Ще один диво пиріг для любителів тонкого тесту і великої кількості фруктової начинки. За цим рецептом можна приготувати галети і з іншими ягодами, наприклад, смородиною або полуницею. Тісто з категорії простіше не буває.
Набір продуктів для нього навіть може викликати сумніви, але не сумнівайтеся, незважаючи на відсутність здоби, тісто відмінне, прекрасно тримає форму і зберігає соковиту начинку.
необхідно:
тісто:
- Борошно – 2,5 скл.
- Масло рослинне без запаху – 0,5 скл.
- Окріп – 0,5 скл.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Розпушувач – 1 ч. Л.
начинка:
- Вишня – 500-600 г (у мене заморожена)
- Цукор – 3-4 ст. л.
- Крохмаль – 20 г (1 ст.л. з великою гіркою)
- Вода – 70 г
- Манна крупа або сухарі (для присипки) – 1-2 ст.л.
приготування:
спочатку приготуємо начинку, нехай стоїть і остигає.
Вишню злегка розморозити, якщо у вас заморожена, як у мене, сік не зливати.
Разом з соком покласти все в каструльку.
Накрити кришкою, додати цукор і на повільному вогні довести все до кипіння.
Поки закипає вишня, в чашці змішати крохмаль і воду. Постійно помішувати, щоб крохмаль не осідає на дні і не заварилася в вишні грудками.
У закипаючу вишню виливаємо крохмальну суміш, постійно помішуючи, доводимо до кипіння і відразу вимикаємо.
Ми залишаємо остигати, періодично перемішуємо, щоб на поверхні не утворювалася плівка. Охолонути має до злегка теплого стану.
тепер готуємо тісто.
Насипаємо в миску борошно, додаємо сіль і розпушувач.
В окремій ємності змішуємо півсклянки олії і півсклянки окропу і відразу виливаємо в борошно.
Активно розмішуємо до отримання гладкого тіста.
Якщо ви боїтеся помилитися з консистенцією тесту, то насипте спочатку 2 склянки борошна, а що залишилися півсклянки додайте при замісі.
Ми залишаємо тісто приблизно на 30 хвилин. Накриваємо, щоб не завітриться.
Зазвичай до цього часу і начинка охолола. Якщо вона занадто гаряча, то можна поставити каструльку у велику миску з холодною водою для прискорення процесу.
Спочатку я готувала з цієї порції один величезний пиріг, як і було в першоджерелі. Але потім подумала, що набагато зручніше розгортати коржі меншого діаметру, і стала готувати дві галети. Раджу і вам ділити тісто на дві частини, так можна розкачати його набагато тонше, а переносити в форму набагато зручніше. Та й різати на порції мені більше сподобалося пироги поменше.
Отже, ділимо тісто навпіл.
Розкачуємо одну частину в тоненький пласт, приблизно в 3 мм або навіть тонше.
Переносимо пласт в форму, в якій будемо випікати галету. У мене форма 30 см в діаметрі.
Присипаємо тісто манкою або сухарями.
В середину викладаємо начинку (якщо ви готуєте дві, то начинку теж ділимо навпіл). Начинка не густа. Поки вона тепла, зберігається навіть плинність. Правильну консистенцію вона придбає після повного охолодження.
Загортаємо краю галети в довільні складки, залишаючи середину незакритих.
У первісному рецепті рекомендувалося змочити тісто водою і присипати цукром. Але я не люблю хрест цукру в випічці, тому віддаю перевагу готову галету посипати цукровою пудрою.
Відправляємо пиріг в духовку приблизно на півгодини. Власне, тісто готується швидко, адже воно дуже тонке, а начинка вже готова, тому орієнтуємося на зарум’янювання.
Температура духовки 200 гр.
Ось така галета у нас вийшла.
Щоб начинка не текла, потрібно повністю її охолодити. Я зазвичай просто залишаю на ніч.
Смачного!