Апетитне, красиве блюдо – жюльен з грибів і курки. До речі, ви знали, що насправді означає слово «жюльєн»? Виявляється, що з французької – це особлива нарізка овочів тонкою соломкою для соусів і супів.
Але в процесі розвитку кулінарного мистецтва це слово зазнало різні метаморфози, і тепер за ним закріпилася міцна асоціація – жюльєн це гаряча закуска з грибів, білого соусу, курки або морепродуктів.
З безлічі грибних рецептів, жюльєн залишається одним з найулюбленіших для великої кількості людей.
Отже,
Рецепт грибного жульєну з куркою
Складові:
- 300 г куряче філе
- 300 г свіжі гриби (150 г відварні або заморожені)
- 150 г ріпчаста цибуля
- 300 мл 10% вершки або жирне 5% молоко
- 150 г сир
- 25 г (1 ст.л.) пшеничне борошно
- 15 г (1 ст.л.) панірувальні сухарі – за бажанням
- ¼ ч.л. мелений мускатний горіх
Час приготування 50 хвилин. Дана кількість інгредієнтів розраховане на 4 формочки по 200 мл.
Як підготувати продукти
- Наріжте цибулю соломкою.
- Розігрійте на сковороді рослинне масло. Викладіть на сковороду лушпиння соломку, обсмажте протягом хвилини на досить сильному вогні, безперервно помішуючи. Зменшіть нагрів до мінімуму і залиште лук гаситися практично до готовності.
Лук в Жюльєна повинен бути дуже м’яким – ледве відчуватися!
- М’ясо вимийте і висушіть. Добре відбийте філе тупим боком молотка і наріжте його тонкою соломкою.
- Подрібніть гриби. Якщо ви використовуєте свіжі – наріжте їх тонкими пластинками.
- Поки гаситься цибулю, на суху розігріту сковороду викладіть борошно і обсмажте її протягом 1-2 хвилин. Дана пассеровка потрібна для того, щоб в соусі не було неприємного присмаку сирої борошна.
У майже готовий цибулю додайте гриби.
Під сковородою з цибулею і грибами збільшіть нагрів і додайте м’ясо. Курку обсмажити протягом 2-3 хвилин на досить пристойному вогні, безупинно помішуючи.
Як тільки м’ясо рівномірно обсмажити, зменшіть вогонь до мінімуму. Посоліть блюдо, за бажанням можете додати перець.
Додайте пасеровані борошно, перемішайте і поступово влийте молоко.
Слідом додайте мелений мускатний горіх.
На невеликому вогні доведіть соус до кипіння і почекайте, поки він загусне, після цього нагрів вимкніть.
Увімкніть духовку і розігрійте до 200 °.
Натріть сир на дрібній тертці. За бажанням, додайте до сиру панірувальні сухарі.
Розкладіть жюльєн в форми. Зверху накрийте сиром з сухарями щільним шаром.
Надішліть в духовку на 20-30 хвилин, поки не зарум’яниться сирна скоринка.