Ніхто не стане сперечатися, що страви з морських сортів риби неймовірно смачні, але – ще й корисні, адже в них багато легкозасвоюваного білка. Незрівнянна смажена рибка, але людям з проблемами шлунка найкраще робити парові котлети з рибного фаршу кети або сьомги – риб, які в будь-якому вигляді гарні. Пропонуємо добірку найцікавіших варіантів переробки філе цінних порід риб, які в будь-якому вигляді гарні, а в перемеленої – так ще більше!
Всі наші рецепти мають загальну – морську – тематику. Кета і сьомга – «родички» лосося, тобто дуже цінні і недешеві сорти риби. З них що ні готуй, то не може вийти несмачно, в тому числі і рибний фарш для котлет або крокетов.
А ось сурімі – варіант простіше, але теж морський, а значить – не менш корисний і цілком доступний за витратами. Фактично це вже готова основа для котлет і багатьох інших страв, що складається з білого м’яса риби, що живе в морі. Він має настільки дрібну фракцію, що в ньому майже неможливо розрізнити волокна. Сировиною служить відбите і перекручене кілька разів філе минтая, оселедця і інших риб середнього цінового класу.
Щоб приготувати смачний і недорогий рибний фарш для котлет, потрібно знати хороший рецепт. Ми пропонуємо випробувати кілька цікавих варіантів приготування смачного рибного фаршу.
Фарш з кети
Складові
- Тушка кети – 1-1,3 кг + –
- Лук-ріпка – 1 штука середнього розміру + –
- Молоко – половина склянки + –
- Яйце куряче – 1 штука + –
- Сіль – 1/3 ч.л. + –
- Білий хліб – 1 шматок + –
Приготування
Почнемо з самої делікатесної риби в нашому меню. Приготування рибного фаршу з кети потребують мінімуму часу і зусиль. Головне – знайти по-справжньому свіжу рибу. В такому випадку рибний фарш, якщо робити його за цим рецептом, вийде відмінний.
- Починаємо готувати з оброблення тушки. Її потрібно гарненько вимити, відокремити голову. Обчищати луску необов’язково, оскільки ми все одно будемо знімати шкіру. А ось нутрощі видалити доведеться.
- Тепер потрібно відокремити філе – в результаті повинен залишитися тільки хребет з хвостом.
- Якщо є блендер, можна отримати відмінний фарш з риби, включивши його на максимальну швидкість. Якщо ж цього пристосування не виявиться під рукою, впораємося і з допомогою м’ясорубки. Але в цьому випадку доведеться м’ясо пропускати через її ніж двічі.
- Прокручуючи (подрібнюючи в блендері) м’якоть, додамо туди ж і чищений і розрізаний на частини цибулю.
- Поки возимося з м’ясом кети, наллємо в глибоку тарілку молоко і замочимо в ньому шматочок батона (необов’язково першої свіжості).
- Коли він розмокне, потрібно буде його віджати, як губку, і додати до м’яса, перемять до однорідності.
- В кінці вбиваємо туди яйце і солимо.
Рибний фарш із сьомги
Сьомга – надзвичайно смачна, але досить жирна представниця лососевої сімейки. Страви з неї ніжні і поживні, проте далеко не всі любителі смакоти знають, як зробити рибний фарш з сьомги. Насправді в це немає нічого складного.
Складові
- Сьомга (філе) – півкілограма;
- Лук (середнього розміру) – 1 шт .;
- Вода – 1 склянка;
- Манка (крупа в сирому вигляді) – 3 стіл. л .;
- Вершкове масло – 30 г;
- Перчик мелений чорний – за смаком;
- Кріп свіжий – 1 невеликий пучок;
- Сіль.
Приготування
- Якщо філе нам попалося на кістки – знімаємо шкіру і зрізаємо його.
- Дрібно рубаємо ножем і точно також чинимо з чищених цибулею.
- Не забудемо помити і, подрібнивши, додати до риби кріп.
- Туди ж відправляємо половину сухої манної крупи (іншу частину потім використовуємо для панірування котлет), солимо, приправляємо перцем і – на холод.
Через півгодини вже можна буде формувати котлетки і смажити.
Фарш з сурімі для котлет
Рибний фарш сурімі з м’яса океанічних риб купити не так-то просто. У домашніх умовах отримати його теж не вийде – виробники сировини для «крабових» паличок (при приготуванні яких не постраждав жоден краб!) Тримають у найсуворішому секреті його рецептуру.
Але можна, не мудруючи, з паличок з крабовим присмаком, які ми зазвичай кладемо в салати, приготувати абсолютно оригінальний рибний фарш сурімі за новим рецептом.
Складові
- Палички крабові – 200 г;
- Сир твердий – 150 г;
- Часник – 2 невеликих зубки;
- Борошно (пшеничне) – 2 стол. л .;
- Курячі яйця – 2 шт .;
- Сіль.
Приготування
- Розпаковуємо палички з сурімі, дрібно ріжемо або перемелює в блендері.
- Трьом сир на тертці з дрібними дірочками. На ній же можна подрібнити і часник.
- Потім залишиться тільки додати борошно, яйця і на завершення присолити.
З рибного фаршу за цим рецептом можна приготувати дуже смачні і надзвичайно ніжні котлети.
Тепер знаючи, як можна зробити рибний фарш з філе риби різних сортів, залишилося тільки випробувати їх, поповнюючи сімейний раціон новими корисними стравами.