Запіканка з картоплі з фаршем

Запіканка з картоплі з фаршем – прекрасний приклад одночасного приготування м’яса і гарніру до нього. Смачне, ніжне або островатое за вашим бажанням, блюдо підійде і на обід, і на вечерю. Запіканка з картоплі з фаршем: шматок на тарілціВаріантів приготування такої запіканки існує досить багато, ми пропонуємо вашій увазі наш улюблений.

Потрібно:

  • Фарш яловичий – 1 кілограм
  • Картопля – близько 1,5 кілограмів
  • Яйця курячі – 5 штук (на різних етапах приготування: 4+ 1)
  • Борошно пшеничне – 4 столових ложки без гірки»
  • Цибуля ріпчаста – 1 цибулина середнього розміру
  • Помідори свіжі – 4 штуки середнього розміру
  • Сухарі панірувальні білі – приблизно 2 чайні ложки з гіркою»
  • Сметана – дві столові ложки з гіркою» (до 200 грамів)
  • Сіль поварена – приблизно: 0,5 столової ложки при варінні картоплі + 2 чайні ложки фарш + 0,5 чайної ложки яйця при приготуванні пюре + 0,5 чайної ложки в сметану
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Лавровий лист – 2 листочка
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Кріп – 1 пучок, близько 50 грамів
  • Хмелі-сунелі – 1 чайна ложка (за бажанням)
  • Паприка (червоний солодкий перець) – 1 чайна ложка (за бажанням)
  • Рослинне масло – 2-3 столові ложки при обсмажуванні цибулі і фаршу
  • Маргарин або вершкове масло – трохи для змащування форми

Приготування:

Запіканка з картоплі з фаршем: зварити картоплюКартоплю почистити і зварити до готовності в підсоленій воді з лавровим листом і часником (лавровий лист і почищені і розрізані навпіл зубчики часнику додаємо після закипання води), варимо картоплю 30 хвилин з моменту закипання.

Запіканка з картоплі з фаршем: помідори нарізати кубикамиПоки картопля вариться, помідори вимити, витерти і нарізати невеликими шматочками.

Запіканка з картоплі з фаршем: цибулю обсмажити до золотистого кольоруРіпчасту цибулю почистити, дрібно нарізати, і у великій глибокій сковороді (сотейнику) обсмажити при сильному рівні нагріву на невеликій кількості рослинного масла до золотистого кольору.

Запіканка з картоплі з фаршем: помідори, смажити разом з цибулеюКоли цибуля стане золотистою, додати до нього нарізані помідори, перемішати і смажити все разом хвилин 5.

Запіканка з картоплі з фаршем: викласти в сковороду фаршВикласти у цю ж сковороду фарш, все перемішати, додати сіль, чорний перець, ретельно перемішати ще раз.

Запіканка з картоплі з фаршем: додати паприку і інші спеціїДодати паприку і хмелі-сунелі, якщо ви хочете, щоб було трішки гостріше, перемішати.

Запіканка з картоплі з фаршем: смажити фарш під кришкою 30 хвилинНакриваємо сковороду кришкою, зменшуємо нагрівання до середнього і смажимо-тушкуємо фарш близько 30 хвилин, регулярно помішуючи, щоб не утворилися великі грудки.

Запіканка з картоплі з фаршем: фарш готовийЧерез 30 хвилин відкриваємо кришку і, якщо в сковороді ще залишилася рідина, додаємо нагрівання до максимуму і, постійно помішуючи, смажимо ще кілька хвилин, щоб вся рідина випарувалася.

Запіканка з картоплі з фаршем: форму змастити і присипати сухарямиФорму для запікання змастити маргарином і трохи присипати панірувальними сухарями (перегляньте наш відео-рецепт!).

Запіканка з картоплі з фаршем: викласти у форму половину пюреВарену картоплю розім’яти до стану пюре, додати 4 яйця, «розхитані» з сіллю, борошно, все перемішати. Викласти половину картопляної маси у форму для запікання і розрівняти.

Запіканка з картоплі з фаршем: викласти фарш поверх пюреПоверх картопляного шару викладаємо весь фарш.

Запіканка з картоплі з фаршем: викласти залишився картоплю на фаршНа фарш викладаємо другу половину картопляного пюре і розрівнюємо поверхню запіканки.

Запіканка з картоплі з фаршем: змішати сметану і кріпВ іншому посуді змішуємо сметану, 1 яйце, сіль і дрібно нарізаний кріп (попередньо, звичайно ж, вимитий і висушений).

Запіканка з картоплі з фаршем: залити запіканку соусомЗаливаємо сметанно-кропової сумішшю картопляну запіканку, рівномірно розподіляючи по всій поверхні.

Запіканка з картоплі з фаршем: ставимо форму в духовкуСтавимо форму з картопляної запіканкою в духовку (на деко або решітку) на середню висоту. Запікаємо при температурі 200 градусів (це середній рівень нагріву, якщо у вашій духовці немає термометра) приблизно 40 хвилин. Увага: ми відраховували час з моменту включення духовки, так як використовували скляну форму, яку не рекомендується ставити в гарячу духовку. Якщо ваша форма металева, можна включити духовку заздалегідь, поставити форму у вже розігріту духовку і зменшити час приготування хвилин на 15.

Запіканка з картоплі з фаршем: запікаємо до підрум'яненняГотовність можна визначати за кольором: запіканка з картоплі з фаршем готова, коли вона почне підрум’янюватися зверху, купуючи жовтувато-коричневий колір. Призовий рада для тих, хто дочитав до кінця: замість сметани з кропом можна посипати поверхню запіканки тертим сиром (сир, якщо хочете, можна змішати з яйцем, але це не обов’язково), можна просто змастити картопляну запіканку зверху майонезом.

Готову запіканку розрізаємо на шматки прямо у формі, з допомогою лопатки розкладаємо по тарілках і подаємо на стіл, поки вона не охолола. Добре разом з запіканкою з картоплі з фаршем також подати до столу свіжі овочі (помідори, огірки, листовий салат) або будь салат із свіжих овочів.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: