Базилік

базилік
В Індії він є священною рослиною і за значимістю поступається лише лотосу, але за популярністю у світових кухнях його можна вважати №1. Не складно здогадатися, про що йде мова, і в цій статті ми розповімо, що представляє собою базилік, ніж він корисний, і які його успіхи на кулінарному Олімпі. А вже за свою довгу службу на благо людини ця трава зібрала значний список досягнень, які торкнулися не тільки медичного та кухарського аспекту.

базилікового історія

Оцімум базіліум – саме так звучить ім’я базиліка латинською говіркою. А ось на батьківщині базиліка, в Ірані, більш поширене його інша назва – Райхан.

Греки ж цю траву охрестили не інакше, як «Царської», який, по суті, і є базилік, адже на землях Еллади і в країнах Середземномор’я цей лікарський і пряний дар природи є головним, серед безлічі цінних рослин. А що вже говорити про кавказької кухні, де Райхане умащают все їстівне.

Як виглядає трава базилік

Однак не тільки ароматичну роль грав базилік в житті людей. У римлян, наприклад, існувало повір’я, що він здатний приносити успіх і процвітання в справах і багатство в будинок.

У Румунії ж з давніх-давен і донині дівчата, які відповідають згодою на пропозицію руки і серця, дарують нареченим базилікового гілочку.

Види базиліка і їх опис

Напевно в Євразії знайдеться лише невелика група людей, які ніколи в своєму житті не мали честі бачити Райхан, вже настільки він популярний. Ця травичка з овальними листочками, що досягає у висоту не більше 50 см, влітку росте практично на кожному дачній ділянці.

Але, як правило, серед городніх посадок можна зустріти лише два найбільш поширених сорти базиліка: фіолетовий і звичайний (він же запашний) з яскраво-зеленими листочками у формі човника.

Які бувають види базиліка

Однак видів цієї рослини у всьому світі налічується понад 70, і всі вони мають різноманітної ароматичної палітрою.

Наприклад, той же зелений Райхан є володарем гіркувато-свіжого смаку та насиченого перцевого аромату. Смак ж фіолетового базиліка менш виражений, ніж у його побратима, саме за свою «скромність» він і цінується у більшості господинь.

Але на цьому екскурс по базиліковим сортам не закінчується. Є серед них ванільний, що володіє приголомшливим карамельно-ванільним запахом, лимонний – дарує вишуканий цитрусово-гвоздичний шлейф, а також є анісовий і оригінальний камфорний базилік з ніжно-блакитними листям.

Взагалі колір має не останнє значення в ароматичної приналежності пряної трави. Так яскраво-червоні листочки мають гострий гвоздичний дух, а світло-салатові вузькі листя тайського базиліка пахнуть лакрицей. Ця трава неймовірно багатогранна і відкриває широкі можливості в кухарському справі.

Застосування в кулінарії

Завдяки найширшої смакової палітри різних видів цього ароматного рослини, в кулінарії базилік цінується неймовірно. Його використовують практично у всіх блюдах, починаючи від супів і закінчуючи десертами. А куди ж ще додають цю «царську траву», і яка взагалі її роль в національних кухнях?

Сам по собі базилік має до смішного низьку калорійність, всього 23 ккал, що вже точно ніяк не відіб’ється на фігурі.

Застосування базиліка в кулінарії

Однак ця приправа робить страви настільки смачними, що втриматися від додаткової порції дуже і дуже складно. І ось тут якраз потрібно бути напоготові. Однак, як і в хімії, в кулінарії є свої закони, і саме тому потрібно правильно підбирати «компанію» для цієї ароматичної трави.

  • Свіжий базилік їдять в його первинному вигляді, не піддаючи термічній або інший інших обробок. Як правило, його додають у вже готові страви або в холодні закуски.
  • листя базиліка найкраще гармоніюють ні з чим іншим, як з м’ясом. Овочеві салати, соуси і яєчні страви також набувають особливої ​​пікантності з присутністю в їх рецептурі «царської трави».
  • сушений базилік в основному призначений для умащения супів, солінь і заквасок. Крім того разом з ним веганські і вегетаріанські страви починають сяяти новими смаковими фарбами.
  • Середземноморська кухня не обходиться без цієї пряної трави. Нею рясно ароматизують морепродукти. Разом з тим легендарний соус «Песто» ґрунтується якраз-таки на запашному базиліці.
  • Особлива роль в кулінарних справах відводиться фіолетовому сорту Райхана. Томатні соуси і салати з помідорами, супи і консервації, а також популярна у всьому світі італійська закуска «Капрезе» просто немислимі без цього інгредієнта.
  • Лимонний же сорт більше підходить для ароматизації напоїв, коли як ванільний є справжньою знахідкою для кондитерів.

Як використовувати траву васильок в кулінарії

Базилік разюче «компанійський» продукт. Він здатний збагатити своїм ароматом не тільки практично будь-яке блюдо, але і вельми гарний у поєднанні з іншими прянощами. Але не варто з ним змішувати все підряд, адже це все-таки «царська трава», і благородство свого смаку він розкриє лише в певному тандемі.

