Цей рецепт приготування особливо актуальний для тих, хто живе в «країні зелених помідорів». Дуже-дуже рекомендую приготувати. Зазвичай восени на ринках продають тверді бурі або зовсім зелені, тверді, як камінь, помідори. Які ж вони смачні, якщо приготувати таким способом!
необхідно:
В даному рецепті важко вказати пропорції, але все буде зрозуміло з опису приготування. Готуйте стільки, скільки хочете.
- помідори зелені
- петрушка
- часник
- Гострий червоний перець
- Сіль – на 1 літр обсягу 1 ст. л.
- Житнє борошно – на 5 літрів 1 ст.л.
- Інші спеції – за смаком
приготування:
Я готую відерце ємністю 5 л
Міцні зелені або тільки-тільки починають буреть помідори помити, розрізати хрест-навхрест, але не до кінця, вони повинні залишитися як би цілими. У мене помідори були великі і в відро увійшло близько 2,5 кг.
Часник очистити і нарізати пластинками. Я використовувала 2 невеликих головки часнику.
Перець нарізати шматочками. Ми не дуже любимо гостре, тому я обійшлася всього одним пекучим перцем. Цілком вистачило, щоб відчути.
У петрушки потрібно відрізати грубі стебла, але не викидайте, вони нам ще знадобляться.
В надріз кожного помідора кладемо часник і вставляємо листочки петрушки. Можна і гострий перець всередину покласти, якщо хочете.
Отже, на дно нашої ємності (це може бути емальована, скляна або пластикова посудина, головне, щоб вона не окислюється) висипаємо 1 ст. л. житнього борошна. Борошно потрібна, щоб швидко запустити правильне бродіння.
Зверху кладемо грубі стебла від петрушки, перець і інші спеції на ваш смак.
Укладаємо помідори.
Зверху теж покладемо петрушку і висиплю залишився часник.
Для того, щоб зробити розсіл потрібно знати обсяг нашої ємності.
На 1 літр обсягу – 1 ст. л. солі. Я кладу звичайну дрібну.
Сіль ви можете відрегулювати на свій смак, покласти трохи більше або трохи менше.
Її слід розчинити в теплій воді і прямо в теплому вигляді (не гарячо) вилити в помідори.
Зверху кладемо вантаж, щоб помідори були покриті розсолом. Це може бути банку з водою, наприклад.
А у мене дві такі ось гирьки по 2 кг.
На наступний день помідори осядуть і можна обійтися тільки тарілкою, щоб під її вагою помідори не спливали.
Ми залишаємо в кімнаті на 10 днів.
Ось бачите, які вони через 7 днів – цвілі немає. Дуже смачно пахнуть!
Але якщо у вас цвіль з’явилася – не страшно, просто зніміть її.
А це вже повністю готові, вже і проба знята – вкуснотіщща!
Зберігати квашені помідори треба в прохолодному місці – погребі чи холодильнику.
Смачного!