Жителі сіл звикли харчуватися просто, оскільки у хліборобів немає часу на приготування різноманітної їжі, але при цьому смачно і корисно.
Якщо на перше в сільських сім’ях зазвичай подають холодник, на друге – кашу з підливою, то на десерт – заливний пиріг з ревенем за традиційним рецептом. Він печеться на кисломолочної основі, і пишності йому надає розпушувач, а не дріжджі, так що впоратися з ним не складніше, ніж з оладками або млинцями.
Ревінь: смачна і корисна начинка для випічки
Багато хто з нас звик класти в пироги яблука або сливи, але їх в сезон ще потрібно дочекатися. А ось ревеневий черешки дозрівають набагато раніше – навесні, коли більшість садових рослин ще тільки прокидаються від довгої зимової сплячки і викидають колір. У хід підуть молоді м’ясисті черешки, з яких обов’язково потрібно зняти жорстким прожилки.
Якого розміру повинна бути соковита нарізка, принципового значення не має. Головне – щоб шматочки, які ми будемо запікати в тісті, були однаковими.
Занадто дрібнити їх не варто, інакше в процесі випікання вони «розчиняться» в пишній основі і не розкриють свого чудового смаку.
Кількість цукру в начинці радимо варіювати на власний розсуд. Але занадто сластить випічку не потрібно щоб вона не втратила характерну для ревеню приємну кислинку.
Смачний покроковий рецепт оригінального заливного пирога з ревенем
Ця випічка хороша будь-які ягоди або шматочками фруктів, але особливу смакову принадність їй надають шматочки свіжих і соковитих ревеневий черешків. Вона робиться на маргаринової основі, але можна – і на масляній.
Сир (бажано – більш ласий) найкраще брати м’який і без крупинок, щоб структура тесту вийшла максимально однорідною. Начинки можна класти більше, від чого пиріг стане ще соковитіше.
Складові
- Ревінь свіжий – 300 г;
- Маргарин – 100 г;
- Цукор-пісок білий – 1,5 склянки;
- Яйця курячі середнього розміру – 4 шт;
- Пластівці вівсяні швидкого приготування – 2 ст.л .;
- Борошно в / с – 2 склянки;
- Сир – 200 г;
- Сметана або вершки – 2 ст.л .;
- Крохмаль з картоплі – 2 ст.л .;
- Содовий розпушувач – 1 ч.л .;
- Цукрова пудра – 3 ч.л.
Як спекти своїми руками ревеневий заливний пиріг
- Вспенивающем до розчинення солодких крупинок 1 яйце з половиною гранчака цукрового піску.
- У просіяне для пишності борошно додаємо натертий крупно заморожений маргарин і перетираємо до утворення крихт.
- З’єднуємо обидві частини тесту, заправляємо содою, перемішуємо до однорідності.
- У холодильнику тісто має «відпочивати" не менше півгодини, а потім дістаємо його і розподіляємо коржем однакової товщини по дну форми з високими бортами.
- У духовій шафі, розпеченому до 200С, тримаємо основу пісочного пирога близько 15 хвилин до легкого зарум’янювання.
- Вийнявши корж, залишаємо його остигати і займемося заливкою.
- Сир трохи збиваємо блендером до маслоподібними консистенції, додаємо сметану, крохмальний загущувач.
- Міксером перемішуємо 2 яйця і цукор, що залишився, виливаємо солодкий «гоголь-моголь» в сирну масу, все перемішуємо.
- Остигнула пісочну основу випічки посипаємо пластівцями (їх можна трохи подрібнити).
- Викладаємо подрібнений ревінь, зверху – сирну начинку, розрівнюємо.
- Відправляємо пиріг в духовку на півгодини до застигання заливки. Температуру при цьому потрібно знизити до 180С.
- Поки пиріг зарум’янюється, приготуємо прикраса. Для цього потрібно збити білок, що залишився яйця з цукровою пудрою до міцних піків.
- Виймаємо майже готовий десерт з печі, даємо охолонути і за допомогою кондитерського шприца прикрашаємо його білковими «трояндочками».
Подавати таку частування можна відразу або ж відправити в духовку і на слабкому вогні зарум’янити отримане безе. Після духовки пиріг повинен буде охолонути до кімнатної температури, і тоді його можна буде пробувати, запиваючи запашним чаєм або міцною кавою.
Пиріг з ревенем зі сметаною заливкою
Складові
- Ревінь – 400 г + –
- Борошно пшеничне – 2 неповних склянки + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Яйця курячі – 3 шт + –
- Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
- Сметана – 1 стакан + –
- Мигдаль – 50 г + –
- Розпушувач – 1 ч.л. + –
- Ванільний цукор – 1 пакетик + –
- Кориця мелена – 1,5 ч.л. + –
- Рослинна олія – 1 ст.л. + –
Випікання заливного пирога з ревеневий начинкою і мигдалем
- Миті черешки ревеню ріжемо шматочками розміром 1,5 см, засипаємо склянкою цукрового піску, заважаємо і відставляємо – нехай дасть сік.
- В масло засипаємо 2,5 ст.л. цукру і розтираємо до зникнення солодких крупинок.
- Додаємо 1 яйце і заважаємо, поки маса не придбає ідеальну однорідність.
- Борошно з розпушувачем пропускаємо через сито і висипаємо в масляну основу, замішуємо м’яке тісто. Показник готовності – отлипание від рук і столу.
- Форму для випічки зрошуємо рослинним маслом, кладемо тісто і розподіляємо по дну і бортах тонким шаром.
- Відправляємо форму в духовку, яку до цього часу потрібно розжарити до 190С, на 15-20 хвилин.
- Готову і трохи остигнула пісочну основу заповнюємо соковитою начинкою: спочатку кладемо відціджену нарізку, а потім заливаємо її соком, що виділився, відправляємо знову в духовку. Рідина, в якій тужить начинка, буде вести себе шумно – це нормально. Сік вбереться в корж і розм’якшити його, зробивши неймовірно смачним!
- У нас залишилося ще 1 яйце. Вспенивающем його міксером, додаємо сметану, корицю і ванільний цукор, а також розмелений в кавомолці мигдаль, все заважаємо. Щоб зметана заливка напевно застигла, можна підстрахуватися, використавши 1 ст.л. крохмалю, підсипали його до змішування всіх продуктів.
- Дістаємо пиріг з печі, заливаємо сметанний крем і відправляємо знову в духовку на 15 хвилин для застигання верхнього шару.
Подається це частування трохи теплим. Якщо сметана все ще не бажає повністю застигати, пиріг можна помістити в холодильник на 1-2 години. Тоді ділимо його порційно і – до столу.
Домашня випічка зовсім необов’язково повинна пахнути яблуками і бути покритою білкової пінкою. Чи не занадто святковий вигляд заливний пиріг з ревенем виходить настільки оригінальним і смачним з будь-якого із запропонованих рецептів, що його обов’язково потрібно приготувати і випробувати. Хоча б раз покуштувавши це просте сільське ласощі, ви вже не зможете уявити свій раціон без його ніжного смакового звучання і тонкого аромату свіжості.