Ось згадайте, хто з вас в дитинстві, ну просто на дух не переносив печінкові котлети? А потім десь спробувавши зрозуміли, що це досить не погано і навіть смачно і тепер зовсім не проти час від часу поласувати цією стравою. У мене було саме так. Думаю я не самотній?
Якщо розібратися – куряча печінка дуже корисний і смачний продукт, який медики рекомендують хоча б раз на тиждень використовувати в раціоні свого харчування. Даний продукт, як показує практика, люблять не всі і найчастіше від нього відмовляються діти. Що ж робити, як їх змусити їсти субпродукт? Все дуже просто, приготуйте з курячої печінки котлети або печінковий торт і не доведеться когось змушувати це їсти. Вони будуть розходитися зі столу на ура.
Доречі, для приготування котлет вам знадобиться деко, що можна знайти тут – https://moya-posuda.com.ua/catalog/stolovaya-posuda/marmity-protivni/, в магазині “Мій Посуд”.
І прямо зараз я поділюся кількома найпростішими рецептами приготування таких котлет.
- Швидко і просто готуємо класичні печінкові котлетки
- Котлети з курячої печінки «Пишна радість»
- Котлети з курячої печінки з манкою
- Корисні поради – не пропустіть!
Швидко і просто готуємо класичні печінкові котлети
Частування виходить дуже соковитим, ніжним, м'яким, прямо тане в роті. Їсти його можна, як повноцінне блюдо з соусом і хлібом або з будь-яким, який подобається, гарніром.
Для приготування беремо:
- один кг. курячої печінки;
- два головки цибулі;
- одну морквину;
- два яйця;
- 120 мл. будь-якої жирності холодного молока;
- 5-6 чайних ложок борошна (можна використовувати крохмаль);
- перець і сіль на власний смак.
Як приготувати печінкові котлети за класичним рецептом з курячої печінки в домашніх умовах
1. Печінку гарненько промиваємо, прибираємо жирові прожилки, знімаємо сердечка, в разі, якщо куплені субпродукти з серцями.
2. Нарізаємо печінку на великі частини, замочуємо на годину в холодному молоці. Цей процес необхідний, щоб з продукту прибрати гіркоту.
3. Поки печінка замочується, чистимо цибулю і моркву, тремо на дрібній тертці, можливо просто порізати овочі, хоча буде краще кришити їх дуже дрібно.
4. Готовий субпродукт пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо в кухонному комбайні, можна блендером. Головне щоб вийшла однорідна рідка маса, так би мовити, кістлявий окорок.
5. Додаємо в отриманий фарш подрібнені овочі, солимо, перчимо, всипаємо порціями борошно і перемішуємо все, щоб жодного мучного грудки в складі не залишилося.
Якщо бажаєте, щоб печінкові котлетки були не просто ніжними, а й пишними, в них треба додати половинку чайної ложки гашеного соди.
6. Забиваємо до складу яйця, знову перемішуємо, залишаємо все на півгодини при кімнатній температурі.
7. З готового фаршу ліпимо котлетки і обсмажуємо з двох сторін на розігрітій в сковороді олії, до освіти гарна скоринка.
8. Викладаємо частування на зелене листя салату, прикрашаємо помідорами чері або будь-якими іншими, подаємо в гарячому вигляді з улюбленим соусом, майонезом, сметаною, кетчупом.
Печінкові котлети з курячої печінки «Пишна радість»
Приготувати котлетки за цим рецептом не складно, впоратися з цим можуть навіть діти, а виходять вони неймовірно пишними і смачними, прекрасно поєднуються з картоплею, гречаної або рисовою кашею, і можуть подаватися окремо від гарніру з будь-яким соусом.
Знадобиться для приготування:
- Печінка куряча без сердець – 1200 гр.
- Курячі яйця – 2 шт.
- Панірувальні сухарі або пшеничне борошно – 2-3 ложки.
- Ріпчасту цибулю – 2 цибулини.
- Мелений перець – щіпка.
- На смак сіль.
Котлети з печінки – рецепт приготування по кроках
Печінка курячу потрібно розморозити, найкраще розморожувати продукт в природних умовах або в холодній воді, але не в мікрохвильовій печі.
Моєму субпродукт, пропускаємо його через м'ясорубку.
Очищаємо цибулини, так само прокручуємо їх у м'ясорубці і змішуємо з печінкою.
