Виробів з м’ясного фаршу тьма-тьмуща, і різняться не тільки різновиди страв, але і їх інгредіентному набори, і методи обробки. Найпопулярніша страва з перекрученого філе, звичайно ж, котлета, або ж її найближчі родичі – курячі битки, рецепт і склад яких практично ідентичний. Але якщо, за рецептурою, це одне і те ж, то незрозумілим залишається, чому ці страви носять різні назви, а щоб це з’ясувати, потрібно якомога більше дізнатися про битком.
Що таке биточки і чим вони відрізняються від котлет
У сучасному уявленні котлета – це товстенька овальна м’ясна коржик з фаршу, цибулі, хліба, яєць і спецій. Однак до 19 століття у Франції, де і було придумано це блюдо, під котлетою мався на увазі шматок найніжнішої відбивною яловичини на кістці, переважно реберної, рідше стегнової. Згодом кісточка з котлетки зникла, а згодом і дороге відбивні м’ясо замінили більш дешевим рубаним.
Що ж до биточків, то вони прийшли до нас також з Франції та в своєму первісному вигляді були нічим іншим, як відбивних м’ясом.
Готували битки з круглою дорогущей вирізки і називали це блюдо медальйонами. Назва «биточки» прищепили медальйонам в Росії за методом його приготування – биття молоточком. Однак не завжди і не всі могли собі дозволити використовувати для готування французької смакоти дорогущую вирізку і рубані круглі медальйончики стали першим прототипом сучасних битків.
Як бачите, історія становлення обох страв практично однакова, також як і рецепт приготування фаршу для них. Але відмінності у котлет і биточків все ж є:
- Битки круглі і товстенькі, котлети – плоскі і овальні.
- Битки частіше готують в духовці в соусі, а котлети ж просто смажать на сковороді.
Як готувати фарш на курячі битки
Для кожного блюда існують свої пропорції інгредієнтів, при дотриманні яких ми можемо розраховувати на дуже смачне частування. Є такі негласні правила і щодо фаршу на биточки.
- Кількість хліба в фарші не повинно перевищувати 20 відсотків від загального обсягу м’яса. Таким чином, на півкіло курятини можна додати 100 г булочного м’якушки. Крім того, який потрапило хліб на биточки не піде. Кращий вибір – це пшеничне вчорашня булка, вимочений не в молоці або вершках, а в простій теплій воді.
- Лук – це гарант соковитості і ароматності биточків і його обсяг у фарші не повинен бути менше ¼ від ваги м’яса. Тобто на ті ж 500 г курячого філе потрібно брати як мінімум 125 г цибулі, а саме одну середню цибулину на 1 курячу грудку. І не поспішайте перемелювати слізливий овоч в м’ясорубці, блендері або овочерізки, також не потрібно терти його на тертці. Тільки дрібна луковая нарізка здатна передати сухому курячому м’ясу всі свої цінні соки.
- Замінити хліб в фарші можна і іншими дієтичними компонентами, наприклад, кабачком або картоплею. Найкраще овочі терти на крупній тертці, а не перемелювати разом з фаршем. Крім того, в роботі з кабачком, після перетирання овочевий м’якоті, її слід присипати пучкою солі і настояти хвилин 10-15, щоб відокремився зайвий сік, який потрібно віджати від м’якоті і злити. Велика кількість води у фарші може порушити його клейкі якості і такі биточки просто-напросто будуть розвалюватися при випіканні або смаженні.
- Яйця – це невід’ємна частина фаршу для битків. На півкілограмову грудку вистачить взяти всього один продукт птахівництва. Але не поспішайте забивати його відразу в котлетний склад, а перед цим добряче збийте його з сольовий дрібкою до максимальної піни, а потім акуратно вмішати в уже готовий фарш. Такий нехитрий хід додасть битком пишність і повітряну текстуру.
Якщо ви хочете дізнатися все кулінарні секрети смачних котлет, то ця стаття буде вам корисна:
- Соковиті котлети з фаршу
Як і скільки смажити курячі битки
Щоб биточки вийшли соковитими і пишними, смажити їх потрібно в три етапи.
