Наша перманентна зайнятість змушує нас шукати варіанти меню, які не забирають занадто багато часу для його реалізації. Каструля-скороварка – велика помічниця в цьому, і наш рецепт холодцю з курки в скороварці неодмінно буде високо оцінений і реалізований без зволікання! Це швидко і легко, і не потрібно чекати свята, це завжди актуальна, корисна і смачна закуска на всі смаки і випадки кулінарного буття.
Незважаючи на все збільшується потік новинок побутових кухонних приладів, скороварка своїх позицій не здає. Адже не потрібно витрачати електроенергію, час, та й корисні речовини в продуктах зберігаються надійніше, ніж в новомодних приладах. Що ж стосується таких витратних за часом приготування страв як холодець, то скороварке взагалі немає рівних! Давайте приступимо до вивчення тонкощів приготування холодцю в скороварці і реалізуємо рецепти холодцю з курки і з курячих лапок!
Як варити холодець з курки в скороварці: поради бувалих
- Одна курка не містить достатньо желирующих речовин, тому холодець з однієї курячої тушки у вас не застигне. В цьому випадку, в бульйон доведеться додавати желатин.
- Для впевненості в застиганні курячого відвару, додатково до курки обов’язково потрібно додати 1 кг курячих крилець, шийок, спинок або лапок. У суглобах птиці є хрящова тканина і суглобова рідина, яка переходить в бульйон. Завдяки їм і застигає холодець.
- Як приготувати холодець в скороварці красивого золотистого кольору? Для цього цибулю кладемо в скороварку в лушпинні в один шар. Лушпиння віддає свій колір відвару, а сам цибуля не розварюється, тому його шматки не потрібно виловлювати.
- Дивно, але холодець в скороварці майже завжди виходить прозорим. Це пояснюється тим, що при високому тиску всередині скороварки згорнувся білки осідають.
- Якщо прозорість відвару вас не влаштовує, то є один відомий прийом: бульйон (без м’яса, спецій і овочів) зливаємо в чисту каструлю, доводимо до кипіння і відразу вогонь вимикаємо. Білки 2 яєць розбавляємо 2 ст.л. води, злегка змішуємо (не збивати!) і виливаємо в гарячий бульйон. Ми залишаємо білки в бульйоні на 20 хвилин. Проціджуємо і отримуємо прозорий бульйон для холодцю!
- Якщо бульйон здається вам занадто жирним, то жир можна зняти столовою ложкою. З поверхні вже застиглого в тарілці відвару жир знімати незручно, оскільки вся краса закуски може бути порушена. Жир знімається з теплого відвару. Якщо таке знежирення не вселяє вам довіри, то зайвий жир можна прибрати за допомогою паперового рушника (просто промокніть поверхню бульйону). Весь непотрібний жир залишиться на рушник.
- Розрахунок часу варіння холодцю (будь-яких страв!) З моменту закипання страви:
10 хвилин приготування в скороварці рівні 1 годині приготування у звичайній каструлі на газовій плиті.
Тепер підраховуємо:
- 20 хвилин в скороварці = 2 години плиті в каструлі;
- 30 хвилин = 3 години і т.д.
- Якщо в скороварці ми варимо холодець 2 години, то це – те ж саме, що варити його в звичайній каструлі 12 годин!
Ну що ж? Тепер докладно про те, як зварити холодець з курки в скороварці. Це так просто!
Рецепт холодцю з курки в скороварці
Складові
- Курка – 1 тушка + –
- Спинки курячі – 1 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Чорний перець горошком – 10 шт. + –
- Корінь петрушки – відрізок в 6-8 см + –
- Лист лавра – 2 шт. + –
- Перець духмяний горошок – 5 шт. + –
- Сіль кам’яна – 3 повні ч. Л. або за смаком + –
- Часник – 3-4 часточки + –
Приготування
- Курку ретельно промиваємо, розрізаємо на великі шматки і складаємо в скороварку. З крильцями і спинками чинимо так само. Закладаємо туди ж цибулини з лушпинням, спеції, морква, корінь петрушки і сіль. Заливаємо водою на 1 см нижче максимально дозволеного рівня скороварки.
- Закриваємо кришкою і ставимо варити частини курки на сильний вогонь. Як тільки з клапана почне вибиватися тоненька цівка пара (приблизно через 40 хвилин), це означає, що бульйон закипів. Тоді прикручуємо вогонь на самий можливий мінімум і варимо 2 години.
- Через 2 години бульйон вимикаємо і чекаємо повільного скидання тиску. За цей час курячий відвар поступово остигає.
- Відкриваємо кришку, виймаємо м’ясо і овочі, а відвар проціджують в чисту ємність через 2 шари марлі.
- М’ясо знімаємо з кісток, розкладаємо по глибоким сервірувальним тарілках (або контейнерів), прикрашаємо фігурно нарізаною морквою і вареними яйцями. У кожну тарілку також додаємо подрібнений будь-яким способом часничок (за смаком).
- Акуратно заливаємо курячим відваром і ставимо в холодильник мінімум на 5 годин для застигання.
Холодець в скороварці, рецепт з куркою або з іншим м’ясом, готується так швидко і легко, що ви перекладете його з розряду блюд святкових в розряд буденних. І це буде правильним рішенням! Відвар хрящів і кісток птахів, свиней або великої рогатої худоби дуже корисний для нашого опорно-рухового апарату і є відмінною профілактикою хвороб суглобів. Ось так!
Тому ми розглянемо ще один рецепт холодцю в скороварці – з курячих лапок. Це виключно смачну страву, яке є натуральним ліками для наших хворих суглобів і кісток – адже воно прямо-таки насичене хондроїтином!
Читайте ще схожі записи:
Рецепт курячого холодцю
Холодець з курячих лапок в скороварці
Цей рецепт навряд чи підійде для святкового столу, але блюдо – смачне надзвичайно! Можна із задоволенням скуштувати його в домашньому колі, навіть не розбираючи лапки «на м’ясо», а просто об’їдаючи його з кісточок.
Для цього лікувального страви нам знадобиться: 2 кг курячих лапок, 1 цибулина, 1-2 морквини, 8-10 горошин чорного перцю, 2 лаврових листки і сіль.
Перш, ніж зварити лапки, їх потрібно очистити від шкіри. Для цього старанно їх промиваємо під струменем води і чистимо йоржиком з пластмасовою щетини. Далі опускаємо в окріп на 1 хвилину, а потім в холодну воду. Після цих маніпуляцій жовта шкірка легко знімається з лапок.
Знявши шкіру, відрізаємо кулінарними ножицями (або гострим ножем) кігті і знову ретельно миємо. Складаємо лапки в скороварочку, кладемо овочі і спеції, заливаємо водою так, щоб покрити їх (але не вище дозволеного рівня) і ставимо на сильний вогонь. Через хвилин 40-45 бульйон закипить і ми прикручуємо вогонь до мінімуму. Варимо холодець з курячих лапок 1,5 години.
Остигнула каструлю відкриваємо, виймаємо лапки, розкладаємо їх цілими по контейнерах, прикрашаємо нарізкою з морквини, посипаємо зеленню і заливаємо процідженим бульйоном. Відвар, насичений суглобової рідиною, застигає без варіантів! Ставимо в холодильник для застигання відвару. Вкусняшка готова!
Холодець з курки або з курячих лапок в скороварці готується дуже легко! Маючи таку помічницю в кухні, приготування таких складних страв стане для вас справжньою забавою! Не чекайте свята! Балуйте себе і в будні!