Запіканка з картоплі з фаршем – прекрасний приклад одночасного приготування м’яса і гарніру до нього. Смачне, ніжне або островатое за вашим бажанням, блюдо підійде і на обід, і на вечерю. Варіантів приготування такої запіканки існує досить багато, ми пропонуємо вашій увазі наш улюблений.
Потрібно:
- Фарш яловичий – 1 кілограм
- Картопля – близько 1,5 кілограмів
- Яйця курячі – 5 штук (на різних етапах приготування: 4+ 1)
- Борошно пшеничне – 4 столових ложки без гірки»
- Цибуля ріпчаста – 1 цибулина середнього розміру
- Помідори свіжі – 4 штуки середнього розміру
- Сухарі панірувальні білі – приблизно 2 чайні ложки з гіркою»
- Сметана – дві столові ложки з гіркою» (до 200 грамів)
- Сіль поварена – приблизно: 0,5 столової ложки при варінні картоплі + 2 чайні ложки фарш + 0,5 чайної ложки яйця при приготуванні пюре + 0,5 чайної ложки в сметану
- Перець чорний мелений – за смаком
- Лавровий лист – 2 листочка
- Часник – 2-3 зубчики
- Кріп – 1 пучок, близько 50 грамів
- Хмелі-сунелі – 1 чайна ложка (за бажанням)
- Паприка (червоний солодкий перець) – 1 чайна ложка (за бажанням)
- Рослинне масло – 2-3 столові ложки при обсмажуванні цибулі і фаршу
- Маргарин або вершкове масло – трохи для змащування форми
Приготування:
Картоплю почистити і зварити до готовності в підсоленій воді з лавровим листом і часником (лавровий лист і почищені і розрізані навпіл зубчики часнику додаємо після закипання води), варимо картоплю 30 хвилин з моменту закипання.
Поки картопля вариться, помідори вимити, витерти і нарізати невеликими шматочками.
Ріпчасту цибулю почистити, дрібно нарізати, і у великій глибокій сковороді (сотейнику) обсмажити при сильному рівні нагріву на невеликій кількості рослинного масла до золотистого кольору.
Коли цибуля стане золотистою, додати до нього нарізані помідори, перемішати і смажити все разом хвилин 5.
Викласти у цю ж сковороду фарш, все перемішати, додати сіль, чорний перець, ретельно перемішати ще раз.
Додати паприку і хмелі-сунелі, якщо ви хочете, щоб було трішки гостріше, перемішати.
Накриваємо сковороду кришкою, зменшуємо нагрівання до середнього і смажимо-тушкуємо фарш близько 30 хвилин, регулярно помішуючи, щоб не утворилися великі грудки.
Через 30 хвилин відкриваємо кришку і, якщо в сковороді ще залишилася рідина, додаємо нагрівання до максимуму і, постійно помішуючи, смажимо ще кілька хвилин, щоб вся рідина випарувалася.
Форму для запікання змастити маргарином і трохи присипати панірувальними сухарями (перегляньте наш відео-рецепт!).
Варену картоплю розім’яти до стану пюре, додати 4 яйця, «розхитані» з сіллю, борошно, все перемішати. Викласти половину картопляної маси у форму для запікання і розрівняти.
Поверх картопляного шару викладаємо весь фарш.
На фарш викладаємо другу половину картопляного пюре і розрівнюємо поверхню запіканки.
В іншому посуді змішуємо сметану, 1 яйце, сіль і дрібно нарізаний кріп (попередньо, звичайно ж, вимитий і висушений).
Заливаємо сметанно-кропової сумішшю картопляну запіканку, рівномірно розподіляючи по всій поверхні.
Ставимо форму з картопляної запіканкою в духовку (на деко або решітку) на середню висоту. Запікаємо при температурі 200 градусів (це середній рівень нагріву, якщо у вашій духовці немає термометра) приблизно 40 хвилин. Увага: ми відраховували час з моменту включення духовки, так як використовували скляну форму, яку не рекомендується ставити в гарячу духовку. Якщо ваша форма металева, можна включити духовку заздалегідь, поставити форму у вже розігріту духовку і зменшити час приготування хвилин на 15.
Готовність можна визначати за кольором: запіканка з картоплі з фаршем готова, коли вона почне підрум’янюватися зверху, купуючи жовтувато-коричневий колір. Призовий рада для тих, хто дочитав до кінця: замість сметани з кропом можна посипати поверхню запіканки тертим сиром (сир, якщо хочете, можна змішати з яйцем, але це не обов’язково), можна просто змастити картопляну запіканку зверху майонезом.
Готову запіканку розрізаємо на шматки прямо у формі, з допомогою лопатки розкладаємо по тарілках і подаємо на стіл, поки вона не охолола. Добре разом з запіканкою з картоплі з фаршем також подати до столу свіжі овочі (помідори, огірки, листовий салат) або будь салат із свіжих овочів.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: