Яблучний сік

Яблучний сік

Улюблені нами фрукти ми по максимуму включаємо в свій раціон, роблячи з них не тільки всілякі сирі або запечені страви, а й рідкі. Кращою різновидом останніх вважаються фреші, найпопулярніший з них – яблучний сік, його мультивітаміни і неповторний смак вище всяких похвал. Вживаючи щодня навіть по стакану натурального напою – можна оздоровитися, схуднути і привести себе в тонус, що надовго дозволить забути дорогу до лікарів.

Хімічний склад яблучного соку

Натуральний свіжовичавлений сік з яблук – це джерело практично всіх життєво необхідних корисних речовин. Багатий набір мікро- і макроелементів, наявність особливих ферментів і різноманітність вітамінів вигідно виділяє яблучний фреш серед інших свіжих напоїв.

У наведеній нижче таблиці калорійності детально розписаний весь хімічний склад яблучного соку і кількість калорій кожного його елемента в розрахунку на 100 грамів продукту.

Хімічний склад яблучного соку

За допомогою цих даних можна не лише визначити корисні властивості фрешу, а й правильно розрахувати денну дозу споживаного напою. Це особливо важливо для тих, хто намагається худнути за допомогою яблучного соку.

Корисні речовини Калорії (ккал.) В розрахунку на 100 гр. соку Макроелементи Хлор 2 мг. Магній 4 мг. Фосфор 7 мг. Натрій 6 мг. Кальцій 7 мг. Сірка 5 мг. Калій 120 мг. Мікроелементи Бор 245 мкг. Рубідій 63 мкг. Цинк 0,15 мг. Алюміній 110 мкг. Залізо 1,4 мг. Ванадій 4 мкг. Мідь 110 мкг. Хром 4 мкг. Кобальт 1 мкг. Молібден 6 мкг. Нікель 17 мкг. Фтор 8 мкг. Йод 2 мкг. Марганець 0,047 мг. Вітаміни Вітамін В1, В2 0,01 мг. Вітамін В5 0,07 мг. Вітамін В6 0,08 мг. Вітамін В9 2 мкг. Вітамін С 2 мг. Вітамін Е 0,1 мг. Вітамін Н 0,3 мкг. Вітамін PP 0,1 мг. Вітамін РР (Ніаціновий еквівалент) 0,2 мг.

Важливими в складі яблучного соку є ензими – життєво важливі ферменти, без яких їжа в шлунку не змогла б перетравлюватися.

Також хімічний склад включає в себе наявність наступних речовин:

  • цукор;
  • ефірні масла;
  • органічні кислоти;
  • каротин;
  • крохмаль;
  • харчові волокна;
  • клітковина;
  • антиоксиданти і т. п.

Така різноманітність хімічних елементів впливає на загальну калорійність яблучного соку.

Середня кількість калорій, які містяться в свіжовичавленому напої, складають 42 ккал. Це дозволяє Фреш бути абсолютно дієтичним продуктом і входити в раціони людей з ожирінням або просто тих, хто сидить на дієті.

Харчова цінність яблучного соку

Кількість білків, жирів, вуглеводів також впливає на загальну калорійність свіжовичавленого напою. Містяться БЖУ в соку з яблук в нерівних пропорціях: переважають в ньому вуглеводи, а жири і білки прибувають в мінімальному дозуванні.

Харчова цінність яблучного соку

Більш детально кількість харчових речовин представлено в таблиці.

харчові компоненти Кількість БЖУ (в гр) на 100 грам яблучного фрешу Білки 0,4 Жири 0,4 Вуглеводи 9,8

Завдяки невисокому вмісту БЖУ і відсутності в соку холестерину – напій вважається низькокалорійним. Це в рази збільшує його користь і підсилює позитивний вплив на весь організм.

Щільність яблучного соку

Ще однією важливою характеристикою будь-якого соку є його щільність. Це величина, яка залежить в першу чергу від кількості цукру в напої.

На щільність також впливають і інші корисні речовини, проте їх зміст в кожному окремому виді соку – різний. Тому вирішальним у визначенні щільності фрешу є саме кількість цукру.

У яблучному соку цього природного речовини міститься 10,5 гр. на 100 мл свіжого напою. Обчислюючи щільність по ареометру (прилад для вимірювання щільності будь-якої рідини) – отримуємо коефіцієнт 1,042, ця цифра і є щільністю фрешу з яблук.

