Бігос

Бігос

Чи любите ви бігос так, як люблю його я? А може бути ви ніколи його не готували? Тоді вам просто необхідно зробити це хоча б один раз.

Стомившись від пошуків автентичного рецепта бігосу, статут читати історичні були-небилиці про походження страви і суперечливі дебати на польських кулінарних блогах, я зробила висновок – як у кожної господині свій борщ, так йдуть справи і з бігосом.

Мій бігос цілком можна назвати варіантом «light». Чому?

А тому, що скоро літо! У більшості рецептів бігосу використовується жирна копчена грудинка, та й просто шпик, овочі обсмажуються на олії.

Я вирішила, що влітку хочу собі нове плаття, а не парашут, тому, скоротила до мінімуму обсмажування в маслі, а з копченостей поклала мої улюблені мисливські ковбаски – аромат присутній, але жиру набагато менше. Якщо вам така позиція подобається, то – вперед на кухню!

необхідно:

Бігос допускає багато вольностей в трактуванні, тому наводжу пропорції, за якими готувала я.

  • Капуста квашена – 1 кг (у мене по ЦЬОМУ рецептом)
  • Капуста свіжа – 1 кг
  • Яловичина – 500 г (наполягаю на охолодженої)
  • Мисливські ковбаски – 250 г
  • Сосиски – 250 г
  • Лук – 1-2 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Чорнослив – ок. 10 шт. середніх (якщо не любите чорнослив, можна без нього)
  • Червоне сухе вино – 150 г
  • Бульйон (вода) – ок.2 л
  • Масло для смаження – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Спеції – лавровий лист, коріандр мелений, перець, мускатний горіх, часник (у мене сухий) – за смаком, але не шкодуйте, порція велика, а бігос потребує спеціях. Зелень не рекомендую – тут важливо не знищити аромат копченостей.
  • Цукор – якщо ви захочете пом’якшити кислинку, то 1-2 ч.л. – за бажанням, я не клала.

приготування:

Готувати бігос найкраще заздалегідь, рекомендують навіть заморозити-розморозити його для поліпшення смаку.

Я готувала напередодні.

Знадобиться велика каструля або казан. У мене обсяг 5,5 л.

Квашену капусту промити, якщо вона досить кисла, покласти в каструлю, залити бульйоном або водою, поставити на вогонь.

Бігос

Поки закипає капуста, нарізати яловичину, обсмажити на маслі.

Смажити не сильно, як тільки перестала виділятися рідина – досить.

Бігос

Бігос

Відправляємо до капусти – нехай гасяться разом.

Гасити капусту і м’ясо потрібно не менше години, а далі – орієнтуйтеся по м’якості м’яса.

Як тільки м’ясо приготується, додамо свіжу капусту.

Бігос

Свіжу капусту потрібно нашаткувати.

Кладемо її на сковороду, в якій смажилося м’ясо.

Якщо м’ясо у вас добре зарум’янилося, то, щоб уникнути пригорання капусти, сковороду краще помити.

Накриваємо кришкою.

Бігос

Як тільки капуста осіла, додаємо нарізану кубиками цибулю, перемішуємо …

Бігос

… потім морква.

Готуємо все разом на сковороді до напівготовності.

Вимикаємо, залишаємо до моменту, коли нас влаштує готовність яловичини, і можна буде об’єднати квашену і свіжу капусту.

Бігос

Отже, коли м’ясо стало м’яким, кладемо свіжі овочі в каструлю, перемішуємо, підливати води, щоб рівень був, як на фото нижче.

Накриваємо кришкою, нехай закипає все разом.

Кислота квашеної капусти не дасть свіжої розваритися в кашу.

Бігос

Поки закипає капуста, наріжемо копчені ковбаски, відправляємо в загальний котел.

Бігос

Слідом за ними – сосиски.

Бігос

Далі – томатна паста, вино, спеції.

Додаємо за смаком сіль.

Якщо захочете збалансувати кислий смак, додайте цукор.

Бігос

Все перемішуємо і даємо потомитися хвилин 15 на тихому вогні.

Переварити бігос складно, якщо ви бачите, що рідини забагато, залиште кришку відкритою, вона википить.

Бігос

У самому кінці додаємо чорнослив. Я додала всього з десяток, тому що син не дуже його любить. Замочувати попередньо не потрібно, він прекрасно розбухне сам.

Якщо чорнослив дуже великий, то наріжте, але, коли він вже в каструлі, краще зайвий раз бігос перемішувати.

Тримаємо на вогні хвилин 5-10.

Вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися.

Як я вже говорила на початку, я залишила на всю ніч.

Бігос

Дуже ароматно куди не копни – шматочки смачного м’яса або ковбасок!

Якщо ви, як і я, любите страви з квашеної капусти, вам повинно сподобатися.

Смачного!

Бігос