Неможливо перелічити всі можливі способи застосування заварного крему. Шовковистий і обволікає. Можна приготувати його ніжним або густим, в залежності від призначення. Можна додавати шоколад, як в цьому торті. Фантазуйте, а я пропоную вам базовий рецепт.
необхідно:
- Молоко – 1 скл. (Стакан 250 мл)
- Яйце – 1 шт. (Або тільки жовтки 2-3 шт.)
- Масло вершкове – 50 г
- Цукор – 0,5 скл. (Міняйте за смаком)
- Борошно – 1 ст.л. (Без гірки – для дуже ніжного, майже текучого, з гіркою – для густого, чим більше гірка, тим гущі)
- Ваніль – за смаком
приготування:
Багато хто називає «заварним» масляний крем, в якому присутня заварювана частина. Це зовсім інший крем. Рецептів масляного крему безліч, але їх об’єднує те, що в м’яке (НЕ розтоплене!) Вершкове масло поступово вводиться заварювана частина кімнатної температури. Масло при цьому також повинна не розтанути, а утворити емульсію.
Я вам пропоную класичний заварний крем, в якому вершкове масло кладеться в гарячу молочну частина. І технологія, і кількість масла занадто мало, щоб використовувати цей крем, наприклад, для фактурного прикраси тортів. Не плутайте, будь ласка.
Отже.
Спочатку потрібно змішати цукор, борошно і яйце до однорідності.
Якщо будете робити в мікрохвильовці, то посуд повинна підходити для неї, якщо на плиті, то підійде будь-яка каструлька.
Грудочок бути не повинно.
Сьогодні я додаю борошна 1 ст. л з малесенькій гіркою. Така густота добре підійде для подачі млинців або оладок або для просочення сухуватим коржів.
Молоко розігріти до температури 70-80 градусів. Вимірювати не потрібно, просто воно повинно бути дуже гарячим.
В принципі, ніж гаряче, тим краще.
Я грію пару хвилин в мікрохвильовці.
Якщо молоко не розігрівати, то каструлька з кремом буде довго прогріватися на плиті, а заварний крем дуже любить пригорати, оскільки володіє в’язкою пріліпучей консистенцією.
Вливаємо гаряче молоко в каструлю.
Порціями, постійно перемішуючи.
Ставимо крем на плиту, на тихий вогонь, доводимо до загустіння.
Не забуваємо помішувати.
Можна поставити нема на плиту, а в мікрохвильовку, кілька циклів по 20-30 секунд з обов’язковим перемішуванням, поки маса не придбає потрібну густоту.
Гарячий крем рідині, ніж холодний, враховуйте це.
До кипіння доводити не потрібно – загус і знімаємо.
Якщо помітили грудочки – протріть через сито.
У гарячий крем кладемо вершкове масло, перемішуємо до однорідності.
Заварний крем – універсальна річ.
Додайте помірна кількість цукру – ось вам і пудинг.
Використовуйте його як Топпінг для млинців і десертів.
Крем можна ароматизувати не тільки ваніллю. Підійде, наприклад, цедра лимона або апельсина.
Зберігати його треба в холодильнику, накривши плівкою, краще, щоб плівка лежала прямо на поверхні крему, щоб не утворювалася корочка.
У мене ранкові млинці :))
Смачного!