Галета з вишнею

Галета з вишнею

Ще один диво пиріг для любителів тонкого тесту і великої кількості фруктової начинки. За цим рецептом можна приготувати галети і з іншими ягодами, наприклад, смородиною або полуницею. Тісто з категорії простіше не буває.

Набір продуктів для нього навіть може викликати сумніви, але не сумнівайтеся, незважаючи на відсутність здоби, тісто відмінне, прекрасно тримає форму і зберігає соковиту начинку.

необхідно:

тісто:

  • Борошно – 2,5 скл.
  • Масло рослинне без запаху – 0,5 скл.
  • Окріп – 0,5 скл.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Розпушувач – 1 ч. Л.

начинка:

  • Вишня – 500-600 г (у мене заморожена)
  • Цукор – 3-4 ст. л.
  • Крохмаль – 20 г (1 ст.л. з великою гіркою)
  • Вода – 70 г
  • Манна крупа або сухарі (для присипки) – 1-2 ст.л.

приготування:

спочатку приготуємо начинку, нехай стоїть і остигає.

Вишню злегка розморозити, якщо у вас заморожена, як у мене, сік не зливати.

Разом з соком покласти все в каструльку.

Накрити кришкою, додати цукор і на повільному вогні довести все до кипіння.

Поки закипає вишня, в чашці змішати крохмаль і воду. Постійно помішувати, щоб крохмаль не осідає на дні і не заварилася в вишні грудками.

У закипаючу вишню виливаємо крохмальну суміш, постійно помішуючи, доводимо до кипіння і відразу вимикаємо.

Ми залишаємо остигати, періодично перемішуємо, щоб на поверхні не утворювалася плівка. Охолонути має до злегка теплого стану.

Галета з вишнею

тепер готуємо тісто.

Насипаємо в миску борошно, додаємо сіль і розпушувач.

Галета з вишнею

В окремій ємності змішуємо півсклянки олії і півсклянки окропу і відразу виливаємо в борошно.

Галета з вишнею

Активно розмішуємо до отримання гладкого тіста.

Якщо ви боїтеся помилитися з консистенцією тесту, то насипте спочатку 2 склянки борошна, а що залишилися півсклянки додайте при замісі.

Галета з вишнею

Галета з вишнею

Ми залишаємо тісто приблизно на 30 хвилин. Накриваємо, щоб не завітриться.

Зазвичай до цього часу і начинка охолола. Якщо вона занадто гаряча, то можна поставити каструльку у велику миску з холодною водою для прискорення процесу.

Спочатку я готувала з цієї порції один величезний пиріг, як і було в першоджерелі. Але потім подумала, що набагато зручніше розгортати коржі меншого діаметру, і стала готувати дві галети. Раджу і вам ділити тісто на дві частини, так можна розкачати його набагато тонше, а переносити в форму набагато зручніше. Та й різати на порції мені більше сподобалося пироги поменше.

Отже, ділимо тісто навпіл.

Розкачуємо одну частину в тоненький пласт, приблизно в 3 мм або навіть тонше.

Галета з вишнею

Переносимо пласт в форму, в якій будемо випікати галету. У мене форма 30 см в діаметрі.

Присипаємо тісто манкою або сухарями.

Галета з вишнею

В середину викладаємо начинку (якщо ви готуєте дві, то начинку теж ділимо навпіл). Начинка не густа. Поки вона тепла, зберігається навіть плинність. Правильну консистенцію вона придбає після повного охолодження.

Галета з вишнею

Загортаємо краю галети в довільні складки, залишаючи середину незакритих.

Галета з вишнею

У первісному рецепті рекомендувалося змочити тісто водою і присипати цукром. Але я не люблю хрест цукру в випічці, тому віддаю перевагу готову галету посипати цукровою пудрою.

Відправляємо пиріг в духовку приблизно на півгодини. Власне, тісто готується швидко, адже воно дуже тонке, а начинка вже готова, тому орієнтуємося на зарум’янювання.

Температура духовки 200 гр.

Ось така галета у нас вийшла.

Галета з вишнею

Щоб начинка не текла, потрібно повністю її охолодити. Я зазвичай просто залишаю на ніч.

Смачного!

Галета з вишнею

Галета з вишнею

Галета з вишнею

Галета з вишнею