В Індії він є священною рослиною і за значимістю поступається лише лотосу, але за популярністю у світових кухнях його можна вважати №1. Не складно здогадатися, про що йде мова, і в цій статті ми розповімо, що представляє собою базилік, ніж він корисний, і які його успіхи на кулінарному Олімпі. А вже за свою довгу службу на благо людини ця трава зібрала значний список досягнень, які торкнулися не тільки медичного та кухарського аспекту.
базилікового історія
Оцімум базіліум – саме так звучить ім’я базиліка латинською говіркою. А ось на батьківщині базиліка, в Ірані, більш поширене його інша назва – Райхан.
Греки ж цю траву охрестили не інакше, як «Царської», який, по суті, і є базилік, адже на землях Еллади і в країнах Середземномор’я цей лікарський і пряний дар природи є головним, серед безлічі цінних рослин. А що вже говорити про кавказької кухні, де Райхане умащают все їстівне.
Однак не тільки ароматичну роль грав базилік в житті людей. У римлян, наприклад, існувало повір’я, що він здатний приносити успіх і процвітання в справах і багатство в будинок.
У Румунії ж з давніх-давен і донині дівчата, які відповідають згодою на пропозицію руки і серця, дарують нареченим базилікового гілочку.
Види базиліка і їх опис
Напевно в Євразії знайдеться лише невелика група людей, які ніколи в своєму житті не мали честі бачити Райхан, вже настільки він популярний. Ця травичка з овальними листочками, що досягає у висоту не більше 50 см, влітку росте практично на кожному дачній ділянці.
Але, як правило, серед городніх посадок можна зустріти лише два найбільш поширених сорти базиліка: фіолетовий і звичайний (він же запашний) з яскраво-зеленими листочками у формі човника.
Однак видів цієї рослини у всьому світі налічується понад 70, і всі вони мають різноманітної ароматичної палітрою.
Наприклад, той же зелений Райхан є володарем гіркувато-свіжого смаку та насиченого перцевого аромату. Смак ж фіолетового базиліка менш виражений, ніж у його побратима, саме за свою «скромність» він і цінується у більшості господинь.
Але на цьому екскурс по базиліковим сортам не закінчується. Є серед них ванільний, що володіє приголомшливим карамельно-ванільним запахом, лимонний – дарує вишуканий цитрусово-гвоздичний шлейф, а також є анісовий і оригінальний камфорний базилік з ніжно-блакитними листям.
Взагалі колір має не останнє значення в ароматичної приналежності пряної трави. Так яскраво-червоні листочки мають гострий гвоздичний дух, а світло-салатові вузькі листя тайського базиліка пахнуть лакрицей. Ця трава неймовірно багатогранна і відкриває широкі можливості в кухарському справі.
Застосування в кулінарії
Завдяки найширшої смакової палітри різних видів цього ароматного рослини, в кулінарії базилік цінується неймовірно. Його використовують практично у всіх блюдах, починаючи від супів і закінчуючи десертами. А куди ж ще додають цю «царську траву», і яка взагалі її роль в національних кухнях?
Сам по собі базилік має до смішного низьку калорійність, всього 23 ккал, що вже точно ніяк не відіб’ється на фігурі.
Однак ця приправа робить страви настільки смачними, що втриматися від додаткової порції дуже і дуже складно. І ось тут якраз потрібно бути напоготові. Однак, як і в хімії, в кулінарії є свої закони, і саме тому потрібно правильно підбирати «компанію» для цієї ароматичної трави.
- Свіжий базилік їдять в його первинному вигляді, не піддаючи термічній або інший інших обробок. Як правило, його додають у вже готові страви або в холодні закуски.
- листя базиліка найкраще гармоніюють ні з чим іншим, як з м’ясом. Овочеві салати, соуси і яєчні страви також набувають особливої пікантності з присутністю в їх рецептурі «царської трави».
- сушений базилік в основному призначений для умащения супів, солінь і заквасок. Крім того разом з ним веганські і вегетаріанські страви починають сяяти новими смаковими фарбами.
- Середземноморська кухня не обходиться без цієї пряної трави. Нею рясно ароматизують морепродукти. Разом з тим легендарний соус «Песто» ґрунтується якраз-таки на запашному базиліці.
- Особлива роль в кулінарних справах відводиться фіолетовому сорту Райхана. Томатні соуси і салати з помідорами, супи і консервації, а також популярна у всьому світі італійська закуска «Капрезе» просто немислимі без цього інгредієнта.
- Лимонний же сорт більше підходить для ароматизації напоїв, коли як ванільний є справжньою знахідкою для кондитерів.
Базилік разюче «компанійський» продукт. Він здатний збагатити своїм ароматом не тільки практично будь-яке блюдо, але і вельми гарний у поєднанні з іншими прянощами. Але не варто з ним змішувати все підряд, адже це все-таки «царська трава», і благородство свого смаку він розкриє лише в певному тандемі.