  • Петрушка + коріандр + естрагон + базилік – це відмінна універсальна пряна суміш, яка підійде до будь-якого гарячого блюда, а також для ароматизації ковбасних виробів, риби і фаршу;
  • Розмарин в компанії з Райхане дає м’який перцевий смак;
  • Гостроту їжі додасть дует базиліка з чебрецем;
  • З м’ятою «царська трава» відмінно підійде для конфітюрів, джемів, варення і навіть морозива;
  • Чебрець, орегано або фенхель з базиліком особливо гарні для риби і овочевий закуски;

Як і будь-яка інша спеція, базилік має свою дозування, перевищивши яку можна запросто зіпсувати не тільки блюдо, але і власне самопочуття, адже як-не-як, а все ж це лікарська трава.

Чим можна замінити базилік

Оригінальний базиликовий аромат полюбився кухарям усього світу з давніх часів, і навряд чи у володіннях Флори знайдеться хоч одна пряність, яка зможе повноцінно замінити цей запашний компонент багатьох страв.

Чим можна замінити базилік

Однак орегано, тим’яну і майораном під силу замістити базилік хоча б частково, на випадок безвихідній ситуації.

Корисні властивості базиліка

Поряд з найбільш поширеним кулінарним застосуванням, також базилік завоював вдячність людей в якості лікарського засобу. Нам залишається лише дивуватися, яка безмежна користь ховається в цій прянощі.

Послужний список базиліка на терені медицини викликає повагу. В компетентність даної рослини входять такі лікувальні властивості, як антисептичний, пото- і вторгнень, бактерицидну спазмолітичну і болезаспокійливу, відхаркувальну, тонізуючу і седативну.

  • Особливу увагу на цей дар природи варто звернути представницям прекрасної статі, адже його регулярне вживання при наявності будь-яких «жіночих» порушень, самим позитивним чином позначається на менструальному циклі.
  • Разом з тим ця ароматна трава є досить ефективним афродизіаком, як для дам, так і для їх кавалерів.
  • Грип та застуда, неврологічні і психосоматичні відхилення також відступають при вживанні Райхана.

вплив кольору

Варто також враховувати, що різні сорти оцімума володіють своїм набором доброчинних якостей.

  1. Так, фіолетовий базилік серед інших видів цієї рослини є лідером за вмістом ефірних масел, завдяки чому ці листочки покращують кровотік і нормалізують обмінні процеси в організмі, в тому числі і травні.
  2. Лимонний сорт виступає, як найголовніший джерело вітамінів.
  3. Зелені ж листочки можуть похвалитися цілим переліком корисних властивостей. Вони стимулюють перистальтику кишечника і на ура справляються з метеоризмом. Також їм під силу приборкати хворі нерви, викликати апетит і простимулювати роботу серця.

Протипоказання

Як і у медалі, так і будь-якої рослини крім величезної користі є, так би мовити, і інша сторона – можливу шкоду. Все корисно в міру, і навіть саме лікувальний і на перший погляд невинне рослина здатна стати справжнім отрутою, якщо вживати його бездумно і безмірно. Це саме можна сказати і до базиліку.

  • Наприклад, не варто його використовувати вагітним жінкам і епілептикам, а також особам, які перенесли інфаркт та інсульт.
  • Протипоказання базиліка здатні перекрити його корисні властивості щодо діабетиків і гіпертоніків.
  • Тромбофлебіт і ішемія – це ті захворювання, при яких вживання Райхана неприпустимо.

Корисні властивості базиліка

Як зберігати базилік

«Цар-трава» в наших широтах не рідкість і її безперешкодно можна купити в свіжому вигляді і на ринку, і в будь-якому доступному гіпермаркеті. Та й виростити на городі подібну кулінарну красу не складе труднощів. Питання в іншому, як продовжити життя цим ароматним листочків.

Зберігання в склянці з водою

Звичайно, сподіватися на те, що свіжа рослина збереже свої якості тривалий час не варто.

Однак якщо гілочки базиліка поставити в стаканчик з водою, а потім прикрити букет целофаном і відправити все це на середню полицю холодильника, то зберегти таким чином зелень вийти протягом тижня.

Як зберігати базилік

В тканинної серветці

Інший варіант диктує такі умови зберігання. Свіжі листочки Райхана слід звернути в тканинну вологу серветку, після чого згорток поміщаємо в поліетиленовий кульок і в холодильник в зону свіжості.

Тиждень-два при таких умовах ця запашна трава протримається гарантовано.

Сушений базилік

Але є і більш тривалі методики зберігання базилікового листочків. Якщо зірвану в період цвітіння траву висушити в тіні на протязі, після чого суху сировину перетерти в ароматний порошок, то в герметичній упаковці зберігати таку приправу можна протягом 12 місяців.

Зберігання базиліка в домашніх умовах

Морозильна камера

Замороження також має місце бути в питаннях збереження базиліка. Промиті гілочки і листочки необхідно струсити від надлишків вологи, просушити, а потім розкласти по контейнерах або зіп пакетам, які протягом 6 місяців можуть спокійно зберігатися в морозильній камері.

Просто вражає, наскільки різноманітним може бути базилік. Велика кількість фарб і найширша ароматична палітра просто вражають погляд і нюх.

Це трава – справжня знахідка для кулінарів, адже її можна використовувати в залежності від сорту практично у всіх блюдах. Але і медичний аспект цей дар природи не обійшов стороною, що ллішь додає йому честі.