- Сформовані котлетки обвалюють в паніровці і викладаємо в сковороду з маслом, прогріту на максимальному вогні. Обсмажуємо битки хвилини 2-3 до появи рум’яної щільної кірки.
- Після цього перевертаємо їх на іншу сторону, відразу ж зменшуємо вогонь на самий мінімум і накриваємо ємність кришкою. У такому режимі томління курячі биточки повинні готуватися 15-20 хвилин.
- Через чверть години знову додаємо вогонь до середнього і додати битку рум’яний хрусткий вигляд.
Якщо ви маєте намір для приготування битків використовувати інші кухонні гаджети, то:
- В мультиварці виставляємо режим «жарка» або «випічка» і таймер на 25-30 хвилин. Спочатку смажимо 12-15 хвилин з одного, потім стільки ж за часом з іншого боку.
- В пароварці битки з курячого філе будуть готові за 20 хвилин.
- СВЧ піч на приготування битків у вас відніме всього 5-7 хвилин на максимальній потужності.
- Для запікання битків з курки в духовці при 185 градусах потрібно 20-25 хвилин.
- Аерогриль запече курячі битки всього за 15 хвилин.
Якщо ж ви плануєте готувати битки в соусі, то обсмажуємо спочатку котлетки на інтенсивному вогні з двох сторін по 2 хвилини на кожну до утворення щільного шару, а потім:
- Зменшуємо інтенсивність нагріву конфорки втричі, заливаємо битки соусом і Томім їх під кришкою 15-20 хвилин.
- Якщо ви плануєте запекти биточки в соусі, то після обсмажування їх слід перекласти в жаростійку ємність, залити соусом і відправити в духовку на 20-25 хвилин, де битки запікаються при 170-200 градусах.
- Якщо ви готуєте битки в мультиварці, то обсмажені в режимі «випічки» або «смаження» битки залишаємо в чаші агрегату, заливаємо заздалегідь приготовленим соусом і під кришкою тушкуємо їх в режимі «гасіння» 30-40 хвилин.
Скільки калорій в курячому биточки
Енергетична цінність битків безпосередньо залежить від їх складу і методу приготування.
- Приготований за класичним рецептом биток, з додаванням у фарш булочного м’якушки, калорійність матиме в межах 150 ккал.
- Якщо хліб замінити кабачком, а рецепт залишити колишній: 500 г курячої грудки, 100 г цибулі, одне яйце і 200 г кабачкової маси, то калорійність 100 грамової порції таких битків не перевищить 98 ккал.
- З картоплею же биточки курячі матимуть калорійність 105 ккал, що не так вже й багато.
Якщо ви маєте намір обсмажувати битки, то, звичайно ж, енергетична цінність виробів зросте приблизно на 20-30 ккал.
Биточки рубані з курячого філе в духовці
Система правильного харчування день у день поповнює ряди новобранців, які мріють бути здоровими і виглядати відмінно не тільки з фото з закордонного курорту, а й у житті кожен день.
Цей покроковий рецепт низькокалорійних биточків сподобається всім, адже вони дуже смачні, надають ситості за рахунок білка, а не жиру і відмінно підійдуть для будь-якого прийому їжі.
Для приготування дієтичного фаршу кращий вибір – курячі грудки, рубані в м’ясорубці, а найкращий спосіб обробки – запікання в духовці, але ніяк не жарка в маслі на сковороді.
Складові
- Філе куряче – 900 г;
- Лук – 1,5 шт .;
- Яйце куряче – 2 шт .;
- Сіль і приправи – за смаком;
- Кабачок – 200 г;
- Томатний сік – 1,5 склянки;
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ст.л .;
- Часник – 2 зубчики.
Як приготувати биточки з курячого філе
робимо битки
- Грудки споліскуємо, підсушують, нарізаємо великими кубиками і завантажуємо в блендер разом з 1 яйцем, сіллю і спеціями. Перемелюємо м’ясо до однорідної текстури.
