Готові заморожені продукти, які залишається тільки кинути на плиту і доготувати – це справжній порятунок, коли часу на довгу підготовку просто не залишається, а нагодувати сім’ю потрібно. Ми розповімо, як смажити котлети-напівфабрикати на сковороді, щоб вони нічим не відрізнялися від домашніх – соковитих, смачних і ароматних. А також навчимо правильно вибирати продукт, щоб він приносив вашим домашнім одну користь і був максимально безпечним для здоров’я.
Як правильно вибирати заморожені котлетки
Давно минули ті часи, коли напівфабрикатами називали продукти сумнівної якості, напхані хімічними барвниками і консервантами. Нині заморожені котлети практично нічим не поступаються домашнім, якщо, звичайно, правильно їх вибирати.
- Висококласний продукт з м’ясного фаршу дійсно і по виду, і за смаком мало чим відрізнятиметься від тих котлет, що ви робите самі – просто ці продаються вже сформованими і замороженими.
- Обов’язково звертайте увагу на склад заморожених котлет в супермаркеті. Якісний продукт не буде містити нічого в своєму складі, крім натуральних компонентів – цибулі, м’яса, спецій і прянощів. Тому, що в замороженому вигляді фарш не потребує ніяких добавках, він і без того відмінно зберігається.
- Вивчіть термін зберігання продукту. Заморожені котлети з натурального м’яса не будуть зберігатися вічність – їх термін реалізації не так вже довгий і зазвичай не перевищує 3-5 місяців, півроку – це максимум для такої страви. Все, що зберігається довше – це ненатуральний і сумнівний напівфабрикат.
- Ціна теж має значення. Натуральні котлети не можуть коштувати занадто дешево – в їх основу входить м’ясо, а воно має свою ціну. Тому не купуйте занадто дешеві заморожені битки, щоб не нарватися на блюдо, яке цілком може нашкодити вашому здоров’ю.
Розморожувати чи котлети з магазину перед смаженням
М’ясні напівфабрикати зазвичай готують прямо замороженими, в такому вигляді і відправляючи їх в сковороду, тому розморожувати котлетки перед смаженням не потрібно.
Єдине, що потрібно врахувати – в процесі приготування з фаршу може виділятися більше рідини, ніж зазвичай, адже він буде відтавати.
Якщо на упаковці не вказано зворотного, то котлети можна смажити відразу ж з морозильної камери, ніякої попередньої обробки продукт не вимагає, цим він і зручний.
Скільки часу смажити напівфабрикати на сковороді
Заморожені напівфабрикатні котлетки готують точно так же, як і звичайні битки зі свіжого м’яса, ніякої особливої технології тут не потрібно. В середньому на прожарювання стандартних котлеток у вас піде від 15 до 20 хвилинок.
Плоскі і широкі битки (як для бургерів) готуються дещо менше, їх буде досить потримати на сковороді по 5-6 хвилин з кожного боку.
А ось круглі котлетки, фрикадели, доведеться, навпаки, посмажити довше, щоб вони як слід пропеклися всередині. Для цього їх варто загасити під кришкою після обсмажування.
Як правильно смажити напівфабрикати на сковорідці
- Виймаємо котлетки з упаковки – стільки, щоб вистачило всім, кого ми плануємо нагодувати. Звичайно середніх за розміром котлеток потрібно 2-3 штуки на одну порцію.
- Ставимо на плиту сковорідку з досить товстим дном. Гарненько прожарюємо її на вогні, а потім наливаємо трохи олії (менше, ніж для смаження домашніх битків).
- Коли масло почне кипіти, виставляємо середній вогонь і відправляємо котлети в сковорідку так, щоб вони не торкалися один до одного своїми боками, інакше вони почнуть танути і намертво злипнуться між собою.
- Обсмажуємо битки з одного боку, а потім – з іншого. На це у нас піде близько 3 хвилин – по 1,5 з кожного боку.
- Потім накриваємо напівфабрикати кришкою і зменшуємо вогонь, щоб фарш як слід пропікся всередині.
- Якщо помічаємо, що з котлеток виходить дуже багато вологи, то знімаємо кришку і випаровуємо її на повільному вогні.
Як посмажити магазинні котлети на сковороді в сметані
Складові
- Котлети заморожені – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт. + –
- Сметана – 1 банка + –
- Петрушка – 1 пучок + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Як зробити ситний обід з заморожених котлет
- У великій сковороді з товстим дном спершу обсмажити цибулю. Для цього розжарити сковороду на середньому вогні, наллємо трохи масла.
- Цибулину очистимо від лушпиння і нарубаємо дрібним кубиком. Ссиплем овоч в сковороду і обсмажити до появи золотистого відтінку.
- Виймаємо зажарку і висипаємо її в сметану. Туди ж кришимо дуже дрібно гострим ножем промиту під проточною водою свіжу зелень.
- У маслі, де смажився цибулю, підрум’янюємо наші котлетки з супермаркету. Обсмажуємо їх з кожного боку по півтори хвилини.
- Заправляємо блюдо сметаною із зеленню і цибулею, перчимо, трохи перемішуємо і накриваємо кришкою.
- Тушкуємо котлети в сметанному соусі до готовності, зрідка перевертаючи їх на іншу сторону.
Таким же чином можна готувати биточки з магазину і в улюбленій підливі, в томатному соусі або навіть в майонезі – вибір заправки залишається на ваш розсуд.
Також для поліпшення смаку страви і надання йому більшої ситності можна покришити в сковороду обсмажені грибочки, свіжий зелений цибулька.
Багато господині обожнюють робити заморожені котлети по рецепту тефтелей – гасять їх в сковорідці в вершках з додаванням кетчупу або томатної пасти, води і борошна.
Тепер ви знаєте, як смажити котлети-напівфабрикати на сковороді і маєте для цього кілька рецептів – не бійтеся проявляти фантазію на кухні, щоб радувати своїм домашніх новими стравами!