- Петрушка + коріандр + естрагон + базилік – це відмінна універсальна пряна суміш, яка підійде до будь-якого гарячого блюда, а також для ароматизації ковбасних виробів, риби і фаршу;
- Розмарин в компанії з Райхане дає м’який перцевий смак;
- Гостроту їжі додасть дует базиліка з чебрецем;
- З м’ятою «царська трава» відмінно підійде для конфітюрів, джемів, варення і навіть морозива;
- Чебрець, орегано або фенхель з базиліком особливо гарні для риби і овочевий закуски;
Як і будь-яка інша спеція, базилік має свою дозування, перевищивши яку можна запросто зіпсувати не тільки блюдо, але і власне самопочуття, адже як-не-як, а все ж це лікарська трава.
Чим можна замінити базилік
Оригінальний базиликовий аромат полюбився кухарям усього світу з давніх часів, і навряд чи у володіннях Флори знайдеться хоч одна пряність, яка зможе повноцінно замінити цей запашний компонент багатьох страв.
Однак орегано, тим’яну і майораном під силу замістити базилік хоча б частково, на випадок безвихідній ситуації.
Корисні властивості базиліка
Поряд з найбільш поширеним кулінарним застосуванням, також базилік завоював вдячність людей в якості лікарського засобу. Нам залишається лише дивуватися, яка безмежна користь ховається в цій прянощі.
Послужний список базиліка на терені медицини викликає повагу. В компетентність даної рослини входять такі лікувальні властивості, як антисептичний, пото- і вторгнень, бактерицидну спазмолітичну і болезаспокійливу, відхаркувальну, тонізуючу і седативну.
- Особливу увагу на цей дар природи варто звернути представницям прекрасної статі, адже його регулярне вживання при наявності будь-яких «жіночих» порушень, самим позитивним чином позначається на менструальному циклі.
- Разом з тим ця ароматна трава є досить ефективним афродизіаком, як для дам, так і для їх кавалерів.
- Грип та застуда, неврологічні і психосоматичні відхилення також відступають при вживанні Райхана.
вплив кольору
Варто також враховувати, що різні сорти оцімума володіють своїм набором доброчинних якостей.
- Так, фіолетовий базилік серед інших видів цієї рослини є лідером за вмістом ефірних масел, завдяки чому ці листочки покращують кровотік і нормалізують обмінні процеси в організмі, в тому числі і травні.
- Лимонний сорт виступає, як найголовніший джерело вітамінів.
- Зелені ж листочки можуть похвалитися цілим переліком корисних властивостей. Вони стимулюють перистальтику кишечника і на ура справляються з метеоризмом. Також їм під силу приборкати хворі нерви, викликати апетит і простимулювати роботу серця.
Протипоказання
Як і у медалі, так і будь-якої рослини крім величезної користі є, так би мовити, і інша сторона – можливу шкоду. Все корисно в міру, і навіть саме лікувальний і на перший погляд невинне рослина здатна стати справжнім отрутою, якщо вживати його бездумно і безмірно. Це саме можна сказати і до базиліку.
- Наприклад, не варто його використовувати вагітним жінкам і епілептикам, а також особам, які перенесли інфаркт та інсульт.
- Протипоказання базиліка здатні перекрити його корисні властивості щодо діабетиків і гіпертоніків.
- Тромбофлебіт і ішемія – це ті захворювання, при яких вживання Райхана неприпустимо.
Як зберігати базилік
«Цар-трава» в наших широтах не рідкість і її безперешкодно можна купити в свіжому вигляді і на ринку, і в будь-якому доступному гіпермаркеті. Та й виростити на городі подібну кулінарну красу не складе труднощів. Питання в іншому, як продовжити життя цим ароматним листочків.
Зберігання в склянці з водою
Звичайно, сподіватися на те, що свіжа рослина збереже свої якості тривалий час не варто.
Однак якщо гілочки базиліка поставити в стаканчик з водою, а потім прикрити букет целофаном і відправити все це на середню полицю холодильника, то зберегти таким чином зелень вийти протягом тижня.
В тканинної серветці
Інший варіант диктує такі умови зберігання. Свіжі листочки Райхана слід звернути в тканинну вологу серветку, після чого згорток поміщаємо в поліетиленовий кульок і в холодильник в зону свіжості.
Тиждень-два при таких умовах ця запашна трава протримається гарантовано.
Сушений базилік
Але є і більш тривалі методики зберігання базилікового листочків. Якщо зірвану в період цвітіння траву висушити в тіні на протязі, після чого суху сировину перетерти в ароматний порошок, то в герметичній упаковці зберігати таку приправу можна протягом 12 місяців.
Морозильна камера
Замороження також має місце бути в питаннях збереження базиліка. Промиті гілочки і листочки необхідно струсити від надлишків вологи, просушити, а потім розкласти по контейнерах або зіп пакетам, які протягом 6 місяців можуть спокійно зберігатися в морозильній камері.
Просто вражає, наскільки різноманітним може бути базилік. Велика кількість фарб і найширша ароматична палітра просто вражають погляд і нюх.
Це трава – справжня знахідка для кулінарів, адже її можна використовувати в залежності від сорту практично у всіх блюдах. Але і медичний аспект цей дар природи не обійшов стороною, що ллішь додає йому честі.