Щільність яблучного соку

Яблучний сік: користь і шкода

У натуральному соку домашнього виробництва завжди криється маса корисних властивостей, які здатні виявляти потужний позитивний вплив на організм будь-якої людини. Не дарма напій з яблук вважають джерелом міцного здоров’я і довголіття. У його хімічний склад є все, що потрібно для підтримання гарного самопочуття.

В організмі кожної людини свіжовичавлений напій здатний виконувати наступні функції:

  1. регулювати рівень холестерину;
  2. виводити радіонукліди, токсини та інші шкідливі речовини, які надходять в кров з ліками або потрапляють в організм при палінні або процедурі опромінення;
  3. запобігати захворювання серцево-судинної системи, в тому числі і інфаркт;
  4. поліпшувати роботу травних органів, що в свою чергу сприяючи кращому перетравленню їжі;
  5. боротися з:
  • атеросклерозом;
  • мігренню;
  • недокрів’ям;
  • хворобами нирок, легенів, печінки, сечового міхура;
  1. підвищувати імунітет.

Користь і шкода яблучного соку

Крім перерахованих вище функцій яблучний фреш здатний омолоджувати організм і відновлювати його після інтенсивних фізичних навантажень.

Важливим якістю свіжовичавленого напою з яблук вважається його вміння рятувати від зайвої ваги. Він щадяще впливає на організм, але при цьому є досить ефективним борцем із зайвими кілограмами.

Шкода і протипоказання яблучного соку

Про те, чи корисний свіжовичавлений напій з яблук – відомо кожному з нас. Адже корисні властивості улюбленого багатьма фрукта перевірені роками і цілими поколіннями. Але чи може тоді, настільки корисний продукт, бути шкідливий нашому здоров’ю?

Відповідь проста – яблучний фреш практично не здатний нашкодити організму.

Єдиними чинниками, які викликають появу побічних ефектів – це наявність протипоказань і вживання напою в надмірних кількостях (особливо при певних захворюваннях).

Шкода і протипоказання соку з яблук

Не рекомендується пити фреш з яблук людям, що страждають:

  • алергіями;
  • панкреатитом;
  • гастритом (особливо в період загострення);
  • виразкову хворобу;
  • підвищеною кислотністю;
  • індивідуальною непереносимістю компонентів фрукта.

При цукровому діабеті і ожирінні напій необхідно правильно вживати. При цьому дуже важливо готувати його з «правильних» сортів фрукта, інакше – перебіг захворювань можна тільки погіршити.

Як правильно пити яблучний сік

Щоб від домашнього фрешу була одна лише користь – його потрібно вживати відповідно до визначених правилами. Прості поради з прийому легкого напою дозволять уникнути побічних явищ і нададуть на організм той вплив, який йому необхідно.

Незалежно від того, з якою метою сік вживається: для схуднення, для лікування будь-яких захворювань або просто в якості профілактики – правила його застосування однакові.

Як правильно пити яблучний сік

Рекомендації по вживанню яблучного соку

  1. Пити напій потрібно відразу після приготування, інакше – він швидко окислиться і втратить частину своїх корисних властивостей.
  2. Щоб корисні властивості прибували в соку в максимальній кількості – готувати фреш необхідно з стиглих, але не з перезрілих або зіпсованих плодів. Тільки в екологічно чистих, що не гнилих, фруктах міститься максимум вітамінів.
  3. Вживати напій краще в розведеному вигляді, в нерівних пропорціях. Оскільки в складі яблук є кислота, то бажано змішувати свіжовичавлений сік з овочевими або фруктовими фрешами, що не містять органічних кислот, наприклад, з буряковим, морквяним, виноградним і т. Д. Можна розбавляти фреш і звичайної кип’яченою водою.
  4. Пити свіжовичавлений яблучний напій потрібно через трубочку, це допоможе захистити зубну емаль від негативного впливу яблучної кислоти. Після вживання фрешу – рот обов’язково необхідно прополоскати.
  5. Яблучну сокотерапію проводити потрібно не менше 1-2-х місяців, тільки тоді лікування дасть позитивний ефект. Разове або нерегулярне вживання не принесе бажаного результату.
  6. Напій з яблук краще не вживати натщесерце, лише в окремих випадках, в розбавленому вигляді, його вживають на голодний шлунок. Все ті ж органічні кислоти можуть дратівливо діяти на стінки травного тракту.

yablochnyj-sok3

Краще випити першу склянку фрешу за сніданком, це не тільки не зашкодить здоров’ю, а й істотно допоможе в питаннях схуднення. Сік не дасть надходять з їжею калорій перетворитися в непотрібні кілограми.