- Тепер потрібно крупно натерти кабачок, присолити його злегка і скласти хвилин на 10, щоб він пустив сік. А після закінчення зазначеного часу відживають зайву воду і з’єднуємо овоч з фаршем.
- Лушпиння головку шаткуємо дуже тонко і крейда кубиками, потім присипаємо малесенькій щепоточку солі і трохи проминаємо цибулю, щоб він виділив сік. Після цього цибулю змішуємо з фаршем.
- Що залишився яєчний білок збиваємо міксером до стійких піків і потім акуратно ложкою перемішуємо білкову піну з основним котлетним складом, намагаючись не порушити її легкість.
- З готового фаршу формуємо невеликі биточки.
робимо соус
- З невеликою кількістю масла обсмажуємо на сковороді дуже дрібно накришених половинку головки цибулі до прозорості, а потім заливаємо його томатним соком. Все перемішуємо і варимо до кипіння.
- Тепер в окремій чашці з’єднуємо крохмаль з ¼ склянки води і вводимо отриману суспензію тонкою цівкою в соус, активно збиваючи його віночком, щоб не утворилися грудки. Також солимо і перчимо соус вже на цьому етапі.
- На малому вогні доварювали підливу до згущення і перед самим виключенням вводимо в її склад перетертий часник.
фінальний етап
- Биточки потрібно запікати в два етапи при температурі 190 градусів. Для початку розкладаємо котлетки в змащеній тонким шаром масла вогнетривкої формі і відправляємо в духову прогріту піч на 15 хвилин.
- Коли битки запекутся і покриються апетитним засмагою. Виймаємо форму з печі і заливаємо биточки соусом, після чого знову відправляємо їх в піч на чергові 15 хвилин.
Як бачите, в приготуванні це блюдо досить швидке. Якщо діяти раціонально, то вже через 40 хвилин соковиті, смачні курячі биточки і ароматна підлива для гарніру будуть диміти на столі і полонити своїм ароматом.
Приготувати в домашніх умовах биточки можна і з іншими оригінальними підливками і добавками:
- Биточки з сиром
- Биточки в сметанному соусі в духовці
Курячі биточки «Радянські» на сковороді
Складові
- Куряче філе – 1 \ 2 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Темний хліб – 300 г + –
- Часник – 3 шт. + –
- Панірування сухарна – 4 ст.л. + –
- Сіль – 2 / 3-1 ч.л. + –
- Чорний перець – 1/2 ч.л. + –
- Рослинна олія – 70-80 мл + –
Як зробити курячі битки
- У столовскіх котлетах кількість цибулі та хліба має бути по 60% від обсягу м’яса. Якщо ми беремо півкіло фаршу, то хліба та цибулі повинно бути по 300 г.
- Отже, хліб замочуємо в теплій воді (1/2 склянки), цибулю ріжемо на великі часточки, часник просто чистимо, а м’ясо у нас і так зрізано з ніжок невеликими шматками, так що його залишаємо як є.
- Коли хліб гарненько просочиться водою, надлишки рідини трохи віджимаємо і всі підготовлені інгредієнти (цибулю, хліб, м’ясо і часник) пропускаємо через дрібну насадку м’ясорубки.
- Готовий фарш солимо і припорошує перцем, після чого гарненько перемішуємо і ретельно відбиваємо від столу, раз 20.
- З фаршу формуємо котлетки невеликі і кругленькі і обвалюють у паніровці.
- Ставимо на плиту сковороду, гарненько її нагріваємо і потім вливаємо в неї масло. Чекаємо пару хвилин, поки масло нагріється, і вкладаємо на обжарку котлетки. Готуємо битки на середньому полум’я хвилин 5 до рум’яності, потім перевертаємо котлетки, зменшуємо вогонь, закриваємо кришку і Томім їх ще хвилин 15.
Для того щоб зробити своїми руками курячі битки, рецепт можна вибирати будь-який, адже варіантів таких котлеток дуже багато, і з ними ви можете ознайомитися на нашому сайті.
- Биточки на пару
- Биточки з курячого фаршу