В отриману масу вбиваємо яйця, всипаємо сіль, перець, борошно або сухарі і перемішуємо до однорідності даного складу. Якщо в фарші є згустки або грудки, його ще потрібно заважати і розтирати, поки вони не зникнуть.
Даємо 20-30 хвилинок суміші для котлет постояти, потрібно щоб сухарі трохи набрякли, маса стане густішою і тягучою
Розігріваємо олію на сковороді, перемішуємо перед цим ще раз фарш, беремо ложку і викладаємо масу з печінки, формуючи, котлети, на сковороду.
Чи не викладайте масу занадто товстим або занадто тонким шаром. На одну котлету досить покласти одну столову ложку фаршу з печінки і трохи приплюснути його. Товщина котлети повинна бути приблизно 0,5-0,8 см.
Обсмажуємо 2-3 хвилини печінкові оладки з одного боку, потім перевертаємо і стільки ж часу готуємо страву на іншій стороні. Смажити їжу слід на малому вогні, як тільки утворюється на котлетах гарна скоринка з усіх боків, знімаємо з вогню і подаємо на стіл.
Котлети з курячої печінки з манкою
За цим рецептом виходять дуже ніжні котлетки з курячої печінки, що не гірчать і дуже подобаються дітям.
Продукти для приготування:
- Субпродукти курячі (тільки печінка) – 0,5 кг;
- Головка салатного лука;
- Манна крупа – 3 ложки;
- Одне яйце;
- Рослинна олія – 3-4 ложки;
- Спеції на свій смак.
Смажені печінкові котлетки – домашній спосіб приготування
1. Перекручуємо на кухонному комбайні або м'ясорубці печінку з цибулею. Попередньо продукти слід помити і почистити.
2. В отриману суміш додаємо яйце, спеції, солимо все, перемішуємо.
3. Всипаємо в миску з рідким фаршем манку, розмішуємо продукти і залишаємо десь хвилин на 30-40 в кімнаті, щоб манна крупа розбухла і ввібрала в себе всю непотрібну для випічки котлет рідина.
4. Через сорок хвилин ви побачите, що маса для котлет погустішала, тепер її слід ще розмішати і можна приступати до формування і смаженні.
5. Вливаємо олію в сковороду, до речі, випікати печінкові котлети можливо і на вершковому маслі, тут вже як кому подобається.
6. Ставимо сковороду на вогонь, нагріваємо масло, поки воно не почне потріскувати.
7. Набираємо масу для випікання столовою ложкою, викладаємо на розігріту сковороду так, як ніби ви збираєтеся піч оладки.
8. Смажимо котлети з одного боку хвилини дві. Залежно від товщини виробів, часу може знадобитися більше або менше.
9. Повертаємо продукти на другу сторону, обсмажуємо до скоринки.
10. Якщо ви боїтеся, що всередині котлетки будуть сирими, трошки тушкуйте їх із закритою кришкою. Досить пару хвилин.
Готові вироби викладайте порціями або все на одне блюдо і подавайте прямо прямо з печі на стіл. Як гарнір до печінковим котлет можна подати товчений картопля, кашу рисову, гречану, ячну, перлову, свіжі або тушковані овочі.
Корисні поради – не пропустіть!
Щоб печінкові котлети з курячої печінки не всотали в себе багато жиру, їх слід жарити не на малому, а на середньому вогні.
Щоб вироби добре присмажився, як зовні, так і всередині, найкраще, перевернувши їх на другу сторону, накрити сковорідку кришкою. Так вони і підсмажаться, і трохи погасять.
Щоб позбутися від надлишків жиру, який обов'язково буде стікати після обсмажування, перекладіть продукти спочатку на паперову серветку, а вже потім через хвилини дві на тарілку. Серветка вбере в себе весь жир, і ви подасте гостям або собі виключно корисні частування.
Якщо бажаєте посмажити пишні і ніжні печінкові котлетки, додайте в них манку або трохи гашеного соди, а перед смаженням виробів дайте фаршу трохи постояти.
Дуже смачно подавати котлети з печінки з гострим або часниковим соусом. Відмінним варіантом стане соус, змішаний з часточки продавленого часнику або третьої частини чайної ложки гранульованого продукту, щіпки подрібненої зелені і трьох-чотирьох ложок несолодкого натурального йогурту.
Дерзайте, готуйте смачні домашні печінкові котлети і радуйте їх смаком себе і своїх близьких.