На ніч яблучний фреш також пити не варто, якщо тільки ви не страждаєте безсонням. Для більш міцного сну склянку свіжого напою буде до речі. В інших же випадках останній прийом соку повинен бути не пізніше 8 години вечора.

Дорослим в день можна випивати до 1 літра яблучного фрешу, за умови, що немає протипоказань. Дітям до 1 року напій давати не можна, це ризик для незміцнілого дитячого шлунка.

Як пити яблучний фреш при цукровому діабеті

При діабеті далеко не кожне яблуко підійде в якості сировини для приготування соку.

Не бажано людям з підвищеним рівнем цукру в крові пити напій з солодких червоних фруктів. Краще використовувати для фрешу зелені плоди з кислинкою. На смак це ніяк не відіб’ється, зате шкоди від такого соку не буде.

Як пити яблучний фреш при цукровому діабеті

Як пити фреш з яблук при ожирінні

Одна справа, коли потрібно скинути пару-трійку зайвих кілограмів, інша справа, коли мова йде про ожиріння. Боротися з такою проблемою непросто, однак яблуко завжди готове допомогти вирішити цю непросту задачу.

Щоб надмірна вага почав поступово йти – пити яблучний фреш потрібно натщесерце і обов’язково в поєднанні з іншими соками.

Ідеальне співвідношення соків:

4 частини яблучного / 2 частини динного / 2 частини томатного / 1 частина бурякового або лимонного. У таких пропорціях напій максимально корисний і ефективний.

Дієта для схуднення на яблучному соку

Схуднення за допомогою яблучного фрешу – зовсім не вигаданий факт. Завдяки свіжовіджатому напою з смачного фрукта можна дійсно скинути зайву вагу.

Спеціальна яблучна дієта передбачає вживання 2 літрів напою в день, що дозволить вже через 10 днів отримати помітний результат у вигляді скинутих 5-9 кг. Загальний результат багато в чому буде залежати від індивідуальних особливостей організму.

Дієта для схуднення на яблучному соку

Як приготувати яблучний сік у домашніх умовах

Зробити фреш з яблук своїми руками простіше простого. При наявних будинку соковижималки або блендера – приготування займе не більше 5 хвилин.

Щоб швидко приготувати сік – нам знадобиться:

  1. Помити яблука в чистій воді.
  2. Видалити з них серцевину і очистити фрукти від шкірки. Хоча можна готувати і разом з нею, на смак готового напою це ніяк не відіб’ється.
  3. Розрізати яблуко на 4 частини, помістити нарізку в блендер або соковижималку – і свіжовичавлений напій готовий.

Приготувати сік вручну також не складе особливих труднощів, просто знадобиться трохи більше часу.

Для приготування напою потрібно виконати всі ті ж дії, що і для приготування в соковижималці або блендері. Тільки яблуко годі й розрізати, а цілим натирати на тертці. Отримане яблучне пюре проціджуємо через марлю і отримуємо смачний готовий сік.

Як приготувати яблучний сік у домашніх умовах

Умови зберігання яблучного фрешу

Яблучний сік, як і будь-які інші свіжовичавлені напої, довго не зберігається. Його потрібно пити обов’язково відразу після приготування. Навіть 20 хвилин простою напою позбавлять його безлічі корисних властивостей.

Якщо можливості готувати кожну окрему порцію протягом дня у вас не буде, тоді додайте в приготований фреш лимонний сік. Це перешкодить безпосередньому проникненню повітря в напій, що збереже вітаміни в цілості й схоронності.

Розмішаний з лимонним соком фреш необхідно прибрати в холодильник. Зберігати його більш одного дня не варто. При бажанні, яблучний напій можна законсервувати на зиму, однак його корисні властивості вже будуть не такими дієздатними.

Тепер про яблучному соку ви знаєте абсолютно все: скільки він зберігається, як робиться, з якою метою застосовується, а також наскільки корисний і шкідливий буває для організму.

Використовуйте всі наші поради та рекомендації щодо його вживання, і вони допоможуть вам досягти бажаних результатів. Пийте яблучний сік круглий рік і будьте завжди здорові!