Домашні булочки з цільнозерновий борошна успішно замінюють хліб в обідньому меню і стають відмінним доповненням сніданку. Вироби наповнені повітрям, радують смаком, пористим розломом, ніжним м’якушем і можливістю фантазувати з начинкою. Розрізали навпіл, змастили маслом, додали шматочок сиру, шинки і помідора – отримали апетитний сендвіч. Поклали м’ясну котлету, додали соус, огірочки – і перед нами ситний гамбургер.
Не секрет, що хлібобулочні вироби з цільнозерновий борошна набагато корисніше випічки, що складається виключно з муки першого сорту. Пропонуємо подбати про самих затятих любителів швидких перекусів – студентах і школярах. Замінюємо сумнівний покупної фаст-фуд доброякісними домашніми бутербродами, не менше привабливими і апетитними! Або просто подаємо смачні і корисні булочки до супів і бульйонів.
Складові:
- молоко – 150 мл;
- вода – 300 мл;
- вершкове масло – 70 г;
- сіль – 1,5 ч. ложки;
- цукор – 1,5 ст. ложки;
- дріжджі сухі швидкодіючі – 5 г;
- борошно пшеничне цільнозернових – 450 г;
- борошно пшеничне першого ґатунку – близько 250 г;
- кунжут – 1-2 ст. ложки.
Булочки з цільнозерновий борошна рецепт з фото
- У об’ємну робочу миску просіваємо всю цельнозерновую борошно і 100 г звичайної (решту порцію будемо вводити при ручному замісі). Додаємо швидкодіючі дріжджі, цукор і сіль. перемішуємо.
- Молоко і воду прогреваем до теплого (близько 37 градусів) стану, заливаємо сухі компоненти. Рідина не повинна бути гарячою – висока температура губить дріжджі.
- Перемішуємо поки ще липку і в’язку масу ложкою або вручну.
- Масло заздалегідь дістаємо з холоду, тримаємо при кімнатній температурі до розм’якшення. Нарізаємо підталий брусок довільними шматочками і додаємо до тесту.
- Втручаємося масляні фрагменти в борошняну масу до отримання однорідної текстури.
- Перекладаємо вміст миски на робочу поверхню. Потроху пріпиляем борошном, ретельно месім вручну близько 10 хвилин. Тісто має вийти дуже м’яким, «слухняним», що не прилипає до долонь. Якщо необхідно, збільшуємо дозування борошна, але прагнемо не забивати масу, щоб булочки вийшли ніжними, а не сухими. Краще залишити тісто трохи липким, ніж переборщити.
- Скачує масу колобком, поміщаємо назад в миску і залишаємо в теплому місці приблизно на годину (до збільшення в 2-3 рази). Можна поставити до батареї, накрити ковдрою і т.п.
- Грунтовно піднялося тісто обминають, дістаємо з миски і ділимо на 12-14 однакових шматочків. Скачує рівні кулі і викладаємо на деко, покритий пергаментним папером. Ми залишаємо відстань між шматочками тіста – булочки збільшаться в обсязі.
- Накривши рушником, залишаємо деко з заготовками в теплі ще хвилин на 40. Потім змащуємо поверхню виробів водою і щедро присипаємо кунжутом.
- Деко з «підросли» булочками ставимо в прогріту до 200 градусів духовку. Через 10 хвилин знижуємо температуру до 180 і допікаємо вироби близько 20-25 хвилин (до легкого рум’янцю).
- Готові булочки з цільнозерновий борошна подаємо до основних страв замість хліба або розрізаємо по горизонталі і формуємо бутерброди.
Смачного!