помідор потрібно спочатку порізати на 4 великі часточки.
- Зрізаємо з кожної часточки куточок – місце кріплення плодоніжки, також нам потрібно видалити м’якоть. Різати її необхідно гострим ножем плазом уздовж шкірки, як показано на фото.
- Отримані пластинки шаткуємо по довжині соломкою 5-сантиметрової товщиною.
Таку соломку ви легко зможете використовувати для супів і салатів, також, при необхідності, її можна нарізати на кубики.
Як різати помідори кубиками
Правильний спосіб нарізки помідорів кубиками виявляється дуже швидкий:
- Томат кладемо на дошку верхньою стороною вниз. Тепер його потрібно порізати слайсами по 0,7-1 см, але не розрізаючи плід наскрізь. Краще не доходити до підстави помідора 1 см.
- Після цього ріжемо томат брусочками, поперек гуртків, але знову відступаємо від шкірці плодів 1 см.
- Тепер укладаємо помідор на бік. За рахунок того, що ми не прорізали овоч наскрізь, всі брусочки залишаються на місці, не розпадаються, тому в такому вигляді ми можемо легко нарізати їх поперек кубиками.
Після нарізки у нас залишається верхівка помідора, яку також слід нарізати (попередньо видаливши місце кріплення плодоніжки) довільними шматочками, розмір яких буде дорівнює кубиках.
Як нарізати помідор тонкими кружальцями
Нарізати томати тонкими слайсами потрібно за допомогою спеціального зазубреного ножа. Гуртки – це найчастіший варіант нарізки для овочевих тарілок. В основному кружечки укладають внахлест кругом, прямими і звивистими лініями, упереміш з іншими продуктами (овочами, ковбасами, сирами), створюючи красиву композицію.
Крім того, з гуртків томата можна зробити красиву троянду, якщо скласти слайси внахлест прямою лінією, а потім згорнути їх рулетом.
За тим же принципом можна зробити красиву нарізку у формі спіральної пірамідки:
- Беремо цілий помідор або розрізаємо його на 2 половинки вздовж, після чого нарізаємо томат тонкими слайсами.
- Після цього акуратно розтягуємо нарізку в лінію, при цьому звертаючи її поступово в кільце.
- Долонями ущільнюємо і вирівнюємо нарізку. У центр такий спіралі можна покласти оливку або листочки базиліка.
Як красиво порізати помідори на святковий стіл
Розглядаючи численні фото з овочевими нарізками, можна тільки дивуватися, яку красу з помідорів здатні творити «гастрономічні художники»: різноманітні квіти, візерунки, фігурки тварин, птахів і навіть риб.
Сьогодні і ми зможемо освоїти мистецтво карвінгу і навчитися робити прекрасну квітку з томату і красиву нарізку-листочок.
Як зробити листочок з помідора клинами
- Помідор укладаємо на бік, потім в боковій стінці робимо зустрічні надрізи, вирізаючи клиновидний скибочку.
- Відступивши вниз на 5-7 мм від перших ліній зрізу, паралельно робимо ще пару зустрічних надрізів, щоб вирізати клин трохи більшого розміру.
- Потім ще 2-3 рази відступаємо на 5-7 мм від крайніх зрізів, після чого повторюємо паралельні надрізи, вирізаючи 4-6 клинів.
- Тепер ніж відкладаємо і акуратно пальцями зрушує на 1 см спочатку верхній клин, а за ним по черзі всі інші, щоб вийшов ось такий гарний листок.
Такий метод нарізки також часто використовують для виготовлення птахів з помідорів. Приклад на фото нижче.
Як зробити квітку з помідора
- Беремо половинку помідора, розрізаного впоперек, і робимо на ньому з боку зрізу 6 надрізів, що розходяться променями від центру на рівній відстані один від одного. Надрізи не повинні доходити до підстави 2 см.
- Далі від середини кожного сегмента виробляємо зріз куточків, формуючи 6 зубців.
Після цього тонким ножем з дрібним лезом акуратно розшаровується (підрізаємо) шкурку у кожного зубця і пальчиками відгинаємо надрізану шкірку, як пелюстки.
Ось такий гарний квітка у нас має вийти.
Томат – невід’ємна частина будь-якого меню, і тепер, коли ми знаємо, як правильно і красиво порізати помідори, наша кулінарія стане простіше, яскравіше і професійніше.