Представляємо вашій увазі дуже цікаве за зовнішніми даними блюдо, яке спочатку з’явилося як веселий першоквітневий розіграш. Ці "штучно вишукування" – оригінальні заливні яйця, рецепт яких ми і розберемо детально, стають "цвяхом програми" будь-якого застілля. Господині «не без фантазії» постійно винаходять нові варіанти цієї страви і пригощають своїми експериментами здивованих гостей.
А дивуватися є чому – перед заінтригованим членами сім’ї і запрошеними гостями постають звичні за формою, але абсолютно дивні по наповненню курячі яйця! Чого тільки немає в цьому холодці в яєчній шкаралупі: шматочки овочів, зелень, шинка, інші м’ясні та рибні інгредієнти, але ж існують ще й солодкі варіанти!
Насправді, вражає лише таке незвичайне використання шкаралупи, а все інше ми вже пробували при приготуванні різного роду заливних блюд. Проте, рекомендуємо освоїти технологію створення таких заливних "яєць Фаберже", тим більше, що це вражаюче легко, а враження справляє незабутнє.
Як приготувати заливні яйця?
- Через невеликий отвір в тупий частини кожного яйця акуратно зливаємо білкову та жовткову масу в окрему ємність. Саме внутрішній вміст яєчок нам більше не знадобиться, його можна використовувати на свій розсуд. Наприклад, спекти щось смачненьке на десерт.
- Шкарлупки дуже добре обробляємо водою з содою і з милом, ретельно промиваємо і даємо їм висохнути.
- Для того, щоб вийшли «яйця Фаберже» мали акуратну форму, їх потрібно закріпити на стійкій поверхні і залишити в такому вигляді на кілька годин. Добре підійде для цієї мети лоток або решітка з холодильника.
Складові
- Порожні яєчні шкарлупки – 10 шт. + –
- Шинка – 200 г + –
- Морква – 1 шт. + –
- Петрушка – 2 гілочки + –
- Кукурудза консервована – 100 г + –
- Болгарський перець – 1 шт. + –
- Бульйон яловичий – 350 мл + –
- Желатин харчовий – 2 ст. л. + –
Приготування
І дійсно: хто ж ще, крім самої веселою на світлі курки, міг “знести” таку красотища? Ця страва точно стане прикрасою будь-якого застілля і улюбленою закускою всіх запрошених! Та й ви «програші» не залишитеся: часу на створення цього шедевра було щось витрачено зовсім небагато!
1. Для початку нам потрібно підготувати належним чином шкаралупу для наших незвичайних яєць. Очищаємо і промиваємо їх так, як описано вище, гарненько висушуємо і встановлюємо гострим кінцем вниз (щоб дірочка, в яку ми будемо закладати компоненти, була вгорі).
2. Відміряну кількість желатинових гранул розчиняємо в половинці склянки води і даємо постояти трохи, щоб вони набрякли.
3. Поки процес йде, займемося бульйоном. Проціджуємо його через кілька шарів марлі (це потрібно, щоб готове заливне в яєчній шкаралупі, рецепткоторого ми розглядаємо, було прозорим) і ставимо на маленький вогник. Вводимо в бульйон желатинову суміш і нагріваємо, постійно помішуючи, поки гранули не розчиняться. Ще раз пропускаємо склад через марлю і ставимо остуджувати.
4. На саме дно яєчних “пустушок” поміщаємо по невеликому шматочку зелені і заливаємо ложкою бульйонно-желатинового складу. Відправляємо вироби в холодильник на пару хвилин.
5. Поки перший шар частування охолоджується, саме час підготувати інгредієнти для інших пластів. Шинку подрібнюємо в дрібні кубики, моркву чистимо і також шаткуємо, з перчика видаляємо серединку і нарізаємо на маленькі шматочки. З кукурудзи зливаємо зайву рідину.
6. Закладаємо компоненти в порожнисті шкарлупки в такій черговості: трохи шинки, потім морква, після поміщаємо всередину перець і вінчаємо всю композицію невеликою кількістю кукурудзи. Заливаємо кожну “формочку” доверху і прикрашаємо листком петрушки. Застигати заливні “Фаберже” будуть трохи більше трьох-чотирьох годин, після чого їх слід очистити вологими руками.
Подавати холодець – яйця Фаберже стоїть на блюді, рясно прикрашеному зеленню – фурор серед присутніх за столом гарантований в будь-якому випадку! Красиво, швидко і ситно – три ключових слова для описі цієї закуски.
Поради кухарчуком
- Якщо Ви любите більш гострі поєднання, то морквину для наведеного вище рецепті заливних яєць можна гармонійно замінити на корейську.
- Замість шинки в шкарлупки можна покласти дрібно нарізану ковбасу або куряче філе.
