Ягідні десерти – завжди бажані гості в кожному будинку, особливо спекотним літом, коли різноманітність фруктів заповнює всі прилавки магазинів. Сирна запіканка з полуницею – улюблене блюдо дітей і дорослих, та й готувати десерт зі свіжими літніми ягодами – одне задоволення. Проста приготування з доступних продуктів робить страву удвічі затребуваним, а в готовому вигляді десерт не поступиться за своїм смаком ресторанним шедеврів.
Приготувати запіканку можна з будь-якого виду сиру, найголовніше – вибрати якісний продукт, і наші поради вам в цьому допоможуть.
Як вибрати сир для запіканки
- Для приготування запіканки з полуницею більше підійде жирний або класичний сир, вибрати його можна на ринку або в магазині.
- Якщо ви купуєте сир на ринку, то, в першу чергу, звертайте увагу на колір продукту. У якісного свіжого сиру – білий, злегка бежевий, однорідний колір (в іншому випадку, сир сумнівної якості).
- За смаком кисломолочний продукт не повинен гірчити (навіть невелика гіркота говорить про те, що продукт несвіжий або неправильно оброблений).
- Один з важливих ознак – запах сиру: він повинен бути приємним і без кислинки.
- Хороший якісний сир повинен бути однорідним, маслянистої консистенції і не розшаровуватися при готуванні. Також не варто купувати розсипчастий сухий сир, такий продукт зроблений з знежиреного молока і не принесе користі для вашого організму.
- У магазині купуйте сир в добре закритій упаковці (краще вакуумної). Переконайтеся, що ви купуєте сир, а не сирну масу, ця інформація обов’язково повинна вказуватися на упаковці.
- Також зверніть увагу на дату виробництва і термін зберігання.
Натуральний сир зберігається не більше 6 днів (допускається максимум 10). Якщо термін зберігання зазначений більш тривалий – значить, в такому продукті присутня хімія, і від покупки слід утриматися.
- Найоптимальніша жирність сиру – 15%, в такому продукті містяться всі корисні речовини, а страви приготовані з нього не будуть калорійними.
Прості правила вибору запам’ятати не складно. Застосовуючи їх розумно, ви завжди зможете готувати сирні десерти зі свіжих продуктів.
Сирна запіканка з полуницею в духовці
Складові
- Сир – 700 г + –
- Полуниця свіжа – 300 г + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 0,5 ст. + –
- Кефір – 50 г + –
- Сіль – 1 щіпка + –
- Масло вершкове – 50 г + –
- Панірувальні сухарі – 2 ст.л. + –
- Розпушувач – 1 ч.л. + –
Як приготувати запіканку з сиром і полуницею в духовці
Десерт із сиру і полуниці – дуже смачний і корисний, особливо він сподобається вашим діткам, і проблем з поїданням сиру не буде ніколи. Для приготування запіканки в духовці виберіть сир середньої жирності і свіжу полуницю, в поєднанні ці компоненти подарують вам незабутній смак.
- Ягоди полуниці добре вимийте, видаліть хвостики, викладіть на паперовий рушник і обсушити. Потім розріжте кожну ягоду на кілька часточок.
- Розділіть яйця на жовтки і білки, в глибокій мисці збийте вінчиком жовтки разом з цукром. Білки з дрібкою солі збийте міксером в густу піну.
- У глибоку миску викладіть сир, додайте до нього кефір, розпушувач і половину вершкового масла кімнатної температури. Добре все перемішайте і введіть в сирну масу спочатку збиті жовтки, збийте все до однорідності, потім додайте білки і також все добре перемішайте.
- Форму для випікання (краще візьміть роз’ємну, буде простіше отримати запіканку) змастіть вершковим маслом і посипте панірувальними сухарями.
- Викладіть сирну масу в форму, верх розрівняти, а потім на поверхні десерту красиво розкладіть полуницю (ягоди злегка вдавлюють в тісто). Зверху змастіть запіканку з сиром вершковим маслом.
- Попередньо добре розігрійте духовку до 195 ° С, після чого поставте форму в духовку на 40-45 хвилин. Випікайте до готовності, поки не з’явиться рум’яна кірочка.
- Після – вимкніть духовку і потримайте сирну запіканку ще 10 хвилин. Після закінчення зазначеного часу, дістаньте її з духовки, вийміть з форми і подавайте до столу.
Запіканка з полуницею прекрасно підійде до будь-якого чаювання. За бажанням, можна подати її з кульками морозива і свіжою м’ятою.
Домашній десерт з сиру можна приготувати в мультиварці. Якщо у вас є така техніка, то наш рецепт стане для вас знахідкою, адже з її допомогою приготувати смачну страву можна швидко і з самих звичайних продуктів.
Рецепт запіканки з сиром в мультиварці
В мультиварці можна приготувати дієтичну запіканку, вона добре пропечеться, до того ж, буде тримати форму, незалежно від інгредієнтів. Запіканка – всіма улюблене блюдо, а щоб ви могли ласувати нею, як можна частіше, не побоюючись за фігуру, робити десерт будемо з максимально корисних і нежирних продуктів.
Складові
- Полуниця – 200 г;
- Знежирений сир – 500 г;
- Молоко – 3 ст.л .;
- Яйця добірні – 2 шт .;
- Мед – 3 ст.л .;
- Ванільний цукор – 1 ч.л .;
- Вершкове масло – 0,5 ч.л .;
- Горький шоколад – 60 г.
Як приготувати сирну запіканку в мультиварці
У цьому рецепті можете використовувати, як свіжу, так і заморожену полуницю. Також можна приготувати дієтичну запіканку в духовці, але тоді додайте в тісто пару ложок манки або кукурудзяного крохмалю.
- З’єднайте в глибокій мисці знежирений сир, молоко, мед, ванільний цукор і все перемішайте.
- Яйця окремо збийте міксером і додайте до сирної маси, добре перемішайте.
- Полуницю вимийте, відокремте хвостики і за допомогою блендера подрібніть ягоди в пюре. З’єднайте ягідне пюре з сирною масою і добре перемішайте
- Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом, викладіть в неї готове сирне тісто. Зверху змастіть тісто яєчним жовтком.
- Увімкніть мультиварку і встановіть режим «Випічка» на 60 хвилин (протягом готування не відкривайте мультиварку, щоб запіканка не осів). Після звукового сигналу потримайте мультиварку закритою ще 10 хвилин, потім перекладіть сирну запіканку на блюдо.
- Розтопіть на водяній бані гіркий шоколад і рясно полийте їм зверху десерт.
Прикрасьте запіканку ягодами полуниці і подавайте до столу. Подати спечений десерт можна порційно з фруктовим топінгом (сиропом).
Сирна запіканка з полуницею стане прикрасою вашого столу, і в будь-який час року порадує вас своїм смаком і чудовим ягідним ароматом.