- Овочі також можна замінити на ті, які більше відповідають вашим перевагам. Не варто боятися експериментів, сміливо пускайте на пошуки цікавих поєднань!
Заливні яйця “День Нептуна”
Складові
- Порожні яєчні шкарлупки – 10 шт. + –
- Креветки великі – 10 шт. + –
- Мідії консервовані – 10 шт. + –
- Оливки без кісточок – 20 шт. + –
- Петрушка або кріп – кілька гілочок + –
- Кукурудза консервована – 100 г + –
- Горошок консервований – 100 г + –
- Бульйон рибний або овочевий – 400 мл + –
- Желатин – 2 ст. л. + –
Приготування
Не менш оригінальний, ніж попередній, рецепт заливних яєць Фаберже підійде для тих, хто не дуже любить м’ясо. А виглядає така страва ще більш ефектно: немов безліч маленьких акваріумів або морських крапельок застигло на тарілці!
1. Спочатку нам потрібно підготувати оболонку для наших «смачненького» – для цього ми промиваємо і сушимо яєчні шкаралупи так, як описано вище. Встановлюємо їх на тверду міцну основу.
2. Желатин змішуємо з 100 г води і даємо постояти, щоб крупинки набрякли. Бульйон проціджуємо крізь марлю, змішуємо з желатиновим складом і відправляємо на плиту. Нагріваємо склад до тих пір, поки він не знайде однорідність, але не доводимо до киплячого стану. Ще раз очищаємо шляхом проціджування і залишаємо охолоджуватися.
3. Всередину кожного майбутнього яйця Фаберже поміщаємо по парі листочків зелені і заливаємо невеликою кількістю бульйону. Ставимо формочки в холодильник на пару хвилин, щоб цей шар схопився.
4. Креветки відварюємо, згідно з рекомендаціями на пачці, з упаковки з мідіями і з кукурудзи видаляємо рідина. Оливки розрізаємо на дві половинки.
5. У кожну шкаралупу поміщаємо по одній креветці і мідії. Наступним шаром викладаємо оливки. Засипаємо в кожну формочку по ложці горошку і кукурудзи і заливаємо до країв бульйоном. Прикрашаємо заливні яйця, рецепткоторих ми освоюємо, листком петрушки. Ставимо в холодильник для закріплення мінімум на пару годин, очищаємо і … милуємося отриманим результатом!
Повірте, описати всю технологію було навіть довше, ніж створювати ці маленькі шедеври!
Поради кухарчуком
- До складу цього оригінального рецепта можна ввести будь-які інші морепродукти, які Вам більше подобаються.
- Ви можете доповнити рецепт також болгарським перцем і солодкою морквою – вони відмінно поєднуються з іншими компонентами!
Заливні яйця “Во саду ли, в городі”
Складові
- Шкарлупки порожні – 10 шт. + –
- Сік виноградний – 400 мл + –
- Лимонні часточки – 10 шт. + –
- Курага – 20 шт. + –
- Ожина заморожена – 150 г + –
- Желатин – 2 ст. л. + –
Приготування
Цей легкий десерт просто гарантує організму вітамінний заряд – незалежно від пори року за віконцем! Ви можете включити в нього і сезонні фрукти і ягоди, і запаси із засіків морозильної камери, і витягнуті з компоту плоди!
1. Шкаралупу звільняємо від її вмісту, добре промиваємо і обсушуємо.
2. Желатин розчиняємо у воді і змішуємо з виноградним соком. Цей склад потрібно нагріти, безперервно помішуючи, щоб гранули желатину розчинилися. Охолоджуємо суміш до кімнатної температури.
3. Всередину кожної заготовки з яєчної шкаралупи кладемо по одній ягідці ожини і заливаємо крапелькою соку. Ставимо формочки в холодильник на пару хвилин, щоб желатин закріпився.
4. Починаємо акуратно закладати ягоди і фрукти всередину заготовок, чергуючи шари в довільному порядку. На завершення заливаємо всю масу соком і ставимо в холодильник, надійно зафіксувавши яєчні шкаралупи з заливним, до повного застигання.
Такі заливні яйця Фаберже послужать відмінним завершенням вечора і неодмінно підкорять серця всіх присутніх!
Поради кухарчуком
- Сік можна замінити на будь-який компот, наявний у Вас в наявності – смак виробів від цього зовсім не постраждає.
- Плоди і ягоди також можуть бути будь-якими, в залежності від Ваших індивідуальних побажань. Не забудьте тільки переконатися, що ніхто їх присутніх не страждає алергією на них!
Заливні яйця – прекрасний спосіб здивувати і порадувати свою сім’ю і друзів, що заглянули до вас на вогник, а також включити на повну котушку свою фантазію і здатність імпровізувати!
“>